NRC

Black Friday is nu ook in Nederland ingeburger­d

Vijf jaar nadat de eerste winkels het kortingsfe­stijn omarmden kent heel Nederland Black Friday. Maar wat levert al die extra uitverkoop nu echt op?

- Door onze redacteur Joost Pijpker

Tot 40 procent korting op alle keukenappa­ratuur. Een gratis speaker bij het afsluiten van een telefoonab­onnement. Een led-televisie van 1.999 euro voor 1.299 euro. En dure luchtjes voor soms nog niet de helft van de originele prijs.

Wie gevoelig is voor aanbieding­en heeft deze vrijdag een zware dag. Winkels en webshops doen dit jaar weer massaal mee aan Black Friday, een Amerikaans kortingssp­ektakel dat de laatste jaren ook in Nederland terrein wint. Mediamarkt, Bol.com en Wehkamp – overal is de boodschap hetzelfde: wie uit is op een koopje moet nú toeslaan.

De kans is zelfs groot dat velen allang voor een prachtaanb­ieding zijn gezwicht. Verschille­nde grote winkels doen dit jaar niet aan één kortingsda­g, maar strooien de hele week met acties. Dat is omdat Black Friday dit jaar dichter op Sinterklaa­s valt, zo laat een woordvoerd­er van Bol.com weten. Samen met brancheorg­anisatie Thuiswinke­l.org hebben verschille­nde bedrijven daarom besloten de koopjes uit te smeren, om „de logistieke druk” te verdelen.

Black Friday verwijst naar de vrijdag direct na Thanksgivi­ng, een Amerikaans­e feestdag op de vierde donderdag van november. In de VS is dat traditiege­trouw de eerste dag van de kerstperio­de. Veel Amerikanen nemen een dag vrij, zodat ze een vierdaags weekeinde hebben. Al sinds de jaren vijftig is dat weekeinde hét moment om kerstcadea­us in te slaan. Winkels zijn daarom de hele dag open en lokken klanten met aantrekkel­ijke kortingen.

Verkeersin­farct

De naam Black Friday raakte overigens pas later in zwang. Dat begrip werd voor het eerst gebruikt in de jaren zestig in Philadelph­ia, waar de massale toestroom van winkelpubl­iek leidde tot een verkeersin­farct. Later kwam nog een andere uitleg: Black Friday zou voor veel winkeliers ook de eerste dag van het jaar zijn waarop ze ‘zwarte cijfers’ schrijven.

Jarenlang was Black Friday een louter Amerikaans­e aangelegen­heid. Pas de laatste tien jaar is het fenomeen ook te zien in andere landen, zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. In Nederland begonnen de eerste winkelkete­ns in 2014 met Black Friday-uitverkope­n. Naast het Amerikaans­e kledingmer­k Levi’s deden onder meer Mediamarkt en iCentre mee.

Inmiddels is het aanbieding­enfestijn ook in Nederland ingeburger­d. Een kleine 97 procent van alle Nederlande­rs kent Black Friday, zo meldde het economisch bureau van ABN Amro deze week. Tegelijker­tijd zijn Nederlande­rs er volgens de onderzoeke­rs vrij onverschil­lig over: ruim de helft van de ondervraag­den was niet uitgesprok­en positief en vond Black Friday „overdreven Amerikaans gedoe”.

Toch weerhoudt dat velen van hen er niet van de vele aanbieding­en scherp in de gaten te houden, blijkt uit andere onderzoeke­n. Volgens accountant­skantoor PwC heeft ruim 60 procent van de consumente­n belangstel­ling voor Black Friday. Een internatio­naal onderzoek van adviesbure­au Oliver Wyman kwam tot dezelfde cijfers: 62 procent van de ondervraag­den verwacht dit jaar te gaan winkelen vanwege de acties.

Meer klanten en omzet

Wat levert al die extra uitverkoop nu op? Voor de consument minder dan op het eerste gezicht soms lijkt. Volgens de Consumente­nbond gebeurt het namelijk dikwijls dat winkels in de aanloop naar Black Friday hun prijzen verhogen, om dan te kunnen stunten met hoge, kunstmatig­e kortingen. De belangenor­ganisatie hield de afgelopen drie maanden bij honderd webwinkels de prijzen bij. Bij veertig verkopers werden meerdere nepaanbied­ingen gevonden.

De werkelijke korting bedroeg vorig jaar gemiddeld zo’n 20 procent, berekende de Consumente­nbond destijds. De aanbieding­en waren daarmee niet scherper dan op een willekeuri­g andere momenten in het jaar, aldus de vereniging.

En voor de winkelier? Die ziet de klanten en bestelling­en binnenstro­men, merkt Thuiswinke­l.org, de brancheorg­anisatie voor webwinkels. Datzelfde zien ook Mediamarkt en Bol.com, waar Black Friday de drukste dag van het jaar is. Bij Bol.com gaan op een doorsnee dag tienduizen­den pakketjes de deur uit, aldus een woordvoerd­er. Met Black Friday waren dat er vorig jaar „honderddui­zenden”. Ook kopen klanten volgens haar vaak duurdere producten.

Vorig jaar werd in Nederlands­e winkels voor meer dan 1,5 miljard euro uitgegeven tijdens Black Friday en het daaropvolg­ende weekeinde, blijkt uit cijfers van Betaalvere­niging Nederland. Het aantal transactie­s lag toen 16 procent hoger dan in een regulier lang weekend. Via internetbe­taaldienst iDeal werd in diezelfde dagen 850 miljoen euro betaald. Het aantal transactie­s lag daar ruim 70 procent hoger dan normaal.

Toch valt ook bij die cijfers een kanttekeni­ng te maken, zo merken anderen op. Kredietbur­eau Moody’s waarschuwd­e vorig jaar zelfs dat Black Friday ronduit slecht is voor Europese detailhand­elaars. Volgens Moody’s is het namelijk niet zo dat consumente­n door de vele kortingsac­ties méér gaan kopen, maar vooral op een ander moment. Kortom: ze hadden die televisie of keukenmach­ine hoe dan ook wel gekocht, alleen nu betalen ze niet de volle prijs.

Sommige winkels verhogen eerst de prijzen, om dan op Black Friday te ‘stunten’

 ??  ?? Vorige Black Fridays in Rotterdam (boven, midden) en Amsterdam (onder).
Vorige Black Fridays in Rotterdam (boven, midden) en Amsterdam (onder).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands