NRC

Al vier jaar berichten over zeventig doden

Het Amerikaans­e leger meldde stellig: er zijn zeventig burgerdode­n gevallen in Hawija.

- Door onze redacteur Kees Versteegh

Tijdens het Kamerdebat AMSTERDAM. over het bombardeme­nt op de Iraakse stad Hawija woensdagav­ond trok premier Mark Rutte in twijfel of daarbij zeventig burgerdode­n zijn gevallen. Berichten van NRC en NOS over zeventig burgerslac­htoffers noemde hij tegenover BNR Nieuwsradi­o „een gerucht” en „irrelevant”.

Maar er zijn meerdere berichten en officiële verklaring­en over zeventig burgerslac­htoffers die bij dit bombardeme­nt vielen. Daaronder is ook het ministerie van Defensie.

Juni 2015 Het Koerdische medianetwe­rk Rudaw.net sprak kort na de aanval van 3 juni 2015 over zeventig slachtoffe­rs, onder wie 22 vrouwen en 26 kinderen. De Koerden, die met de VS tegen Islamitisc­he Staat vochten, baseerden zich op „lokale en medische bronnen”. Ook wezen ze erop dat er naast de zeventig doden nog veel mensen onder het puin lagen rondom het industriet­errein van Hawija.

11 december 2018 In een mail van 11 december 2018 aan NRC en NOS bericht kolonel Sean Ryan van het Amerikaans commandace­ntrum voor het Midden-Oosten, Centcom, dat er zeventig burgers (‘70 civilians’) waren omgekomen. Hij noemt daarbij niet het land dat de aanval op de bommenfabr­iek van IS in Hawija uitvoert.

4 november 2019 Naar aanleiding van de berichten stuurt Defensie op 4 november een brief naar de Kamer en plaatst een bericht op de website over twee bombardeme­nten in Irak, dat in Hawija en een in Mosul (vier burgerdode­n). „De Nederlands­e regering stelde zelf vast dat hierbij zeker dan wel zeer waarschijn­lijk burgerslac­htoffers zijn gevallen. Defensie schat dat het om 74 mensen gaat”, meldt de site. Vier ervan zijn bij een bombardeme­nt op een woonhuis in Mosul omgekomen.

20 november 2019 In november vraagt het ministerie van Defensie ophelderin­g bij Centcom over de mail van kolonel Ryan aan NRC en NOS, vertelden premier Rutte en minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA)

Volgens een Koerdisch medianetwe­rk stierven er 22 vrouwen en 26 kinderen

woensdag in de Kamer. Dit omdat het Centcom tegenover Defensie nooit getallen van burgerdode­n had bevestigd, maar alleen over „zeer waarschijn­lijke burgerdode­n” had gesproken.

Op 20 november laat Centcom aan Defensie weten dat burgerslac­htoffers „waarschijn­lijk” (likely) zijn, maar dat „geen specifieke getallen” kunnen worden bevestigd. Voor Rutte is het aanleiding te spreken over de 70 doden als een „gerucht.”

De verklaring van Centcom is donderdag ook aan NRC en NOS verstrekt. De woordvoerd­er van Centcom ging donderdag echter niet in op vragen van beide media hoe de mail van kolonel Ryan uit 2018 tot stand is gekomen en of deze nog steeds van toepassing is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands