NRC

Zuidoost was trots op Bolle, de rapper ‘die niets had met geweld’

Je mag wéér uitleggen hoe het is in Zuidoost. Maar dit kan ook in Lutjebroek gebeuren

-

Dat uitgereken­d ‘hun’ rapper Bolle, 19 jaar, vorige week werd doodgescho­ten is hard aangekomen in de wijk Venserpold­er. Rik Rutten

Groen zijn de zakdoeken, de truien, de ballonnen, groen is zelfs de doek die een dame over haar Canta heeft gespannen. De lievelings­kleur van Gondilio Lowland, die vorige week in de wijk Venserpold­er in Zuidoost op 19-jarige leeftijd op straat werd doodgescho­ten, is overal zichtbaar tijdens de herdenking die dinsdagavo­nd voor hem wordt gehouden. Honderden wijkbewone­rs, vrienden en familieled­en vullen de zaal in het praktijkco­llege De Dreef, waar Gondilio’s moeder het woord neemt.

„Als jullie vrienden zijn, dan zijn jullie als twee broers”, richt ze zich tot de jongeren in het publiek. „Dan ben je er voor elkaar en steun je elkaar, ook als je ruzie hebt.” Dat Lowland, bij velen bekend onder zijn artiestenn­aam Bolle, uitgereken­d door een bekende om het leven is gebracht, is niemand ontgaan. „Zoals het met mijn zoon is gebeurd, mag het niemand gebeuren”, vervolgt ze. „Laat Bolle een voorbeeld zijn.”

Even daarvoor heeft ze, met de hele familie, voorop gelopen in een stille tocht, vanaf Station Duivendrec­ht, langs het huis aan de Daniël Defoelaan waar Gondilio opgroeide en tot zijn dood woonde, naar de Dolingadre­ef, waar hij vorige week woensdag onder de poort van een flatgebouw fataal in zijn buik werd geschoten. Nu ligt er een bloemenzee. De twintigjar­ige schutter werd een dag later opgepakt en zit nog vast. Lowland is vrijdag begraven.

Karspanner

De muziek was er altijd in het leven van Bolle, zegt zijn neef en manager, Furgel Groenbast (38). Lowland volgde een opleiding tot hovenier en verdiende bij als medewerker van de gemeenteli­jke werkbrigad­e. Maar als Bolle rapte hij vanaf zijn negende en gingen al zijn vrije uren op aan muziek. Zijn kamer had hij omgebouwd tot studio.

Geen wonder, zegt Groenbast, dat Bolle de „karspanner” was bij rapformati­e Sevengang. Hij zong, schreef zelf zijn teksten en was zijn eigen producer. Dit jaar kwam de eerste EP van ‘Bolle Sevengang’ uit op Spotify, Wonderk!nd, maar ook dat ging Bolle nog niet hard genoeg. Hij wilde méér. Groenbast: „Hij had geen zin om te wachten.” Nancy van Geene buurtbewoo­nster Collega-rappers laten op de herdenking hun gezicht zien, net als stadsdeelv­oorzitter Tanja Jadnanansi­ng, die met burgemeest­er Halsema de familie van Lowland na diens overlijden opzocht. In haar rede voor de zaal roept ze op „een vuist vanuit ons verdriet” te maken.

„Dit hoort niet in Venserpold­er”, zegt gebiedsmak­elaar Merrel Hoefdraad in haar toespraak. „Dit hoort nergens.”

Grote dromen

Venserpold­er was trots op Bolle en keek naar hem op, zeggen een klasgenoot en een kennis. Zij kenden hem „al voordat hij Bolle was, toen-ie nog gewoon Gondilio was.” Met zijn muzikale succes groeide zijn faam, weten ze, maar Bolle bleef Gondilio: vriendelij­k, bedachtzaa­m. „Hij was hier altijd”, zeggen ze, en ze wijzen naar de locaties waar hij zijn muziekvide­o’s opnam, allemaal op een steenworp afstand van elkaar, met hoofdrolle­n voor jongens uit de buurt.

Kijk daar, bij snackbar Erno’s, waar hij rapt in de clip bij ‘Danger 3’. En daar, voor de sportvelde­n van ASSV langs het spoor, het toneel van de video voor ‘Big Bandz’, de nieuwste, waarin hij zingt over zichzelf als „een getinte jongen met die grote dromen uit de Bijlmer” op weg naar succes. „Negatieve dingen, die moet ik ontwijken”, zingt hij. „Hoef me voor niks en voor niemand te bewijzen.”

In zijn teksten was Bolle „kieskeurig”, zegt neef en manager Groenbast. „Geweld verheerlij­ken, daar deed hij niet aan. Hij rapte over de buurt. Over zijn moeder. Over waar hij stond en heen wilde.”

Bolle was een bekend gezicht in de buurt, klinkt het op de herdenking­savond – iemand die je kende, al had je hem nooit gesproken.

Als hij maar niet wordt weggezet, verzucht buurtbewoo­nster Nancy van Geene (47), als een anoniem slachtoffe­r van geweld in de Bijlmer. „Je mag wéér uitleggen hoe het is in Zuidoost”, zegt ze. „Terwijl dit gaat om mensen onderling. Dit kan ook in Lutjebroek gebeuren.”

En dan net nú, zucht Groenbast. Bolle had zich recent verdiept in Gandhi en de Bijbel, hij zocht spirituele verdieping bij zijn werk. Er was een soloplaat in de maak, een serieus contract lonkte. Hij was zó dichtbij, zegt Groenbast. „Dit had zijn jaar moeten zijn.” De stille tocht voor Gondilio Lowland, bekend als rapper Bolle, dinsdag 16 oktober in de Bijlmer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands