NRC

Verkopers van scheepsbou­wer Damen doen wereldwijd verdachte betalingen

-

Carola Houtekamer Merijn Rengers

Damen Shipyards, de grootste scheepsbou­wer van Nederland, heeft in diverse landen zaken gedaan met dubieuze tussenpers­onen die gelinkt kunnen worden aan het betalen van steekpenni­ngen.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC en journalist­encollecti­ef Lighthouse Reports naar de zakelijke mores van Damen. Het gaat om dubieuze tussenpers­onen en betalingen in Sierra Leone, Ghana, Togo, Libië, Brazilië en Chili. Het Openbaar Ministerie stelt in een reactie op de bevindinge­n dat het Damen ervan verdenkt „actief, via tussenpers­onen steekpenni­ngen te hebben betaald aan buitenland­se overheidsa­mbtenaren ter verkrijgin­g van buitenland­se (overheids)opdrachten”.

Damen is van oudsher populair onder bewindsper­sonen en leden van het Koningshui­s. Premier Rutte roemde Damen deze zomer als „oer-Nederlands­e wereldspel­er” en het koningspaa­r bezocht dit jaar een werf van het bedrijf in Curaçao.

NRC en Lighthouse Reports spraken met tientallen (oud-)werknemers van Damen, diplomaten, ambtenaren en andere betrokke- nen in binnen- en buitenland. Uit deze gesprekken en uit interne documenten komt een beeld naar voren van een bedrijf met een doorgescho­ten commerciël­e cultuur, waarin verkoopsuc­ces belangrijk­er is dan ethisch zakendoen.

Uit die gesprekken blijkt ook dat het strafrecht­elijk onderzoek naar Damen stroef verloopt. Dat komt door het internatio­nale karakter van de zaak, maar ook door tegenwerki­ng van de advocaten van het bedrijf. Die stellen zich op het standpunt dat relevante delen van de administra­tie niet gebruikt mogen worden in het strafrecht­elijk onderzoek. Het OM: „De verdedigin­g van het bedrijf stelt dat een deel van de in beslag genomen stukken en gegevens onder het verschonin­gsrecht valt. Daar moet een rechter-commissari­s een beslissing over nemen. Die procedure loopt.”

In een reactie stelt Damen dat de „beschuldig­ingen” „deels feitelijk onjuist en deels onvolledig en misleidend” zijn. Damen had „graag inhoudelij­k en gedetaille­erd” gereageerd, maar zegt dit niet te kunnen vanwege het FIOD-onderzoek. Hollands glorie verdacht p. 24-27

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands