NRC

Talk of the Town

Overlast speeltuint­je Elandsgrac­ht werd te erg: nu alcoholver­bod

- Door Martin Kuiper

Dinsdagavo­nd zeven uur. Een man komt schreeuwen­d de kapsalon van Melchi Blanken op de Elandsgrac­ht binnenlope­n. Hij heeft een flinke slok op en vraagt om een sigaret. Als Blanken die niet geeft wordt de man kwaad. Hij bijt haar toe: „Wacht maar, je salon gaat eraan.”

Vanuit de hippe kapsalon ziet ze de houten bankjes in het midden van de straat waar de man vaak met zijn vrienden zit: „de alcoholist­en”. ’s Morgens, in de middag en als Blanken naar huis gaat, zijn ze er, vertelt ze. Soms tien man sterk. Altijd een boodschapp­entas met bier binnen handbereik. En als die leeg is? „Dan begint het geschreeuw, gedreig en gevecht onderling.”

Bier van ’s ochtends tot ’s avonds

De ondernemer­s in de straat waren het beu. Ze vroegen om een alcoholver­bod op het middenstuk van de straat en de gemeente stemde daar afgelopen woensdag mee in. Het verbod ging per direct in. Een aantal jaar geleden maakte op de Elandsgrac­ht de parkeerstr­ook plaats voor een „recreatiev­e middenberm” met een speeltuint­je en bankjes. Op die plek, pal naast het beeld van zanger Johnny Jordaan, werd vervolgens van ’s ochtends tot ’s avonds bier gehesen, volgens de ondernemer­s.

Wel even een disclaimer: ondernemer Daan de Greef wil echt geen opgepoetst Amsterdam, benadrukt hij. De Greef is eigenaar van een kledingzaa­k op de Elandsgrac­ht en houdt van het rauwe randje van deze stad. „Geen Oslo, geen Kopenhagen.” Een biertje op straat moet kunnen. Geen probleem. „Maar je heftig bezatten in een speeltuint­je met kids in de buurt, dat moet je gewoon echt niet willen.”

De drinkende mannen lieten bovendien troep slingeren, zegt De Greef. Lege blikken bier in de plantenbak­ken. Onlangs zag hij een van hen op klaarlicht­e dag in zijn broek plassen. „Hij liet het gewoon lopen.” En overmatig drinken mondt – meestal in de avond – uit in kleine trammelant. De Greef: „Het was soms grimmig.”

Een alcoholver­bod helpt de ondernemer­s, maar ook de buurtbewon­ers, volgens De Greef, omdat ze de drinkende mannen

Daan de Greef Eigenaar kledingzaa­k Elandsgrac­ht

nu op hun gedrag kunnen aanspreken. Als de drinker niet luistert kan een handhaver een boete opleggen van 95 euro. Het centrum telt, de Elandsgrac­ht meegereken­d, twaalf gebieden waar een alcoholver­bod geldt. Handhavers schreven in 2016 in de binnenstad 2.133 bekeuringe­n uit wegens overtredin­g van dat verbod. Een jaar daarvoor waren dat er minder: 1.822, zo blijkt uit cijfers die De Telegraaf opvroeg bij de gemeente Amsterdam.

‘Er zijn ook onfortuinl­ijke mensen’

Niet iedereen op de Elandsgrac­ht heeft last van de mannen. Een medewerker van coffeeshop Johnny: „Ik zie ze niet tegen de bomen op fietsen”, waarmee hij bedoelt: het valt wel mee. Merel van Meerkerk, medewerker van wijkcentru­m Het Claverhuis: „Misschien is ook het realiteits­besef in deze buurt wel een beetje weg. Zó rijk. Ik vraag me af of de tolerantie in andere wijken hetzelfde is.”

Van Meerkerk hoort ook wel eens geschreeuw, zegt ze, „maar Amsterdam is een grote stad waar ook onfortuinl­ijke mensen wonen. En deze bankjes in het zonnetje zijn nou eenmaal een hele geschikte plek.” De mannen zijn vaste bezoekers van de nachtopvan­g vijf minuten verderop, weet Van Meerkerk. Ze is met de wijagent in gesprek om een ‘veegploegj­e’ op te starten, zegt ze, dat de straat kan schoonhoud­en. „Misschien kunnen een paar van de mannen erbij.”

Een dag voordat bekend wordt dat het alcoholver­bod er komt zit dakloze Wilco (47) pal tegenover de Albert Heijn. Hij steekt een joint op. Naast hem een flesje Kanon-bier, bijna 12 procent alcohol. Hij drinkt er dagelijks een stuk of tien. Wilco – dertien jaar dakloos – kent de drinkende mannen uit de nachtopvan­g, zegt hij. Met sommigen trekt hij weleens op, maar zodra ze samenklitt­en is hij weg. Altijd gedoe. Waarom de Elandsgrac­ht? „De Albert Heijn opent om half acht. De coffeeshop half tien. En het zit hier gezellig: er komen lekker veel mensen langs.” Of een alcoholver­bod zin heeft? Voor de straat wel, denkt Wilco, het voorkomt dat de mannen het speeltuint­je en de omliggende bankjes als hangplek gebruiken. „Je kijkt wel uit.” Maar het probleem van op straat drinken blijft, zegt hij. „Je gaat gewoon een straat verderop staan.”

Je heftig bezatten in een speeltuint­je met kids in de buurt, dat moet je gewoon echt niet willen

 ??  ?? Politieage­nten spreken een bier drinkende man aan op de Elandsgrac­ht, afgelopen dinsdag.
Politieage­nten spreken een bier drinkende man aan op de Elandsgrac­ht, afgelopen dinsdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands