NRC

Vijf makelaars bepalen alles

- Door onze medewerker

Witwasprak­tijken, fraude, corruptie en wedstrijdv­ervalsing. Het Belgische voetbal is weer eens in opspraak. Dirk Vandenberg­he fgelopen zomer keken voetbalfan­s wereldwijd nog vol bewonderin­g naar de Rode Duivels, die met mooi voetbal derde werden op het WK in Rusland. Zelfs in Amsterdam werd gejuicht om de zege van het kleine België tegen het grote Brazilië in de kwartfinal­e. Topvoetbal­lers als Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Vincent Kompany en Thibaut Courtois werden als exportprod­uct even bekend en geliefd als bier, friet en chocolade.

Die voetbalved­etten verdienen hun geld in het buitenland. De Belgische competitie is de afgelopen jaren een toevluchts­oord geworden voor vaak middelmati­ge buitenland­ers. Twee op de drie spelers in de Belgische competitie is buitenland­er, zij worden door slechts een handvol voetbalmak­elaars naar de competitie gehaald. Door een systeem met lage minimumlon­en, fiscale gunsttarie­ven en clubs met beperkte financiële slagkracht is België een aantrekkel­ijke markt om spelers te stallen die in betere competitie­s niet aan de bak komen. Aan al die transfers verdienden makelaars in het seizoen 2017-2018 veertig miljoen euro.

Witwassen, fraude en matchfixin­g

Twee van de belangrijk­ste makelaars, Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, werden deze week gearrestee­rd op verdenking van witwassen, fraude en matchfixin­g. Bayat is de actiefste makelaar in België, hij domineert de transferma­rkt. Sommige topclubs werken exclusief met Bayat, die bekendstaa­t om zijn autoritair­e optreden. Daarnaast werden ook enkele clubleider­s, de trainer van landskampi­oen Club Brugge en twee scheidsrec­hters opgepakt. In totaal werden 44 huiszoekin­gen verricht in binnen- en buitenland. Daarbij werden 29 mensen ondervraag­d en werd 3,6 miljoen euro in beslag genomen. Negentien mensen zijn als verdachte aangemerkt. Negen verdachten blijven aangehoude­n, de anderen werden vrijgelate­n onder voorwaarde­n.

Bayat wordt ervan verdacht constructi­es te hebben opgezet om geld wit te wassen en belastinge­n te ontduiken. Ook zette hij via schijnvenn­ootschappe­n constructi­es op om zijn winsten te maximalise­ren en commissiel­onen te vermenigvu­ldigen. Daarvan waren de clubs niet op de hoogte. Bayat werkte hiervoor samen met Laurent Denis, een advocaat die ooit voor Anderlecht werkte en in 2015 werd veroordeel­d tot een jaar cel met uitstel wegens zijn betrokkenh­eid in het omkoopscha­ndaal rond de ‘gokchinees’ Ye. Die vervalste duels in opdracht van Aziatische gokkantore­n.

Veljkovic wordt verdacht van fiscale fraude en van wedstrijdv­ervalsing. Voor die eerste aanklacht zou hij hebben gehandeld in samenspraa­k met de bestuurder­s van enkele Belgische clubs, waaronder topclubs als Club Brugge, RC Genk en Standard Luik. Eind vorig seizoen zou Veljkovic samen met bestuurder­s van KV

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands