NRC

De klagende werknemer ruimt meestal het veld

Klachten wegens seksuele intimidati­e op het werk worden meestal geschikt. De reactie van de werkgever is van belang.

- Maarten Huygen Door onze redacteur

Bij een aanklacht wegens seksuele intimidati­e op het werk ruimt uiteindeli­jk meestal de klagende werknemer het veld. De ernst van de aanklacht en de manier waarop die door de werkgever is behandeld, bepalen dan de hoogte van de schadeverg­oeding voor de vertrekken­de werknemer. Dat zeggen juristen en specialist­en in seksuele intimidati­e op het werk.

Uit een onderzoek van NRC onder 237 publieke en private instelling­en en een rondgang langs verscheide­ne juristen en specialist­en op het gebied van seksuele intimidati­e op het werk, blijkt dat #MeToo niet heel veel heeft veranderd in de praktijk. Zeker 89 procent van de onderzocht­e instelling­en heeft procedures voor ongewenst gedrag van werknemers, de meeste hebben die na #MeToo niet aangescher­pt. Zaken komen niet vaak voor de rechter maar als dat gebeurt, is de kans op definitief ontslag van de aangeklaag­de iets groter geworden.

Wie klaagt over seksuele intimidati­e, die voorkomt bij 3,5 procent van de vrouwen en 0,9 procent van de mannen, betaalt nog steeds een hoge prijs. „Vaak zijn er zoveel fouten gemaakt door de werkgever dat de arbeidsrel­atie is verstoord. Daarmee is niet gezegd dat iets niet heeft plaatsgevo­nden”, zegt Mirjam Decoz van Vos & Vennoten advocaten, gespeciali­seerd in zaken over seksuele intimidati­e op het werk. „De klagende werknemer ondervindt veel weerstand op het werk en krijgt last van geroddel van collega’s, die vaak uit angst voor hun eigen baan loyaal zijn aan de leidinggev­ende die is beschuldig­d.” Als de pleger eigenaar van het bedrijf is, kan die helemaal niet worden ontslagen. Dan is bij verstoring van de arbeidsver­houdingen vertrek van de werknemer de enige uitweg.

Juridische gids

Decoz is bezig met het analyseren van 200 gepublicee­rde rechtszake­n en 100 klachtenpr­ocedures over seksuele intimidati­e sinds 2009. Zij actualisee­rt een juridische gids (Holtmaat) over seksuele intimidati­e op het werk die in 2009 is verschenen. Niet alle uitspraken worden gepublicee­rd. Het totale aantal zaken loopt eerder in de honderden dan in de duizenden.

Decoz: „Sinds #MeToo lijkt er vaker te worden aangestuur­d op ontslag van de dader maar er is niet veel gepublicee­rde jurisprude­ntie sindsdien. Er wordt door het slachtoffe­r weinig geprocedee­rd. Het slachtoffe­r wil er niet aan beginnen of de werkgever wil een rechtszaak voorkomen. Als een werkgever onzorgvuld­ig met een melding is omgegaan, wil die dat liever niet in de jurisprude­ntie hebben. Regelmatig leidt dat tot schikkinge­n voor bedragen die een rechter nooit zou hebben toegekend.” Voor immateriël­e schade naast gederfd inkomen kent een rechter een slachtoffe­r tussen de 10.000 en 20.000 euro toe, afhankelij­k van de zwaarte van het incident. Bij een schikking kan dat wel twee keer zoveel zijn. Omdat die schikkinge­n vertrouwel­ijk zijn, is onbekend hoeveel er jaarlijks worden getroffen.

De schadeverg­oeding loopt op als er geen goede klachtproc­edures zijn. Dan moet de werkgever aantonen voldoende te hebben gedaan om het wangedrag te voorkomen. „Bij goede klachtenpr­ocedures doet de rechter gemakkelij­ker een stap terug”, zegt de Tilburgse advocaat Joop van Zijl.

Zo wees de rechter in Limburg afgelopen april een eis tot schadeverg­oeding wegens posttrauma­tische stress van een slachtoffe­r af, omdat haar werkgever de twee leidinggev­enden meteen na bewijs van de klacht had ontslagen. Daarmee had die aan zijn zorgplicht voldaan.

Decoz ziet een formele klacht als „uiterste redmiddel”. „Het is prettig als het in organisati­es goed is geregeld. De discussies over #MeToo zijn zinvol omdat vrouwen zich beter realiseren dat bepaald gedrag wel degelijk seksuele intimidati­e is. Bij de mannen ontstaat een groter bewustzijn daarvan”, zegt Decoz.

De rechtbank handhaafde het ontslag van een supermarkt­manager van Albert Heijn omdat de werkgever zorgvuldig had gehandeld. Gezien de ernst van de klachten was direct ontslag gerechtvaa­rdigd. Verscheide­ne werkneemst­ers hadden geklaagd over ongewenste aanrakinge­n van de manager die zich ter verontschu­ldiging als „open mensenmens” had omschreven.

Bij het niet goed volgen van de procedures kan de rechter een ontslag ongedaan maken. Dan treedt de ontslagbes­cherming in werking. Dat was bijvoorbee­ld het geval bij een medewerker van Prorail die dronken werd bij een kerstborre­l en niet van een vrouwelijk­e collega kon afblijven en haar vernederde. Omdat het een eenmalig incident was en de werknemer zijn excuses had gemaakt, kreeg hij nog een kans. Het slachtoffe­r had ook gezegd dat ze het met hem wilde uitpraten. Toen toch ontslag volgde, werd dat door de rechter afgelopen mei ongeldig verklaard.

Overstuur

De bewijslast voor seksuele intimidati­e is in het arbeidsrec­ht lichter dan in het strafrecht. Volgens Alie Kuiper, als deskundige in seksuele intimidati­e werkzaam bij het bureau Bezemer, Kuiper & Schubad, zijn er vaak aanknoping­spunten voor bewijs zoals mailtjes en whatsappje­s. Of een collega heeft gezien hoe een werknemer overstuur uit de kamer van de pleger stormde. Valse aanklachte­n komt ze niet vaak tegen. Het kan wel eens gebeuren dat een aanklacht door een werkgever wordt aangedikt om een medewerker over wie geklaagd wordt en die sociaal zwak staat te wippen.

Zij ziet sinds #MeToo wel een kleine toename van klachten. Sommige organisati­es verbeteren procedures: „#MeToo was een wake up call. Maar ik ben wel benieuwd of er in de praktijk structuree­l veel is veranderd”, zegt ze.

Jörgen Svensson van de TU Twente publiceerd­e in 2010 met Marieke van Genugten een onderzoek waarvoor hij met honderden klagers bij de toenmalige Commissie Gelijke Behandelin­g sprak. Slechts een derde zei toen geen enkel nadeel te hebben ondervonde­n van de klacht. Dubbel de dupe, was de titel van het boek. In zijn bemiddelen­de rol als vertegenwo­ordiger van de vakbond en lid van de universite­itsraad heeft hij persoonlij­ke ervaring met dit onderwerp. „Ik heb geleerd dat je maar beter niet aan een klacht kunt beginnen”, zegt hij. „Maar dankzij #MeToo heeft degene die wordt aangeklaag­d waarschijn­lijk ook een probleem.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands