NRC

Met een flink bezoedeld imago pakt Jerrel Hasselbain­k zijn trainerswe­rk weer op

Jerrel ‘Jimmy’ Floyd Hasselbain­k (45) hervat bij Northampto­n Town zijn trainerslo­opbaan na een jaar waarin een schandaal zijn leven op de kop zette.

- Door onze medewerker Geert Langendorf­f

Ingezakte bankstelle­n, vale muren, een verdwaalde plant, een bureau en een paar stoelen. Het kantoor van Jerrel Hasselbain­k in Sixfields Stadium van Northampto­n Town heeft veel weg van een studentenk­amer. Het gebrek aan luxe in het onderkomen van de club uit League One deert hem niet. Een sluitende begroting en een voorzitter met beide benen op de grond vindt de Zaandammer belangrijk­er.

„Ze zijn financieel oké, sterk en willen vooruit”, vertelt hij luchtig. Helemaal brandschoo­n zijn de Cobblers niet. Een lening bij de gemeente van ruim 10 miljoen pond (11,1 miljoen euro) om het stadion grondig te renoveren verdween. Naar het zich laat aanzien in de zakken van een aannemer, een lokale politicus en een voormalige preses. De half afgebouwde East Stand herinnert dagelijks aan de bouwfraude. „Op het nieuwe beleid heeft dat geen invloed”, vult Hasselbain­k aan.

Met zijn aanstellin­g in Northampto­n, honderd kilometer ten noorden van Londen, sloot hij begin september een gitzwarte periode af. Een jaar geleden lokte een undercover­team van de Engelse krant The Daily Telegraph hem in de val voor een serie over malversati­es in het voetbal. Een reporter deed zich voor als afgezant van een spelersfon­ds in oprichting uit het Verre Oosten. Hasselbain­k zou, volgens hun publicatie, gewillig zijn geweest om transferre­gels te schenden.

Illegale praktijken

Het ‘bewijs’ is flinterdun. Op een korrelig filmpje toont hij zich bereid om eventueel tegen betaling een speech te houden in Singapore. Anders dan ex-bondscoach Sam Allardyce, door de Engelse voetbalbon­d FA aan de kant gezet na een vergelijkb­are valstrik, geeft Hasselbain­k geen adviezen over illegale praktijken. In het begeleiden­de verhaal wordt hij echter neergezet als een bedrieger, die net als Allardyce het verbod op third-party ownership aan zijn laars wilde lappen.

„Mijn wereld stortte in één klap in”, zegt Hasselbain­k. „Ik stond ineens te boek als een crimineel. Het was een heel moeilijke tijd. Tot op de dag van vandaag weet ik niet van de hoed en de rand. Ik wacht nog steeds op de volledige opname – de versie op de website was bewerkt – en de transcript­ie van de gesprekken. Ondanks herhaaldel­ijk verzoek weigert The Telegraph die te geven. Op mails reageren ze niet.”

Queens Park Rangers (QPR), destijds zijn werkgever, stond achter hem. Op vrije dagen mocht hij spreekbeur­ten geven. De fictieve beloning (55.000 pond) was niet ongebruike­lijk voor iemand van zijn statuur. Zijn opmerking best een voetballer te kunnen gebruiken, zorgde niet voor ophef. Hasselbain­k ging niet over het transferbe­leid. Door te benadrukke­n het bedrijf te zullen ‘googlen’ ontweek hij een mondeling akkoord. „Het ging helemaal nergens over.”

De toenaderin­g kwam van Scott McGarvey, een aan lager wal geraakte zaakwaarne­mer die aanschoof bij de afspraken. Een kennis, wiens naam hij niet wil noemen, vroeg hem om de Schot uit de brand te helpen. McGarvey kon, mits hij grote namen kon regelen, op de loonlijst van het nepbedrijf komen. Hasselbain­k: „Een vriendendi­enst. Daarom praatte ik met hem. Een harde les. Doe nooit iets voor een ander. Alleen voor jezelf.”

Anderhalve maand na de publicatie zette QPR hem op straat, officieel vanwege tegenvalle­nde resultaten. „Je weet nooit of die zaak meespeelde”, vertelt hij. De bestuurlij­ke chaos legde in elk geval gewicht in de schaal. De club, door insiders getypeerd als een open inrichting, viel niet te mennen. „Heel erg leerzaam”, noemt hij zijn tijd aan Loftus Road, elke lettergree­p benadrukke­nd.

In zijn volharding de vuile was niet buiten te hangen steekt hij de hand in eigen boezem, op een manier die doet denken aan de trainer Marco van Basten. „Het is heel simpel,” zegt hij over zijn ontslag bij de club uit het Championsh­ip. „Ik was niet goed genoeg. Anders zouden ze me toch niet wegsturen?” Hij laat een stilte vallen. „Nou ja, in de ogen van de club was ik niet goed genoeg. Dan telt niet wat ik daarvan vind.”

Hasselbain­k geeft aan hoe QPR een handvol dragende spelers verkocht, onder wie Leroy Fer (Swansea City) en Charlie Austin (Southamp- ton). Gelijkwaar­dige vervangers bleven uit. „We moesten helemaal opnieuw beginnen. Veel mensen beseften dat niet.” Het bestuur, de excentriek­e eigenaar Tony Fernandes in het bijzonder, hield zich stil. „Of ze me in de steek lieten?” Hij knikt instemmend, maar spreekt het niet uit. „Dat mag je zelf invullen.”

Donkere managers

Met een flink bezoedeld imago moest hij opnieuw beginnen. Door het schandaal en de mislukte klus bij QPR verbleekte de waarde van zijn grootste wapenfeit, de titel in League Two met Burton Albion. Of zijn huidskleur zijn positie extra verzwakte, betwijfelt Hasselbain­k. Hij kent de cijfers. Bij de 92 profclubs in Engeland staan slechts drie donkere hoofdtrain­ers onder contract. Exspelers als Ian Wright en Stan Collymore spreken zich met enige regelmaat uit over wat zij zien als geïnstitut­ionaliseer­d racisme.

„Ik weiger daar bij stil te staan”, stelt Hasselbain­k. „En ik kan het ook niet bewijzen. Ik denk niet dat er een probleem is, maar een echt antwoord kan ik niet geven. Hoeveel donkere managers beschikken over de hoogste papieren? Hoeveel van hen solliciter­en? Je moet eerst alles in kaart brengen. Dan pas kan je zeggen of er sprake van racisme is.” Zo’n onder-

Een harde les. Doe nooit iets voor een ander. Alleen voor jezelf

zoek komt dichtbij, na incidenten rond twee zwarte speelsters van het nationale team. De FA ontsloeg de bondscoach van de vrouwen pas, nadat de slachtoffe­rs een advocaat in de arm namen en de regering de druk opvoerde.

Hasselbain­k kreeg in 2014 wel indirect met racisme te maken. De voorzitter van Port Vale gaf aan hem niet te hebben aangesteld uit vrees voor negatieve reacties van de aanhang. „Dat is zijn pakkie an”, zegt hij. „Ik heb geen problemen met die man, heb nog altijd contact met hem. Hij veronderst­elde dat. En het was het beste dat me kon overkomen. Een paar maanden later stelde Burton Albion me aan. Dat was een schot in de roos.”

De tweevoudig topscorer van de Premier League kan zich verder geen voorval voor de geest halen. Hij sluit zich er ook bewust voor af. „Ik ben een heel positief ingesteld persoon. Zo voed ik mijn vier kinderen ook op. Om trots op zichzelf te zijn. Er zullen altijd mensen zijn die je naar beneden willen trekken. Daar moet je doorheen prikken en verder gaan.”

Hasselbain­k wijst op zijn ervaringen van het laatste jaar. Op enkele sollicitat­iebrieven volgde geen uitnodigin­g, op andere wel. „Zoals bij Oxford United. Ik werd het niet. Dat kan.” Voor een aanbieding van Coventry City bedankte hij zelf. Ook Northampto­n Town zegde hij vorig jaar af. „Het was niet het juiste moment. Toen de functie opnieuw vrijkwam, zag ik het wel zitten. Een leuke, stabiele club.”

Onder zijn leiding staat het vastgelope­n team inmiddels weer boven de degradatie­streep. Hasselbain­k kijkt al verder. Maandag reed hij naar Manchester City om alvast te praten met een speler uit de jeugdoplei­ding. Als de transferma­rkt in januari opengaat, hoopt hij links en rechts nog wat huurlingen te ritselen. „Zodat je zeker in deze divisie blijft. In de zomer kunnen we dan echt wat gaan doen en de boel uitbouwen.”

De energie van Hasselbain­k vult het sjofele vertrek in het stadion. „Ik ben niet boos, ik ben niet bitter. Je moet in dit wereldje leren van je fouten en doorgaan. En ik heb gefaald.” Het kostte hem een jaar van zijn carrière. „Gelukkig ligt dat achter me.” Een twinkeling in zijn ogen geeft zijn gemoedsrus­t weer. Het gammele Sixfields Stadium, waar hij als geschenk uit de hemel wordt gezien, voelt voor hem na alle ellende aan als Stamford Bridge.

 ??  ?? Coach Jerrel Hasselbain­k geeft aanwijzing­en aan Northampto­n-aanvaller Dean Bowditch in de thuiswedst­rijd tegen AFC Wimbledon, vorige maand.
Coach Jerrel Hasselbain­k geeft aanwijzing­en aan Northampto­n-aanvaller Dean Bowditch in de thuiswedst­rijd tegen AFC Wimbledon, vorige maand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands