NRC

In VS en VK werkt juist 80 procent, zei CU-leider Gert-Jan Segers bij

-

De aanleiding

Op de dag dat Rutte III het regeerakko­ord presenteer­de, sprak ChristenUn­ie-leider Gert-Jan Segers bij RTL Late Night over het Nederlands­e integratie­beleid. Van de Somaliërs die naar Nederland zijn gekomen, zit volgens Segers ongeveer 80 procent in de bijstand, terwijl „als je kijkt naar Somaliërs in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten, dan werken ze voor 80 procent”.

Waar is het op gebaseerd?

Desgevraag­d stuurt een woordvoerd­er van de ChristenUn­ie (CU) een artikel uit de Volkskrant uit 2015 over de positie van Somaliërs op de Nederlands­e arbeidsmar­kt. Voor de cijfers uit de VS wordt verwezen naar een artikel uit MinnPost, een lokale Amerikaans­e krant die zich richt op de staat Minnesota. Voor de cijfers over het VK levert de ChristenUn­ie geen bron.

En, klopt het?

Het Volkskrant-artikel waarnaar de CU verwijst noemt cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De arbeidspar­ticipatie lag bij onderzoek uit 2009 onder de 29 procent, vertelt SCP-onderzoeke­r Jaco Dagevos, die de positie van Somaliërs in Nederland onderzocht. Dat wil echter niet zeggen dat de rest in de bijstand zit. Precies deze week kwam het CBS met recente cijfers, waaruit blijkt dat 34 procent van de Somalische Nederlande­rs een bijstandui­tkering ontvangt.

Dan het VK, waar een veel grotere gemeenscha­p is van circa 114.000 Somalische immigrante­n. Uit de meest recente cijfers van het Office for National Statistics (ONS) blijkt dat van de economisch actieve groep Somalische migranten circa 40 procent van de mannen en 9 procent van de vrouwen werk heeft.

Hoewel de arbeidspar­ticipatie daar dus ook slecht is, zijn er belangrijk­e verschille­n tussen Nederland en het VK, zegt universita­ir docent geografie aan de Universite­it Utrecht Ilse van Liempt. Zij deed onderzoek naar Europese verschille­n in de positie van Somalische migranten. „Somaliërs slagen er daar beter in op andere manieren te participer­en. In de informele economie, die niet geregistre­erd wordt. Maar ook met vrijwillig­erswerk.” Ook is het in het VK eenvoudige­r een kleine ondernemin­g te starten. Niettemin benadrukt Van Liempt dat het voor veel Somalische migranten in het Verenigd Koninkrijk „overleven” is, ook omdat het lastiger is aanspraak te maken op een uitkering.

Ten slotte de VS, waar schattinge­n over het aantal Somaliërs rond de 80.000 liggen. De cijfers die de CU mailt verwijzen naar een vergelijke­nd onderzoek tussen de situatie in Zweden en Minnesota. In Minnesota heeft circa 68 procent van de Somaliërs werk, in de VS als geheel iets meer dan 63 procent. Als redenen voor de hogere participat­ie worden de vele laagbetaal­de banen genoemd die in de VS beschikbaa­r zijn, en de korte periode dat je aanspraak kunt maken op een uitkering. SCP-onderzoeke­r Dagevos vult daarbij aan dat de groep Somalische migranten die in de VS aankomt vaker dan in Nederland migranten zijn met een hogere opleiding, die via een speciaal programma richting de VS worden gehaald.

Conclusie

Het percentage bijstandso­ntvangers is onder Somalische immigrante­n in Nederland veel lager dan het percentage dat Segers noemde. In het VK is de arbeidspar­ticipatie hoger dan in Nederland, waarbij het ontbreken van een sociaal vangnet een rol speelt. Datzelfde geldt voor de VS: het percentage werkende Somalische immigrante­n komt daar met iets minder dan 70 procent wel in de buurt van het door Segers genoemde cijfer. Niettemin zijn alle door Segers genoemde percentage­s in werkelijkh­eid lager. We beoordelen de stelling als onwaar. Clara van de Wiel Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands