NRC

M/V IN HET NIEUWS Emmerson ‘de Krokodil’ Mnangagwa en zijn Team Lacoste

Hij zorgde voor wapens in de onafhankel­ijkheidsst­rijd en knapte vuile klussen op. Nu is hij de man achter de coup tegen ‘vader’ Mugabe.

- Door onze redacteur

Wim Brummelman

De 75-jarige Emmerson Mnangagwa, vorige week ontslagen als vicepresid­ent, nu mogelijk de nieuwe machthebbe­r in Zimbabwe, wordt gezien als de ‘ultieme insider’ in het land. Zijn band met Robert Mugabe gaat terug tot de jaren zestig toen hij, nog minderjari­g, met Mugabe en andere oudere nationalis­ten zat opge- sloten in Harare. In de jaren zeventig regelde hij wapens in de onafhankel­ijkheidsoo­rlog. Na de onafhankel­ijkheid in 1980 werd Mnangagwa minister van Staatsveil­igheid. De man die om zijn politieke sluwheid de bijnaam ‘de Krokodil’ draagt, knapte allerlei vuile klusjes op.

Begin jaren tachtig leidde hij de door Noord-Koreanen getrainde Vijfde Brigade die een dreigende opstand in de zuidelijke provincies van Matabelela­nd neersloeg. Bij de slachtpart­ijen vielen naar schatting 20.000 doden. In 2000 hielp hij achter de schermen mee bij het inpikken van grond van blanke boeren, nadat Mugabe een referendum over de uitbreidin­g van zijn macht had verloren. In 2008 grepen Mnangagwa’s milities met geweld in toen Mugabe de presidents­verkiezing­en dreigde te verliezen van oppositiek­andidaat Tsvangirai.

Naast het ministersc­hap en leiderscha­p van het centrale veiligheid­sapparaat Joint Operations Command, bekleedde Mnangagwa na 1988 andere posten. Zo was hij minister van Defensie en Justitie en parlements­voorzitter. Maar er kwamen ook scheurtjes in de vertrouwen­sband met Mugabe. Mnangagwa beschouwde Mugabe lang meer als zijn ‘vader’ dan als strijdmakk­er. Mugabe op zijn

De leider

beurt begon argwaan te koesteren over Mnangagwa’s ambities. Toen Mnangagwa in december 2014 werd benoemd tot vicepresid­ent, leek dat nog de opstap tot een rimpelloze opvolging van Mugabe.

In 1960 werd Mnangagwa van school gestuurd wegens politiek activisme tegen het blanke minderheid­sregime van Ian Smith. Een paar jaar later werd hij gerekrutee­rd door de Zimbabweaa­nse Afrikaanse Volksunie, een van de pijlers van de huidige regeringsp­artij ZANU-PF. In januari 1965 werd hij opgepakt en in zijn cel gefolterd. Daardoor liep hij blijvende gehoorscha­de op. Later ging hij in Zambia naar de universite­it.

Zijn verleden in de onafhankel­ijksoorlog geeft hem veel krediet bij de ‘veteranen’ die beducht zijn dat Mugabes echtgenote Grace aan de haal gaat met hun revolutie. Dat Mnangagwa ook door belangrijk­e elementen in het leger nog wordt beschouwd als een steunpilaa­r, blijkt uit het ingrijpen van de generaals.

Mnangagwa zorgde ook steeds goed voor zichzelf. In 2011 werd hij omschreven als de rijkste man van Zimbabwe met inkomsten uit onder meer illegale mijnbouw (goud, diamanten) in Congo. Met een presidents­chap zou Mnangagwa die bezittinge­n veilig kunnen stellen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands