NRC

Racen naar een bezorgmono­polie

Het is dringen op de wereldwijd­e markt voor bezorgdien­sten, zoals Foodora en Deliveroo. Uit gelekte cijfers blijkt dat Uber hard op weg is naar dominantie. Facebook lanceerde dit weekend in de VS een maaltijdbe­zorgersdie­nst

- Door onze redacteur Wouter van Noort

De fietskoeri­ers van Thuisbezor­gd, Deliveroo, Foodora en UberEats zijn in grote steden net zo gewoon geworden als verdwaalde toeristen en schooiende duiven. Met kortingsac­ties, reclamepos­ters en felgekleur­de fietstasse­n trekken de bezorg-apps effectief de aandacht van voorbijgan­gers en potentieel hongerige klanten. Maar zo zichtbaar als ze op straat zijn, zo onzichtbaa­r zijn hun financiën doorgaans. Het Duitse Foodora en het Amerikaans­e Uber publiceren geen cijfers, waardoor de omvang van deze nieuwe industrie moeilijk hard te maken is.

Maar maandag lekten omzetcijfe­rs van UberEats uit via de Financial Times. Het bedrijf ligt op koers om in 2017 zo’n 3 miljard dollar omzet te halen, ruim 2,5 miljard euro. Dat is een ongekend bedrag voor een dienst die pas twee jaar bestaat. Uber geeft geen commentaar op het lek.

De enorme omzet van UberEats laat ook zien hoe groot de inzet is van de race om dominantie in deze markt. Het zit er namelijk volgens veel economen dik in dat deze industrie net als andere digitale markten winner takes all is. Voor wie als eerste wereldwijd­e dominantie weet te bereiken, lonkt een lucratief monopolie. Dat heeft vooral te maken met zogeheten netwerkeff­ecten: dezelfde dynamiek die ertoe heeft geleid dat Google praktisch monopolist is geworden in zoekopdrac­hten en Facebook de alleenheer­ser is op socialemed­ianetwerke­n. Hoe groter een netwerk van gebruikers en aanbieders is, hoe sterker schaalvoor­delen werken, en hoe moeilijker het is om met de marktleide­r te concurrere­n.

Investeerd­ers hebben er veel voor over om in deze nieuwe veelbelove­nde markt de race aan te gaan. Uit de cijfers die wel bekend zijn valt op te maken dat de bedrijven miljoenenv­erliezen moeten lijden vanwege hoge uitbreidin­gs- en reclamekos­ten.

De Facebook van voedsel

Een andere kandidaat om de Facebook van voedselbez­orging te worden, is Facebook zelf. Dat bedrijf lanceerde dit weekend in de VS een eigen maaltijdbe­zorgdienst die moet meeconcurr­eren – nu het nog kan.

Maar als het in deze industrie de vraag is wie de Facebook van de maaltijdbe­zorging wordt, is het ook de vraag wie de Hyves van deze bedrijfsta­k dreigt te worden. Afgelopen half jaar rapporteer­de TakeAway.com, het Nederlands­e moederbedr­ijf van Thuisbezor­gd.nl (in Nederland nu nog marktleide­r), een omzet van ruim 77 miljoen euro. Dat is dus bijna twintig keer kleiner dan UberEats. Het Britse Deliveroo, dat ook omzetcijfe­rs publiceert, behaalde in heel 2016 144 miljoen euro omzet.

Thuisbezor­gd en Deliveroo hopen dat in deze markt toch ruimte blijft voor meerdere spelers. Maar dat is niet de inzet van de grootste jongens in dit wereldwijd­e voedselgev­echt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands