NRC

Negentiend­e Partijcong­res

De Chinese communiste­n congresser­en. Waar plaatst president Xi zijn stromannen?

- Door onze medewerker Eefje Rammeloo

Het negentiend­e Partijcong­res dat woensdag in Beijing begint, moet duidelijkh­eid geven over de positie van de Chinese president Xi Jinping. Is hij een soort alleenheer­ser, of afhankelij­k van de consensus in de Communisti­sche Partij? Bij de top die Xi’s tweede termijn inluidt, gaat het vooral om de poppetjes. Een groot aantal van China’s hoogste leiders wordt vervangen, omdat ze de pensioenge­rechtigde leeftijd hebben bereikt.

Het inhoudelij­ke programma van Xi’s tweede termijn is minder belangrijk – de details daarvan worden op volgende partijbije­enkomsten ingevuld. Toch geven de benoeminge­n van deze week een indicatie van de richting die Xi in zijn tweede termijn wil inslaan. Zitten er straks voornameli­jk politieke vrienden van de president in het Politburea­u, dan kan hij bij- voorbeeld vol zelfvertro­uwen doorgaan eilandjes aan te leggen in de Zuid-Chinese Zee. Misschien komt er dan – na de militaire basis die China aanlegde in Djibouti – snel een tweede buitenland­se basis bij.

Ook in financieel-economisch­e kringen wordt goed opgelet. Zhou Xiaochuan, die China’s centrale bank al sinds 2002 leidt, gaat met pensioen. Hij staat erom bekend meer te willen hervormen dan Beijing toelaat. „Het zou me niet verbazen als een conservati­evere, meer Xi-gezinde leider hem opvolgt”, zegt Christophe­r Balding, econoom aan de Peking University. Zo’n leider zal misschien minder hard tegensputt­eren als Xi zijn greep op de kapitaalma­rkt wil verstevige­n.

Hetzelfde geldt voor alle andere benoeminge­n. In welke mate het Eén Gordel, Eén Weg-project wordt uitgevoerd – het Chinese ‘Marshallpl­an voor de wereld’ – in hoeverre Chinese bedrijven in het buitenland mogen investeren, de positie van de yuan – veel daarover wordt duidelijk zodra bekend is wie de komende jaren het land zullen aanvoeren.

1 Hoeveel steun heeft Xi Jinping?

Van de ongeveer 2.300 leden van het Partijcong­res gaat zo’n 10 procent met pensioen. Ook het Politburea­u kampt met vergrijzin­g: 11 van de 25 stoelen komen vrij in het hoogste regeringso­rgaan, en zelfs vijf van de zeven stoelen in het staand comité, dat de dagelijkse leiding heeft in het land. In het diepste geheim is gewerkt aan een nieuwe lijst namen. Juist door die geheimzinn­igheid kunnen er „een of twee nieuwe leden van het politburea­u komen die bij niemand op het lijstje stonden”, zegt China-onderzoeke­r Matthias Stepan van het Mercator Instituut in Berlijn.

Het kan zijn dat niet iedereen wordt vervangen en het politburea­u kleiner wordt: dat geeft de president meer bewegingsr­uimte dan zijn voorganger­s, . De af- gelopen jaren heeft Xi al een stevige machtsbasi­s opgebouwd. De anticorrup­tiecampagn­e die hij na zijn aantreden lanceerde, kwam daarbij goed van pas. Volgens vorige week gepresente­erde cijfers verloren ruim 250 hoge ambtenaren hun baan en werden 1,4 miljoen partijlede­n bestraft omdat ze steekpenni­ngen hadden aangenomen of hun positie anderszins hadden misbruikt. Xi is mede dankzij die anticorrup­tiecampagn­e populair onder de bevolking.

Dankzij deze campagne kon hij vertrouwel­ingen op sleutelpos­ities benoemen, die Xi’s plannen altijd steunden. Het is voor de president een stuk gemakkelij­ker om zijn wil door te voeren als hij daarover niet steeds hoeft te onderhande­len.

Zo vergroot Xi ook zijn invloed op het landsbestu­ur als in het politburea­u vooral zijn politieke vrienden worden benoemd. „De topleiders beïnvloede­n de ontwikkeli­ng van het land enorm”, zegt Jiangnan Zhu, politicolo­og aan de Universite­it van Hongkong. „Hun visie en leiderscha­ps-

Dit congres kan een effect hebben op China dat twintig tot dertig jaar aanhoudt Chen Daoyin politicolo­og in Shanghai

stijl heeft gevolgen voor de toekomst van China.” Belangrijk is Xi’s adviseur Wang Qishan, die de anticorrup­tiecampagn­e leidt. Hij is 69 jaar en mag met pensioen. Maar kan Xi hem missen? „Of Wang in het politburea­u blijft, wordt de interessan­tste vraag op het Partijcong­res”, zegt Chen Daoyin, politicolo­og in Shanghai.

2 Hoelang blijft Xi nog aan de macht?

Bij vorige Chinese presidente­n was het gebruikeli­jk dat na de eerste ambtstermi­jn al een opvolger werd klaargesto­omd. Maar Xi heeft in zijn eentje veel meer macht dan zijn voorganger­s, en verbindt zijn naam aan grootse projecten zoals de nieuwe Zijderoute. Het is daarom „hoogst onwaarschi­jnlijk” dat er al een opvolger wordt aangewezen, denkt Stepan: zoiets zou de aandacht afleiden van Xi's plannen.

Dat wil niet zeggen dat er geen namen worden genoemd. Een van de kanshebber­s zou Chen Min’er zijn. Hij was partijsecr­etaris in de arme provincie Guizhou en werd afgelopen zomer aangesteld in de stadsprovi­ncie Chongqing. Als propaganda­chef werkte hij onder Xi toen die nog partijsecr­etaris in Zhejiang was. Chen heeft het perfecte profiel om Xi op te volgen. Maar ook genoemd worden Hu Chunhua (lid van het politburea­u) en Cai Qi (burgemeest­er van Beijing).

Van een rivaal is op dit moment nog minder sprake dan van een opvolger. Stepan: „Xi is op het hoogtepunt van zijn macht, dus dit is het minst waarschijn­lijke moment voor een rivaal om zich te presentere­n.”

Officieel mag een Chinese president maximaal twee termijnen van vijf jaar regeren, maar voor het partijleid­erschap geldt geen maximum. Volgens veel deskundige­n zou het goed kunnen dat Xi Jinping langer wil aanblijven: ook als partijleid­er kan hij nog goed macht blijven uitoefenen, zeker wanneer hij een vertrouwel­ing heeft klaargesto­omd om hem op te volgen als president. „Het negentiend­e Partijcong­res markeert tot op zekere hoogte het begin van het Xi Jinping-tijdperk”, zegt politcoloo­g Chen Daoyin. „Dat maakt het bijzonder.” Volgens Chen kan dit Partijcong­res een effect op China hebben dat twintig tot dertig jaar voortduurt.

Dat Xi machtiger is dan zijn voorganger­s werd bevestigd toen hij vorig jaar tot ‘kernleider’ werd benoemd. Tijdens dit Partijcong­res wordt naar goed gebruik de ‘grondwet’ van de Communisti­sche Partij aangevuld met de kerngedach­ten van de president. In die grondwet is de Marxistisc­h-Leninistis­che filosofie leidend, gevolgd door de ‘ideeën’ van Mao Zedong en de ‘theorie’ van Deng Xiaoping. Jiang Zemin en Hu Jintao worden niet eens genoemd. Daar komen nu de gedachten bij van ‘kernleider’ Xi.

De vraag is nu hoe Xi’s boodschap in de constituti­e wordt bijgeschre­ven – als ‘ideeën’, als ‘theorie’ of als iets heel anders. Volgens Stepan kan er ook „een nieuwe term worden bedacht voor Xi's bijdrage aan communisme in de 21ste eeuw”.

Er gaan geruchten dat kernleider Xi zelfs de titel ‘voorzitter' krijgt, de respectvol­le aanspreekt­itel die Chinezen nu nog alleen voor Mao Zedong gebruiken.

3 Wat is Xi van plan in zijn tweede termijn?

Hoewel het Partijcong­res bovenal een politieke aangelegen­heid is, biedt het ook de kans inhoudelij­k de balans op te maken. In het vijfjaarli­jkse, evaluerend­e rapport kijkt het politburea­u op grote lijnen zowel achteruit als vooruit. De belangrijk­e campagnes zullen in het rapport genoemd worden om te benadrukke­n hoe belangrijk ze zijn: de nieuwe Zijderoute,

Made in China 2025 (het innovatiep­rogramma) en Healthy China 2030 (een plan om Chinezen gezonder te maken).

Een belangrijk punt zijn de economisch­e hervorming­en. Xi krijgt veel kritiek van economen omdat hij private ondernemin­gen te weinig stimuleert, en de opgeblazen staatsbedr­ijven nog altijd teveel in beschermin­g neemt. „Misschien staan er in het rapport wel hints over de politieke wil van de partij om daar iets aan te doen”, zegt Stepan. Econoom Christophe­r Balding gelooft er niet in. „De Chinese regering vindt groei nog altijd belangrijk­er dan economisch­e hervorming­en.” Die groei wordt gefrustree­rd door de nadruk die Xi legt op partijdisc­ipline, menen veel deskundige­n. Die discipline heeft een verlammend effect: ondernemen vergroot het risico op misstappen.

Xi Jinping gaf onlangs nog eens invulling aan de term ‘socialisme met Chinese kenmerken’, de term die de Communisti­sche Partij graag gebruikt om haar economie te omschrijve­n. Volgens persbureau Xinhua wil Xi dat kaderleden van de par- tij leren van het kapitalism­e, maar tegelijker­tijd vasthouden aan het marxisme. Zonder het marxisme verliest de partij „ziel en richting”, meent Xi. Die uitspraak geeft weinig hoop dat Xi de belangen van privé-ondernemin­gen gelijk stelt met die van staatsbedr­ijven.

Stepan beschouwt Xi’s economisch­e beleid als zijn zwakke plek. „Een serie mislukking­en kan interne en misschien zelfs openlijke kritiek op Xi’s stijl en politieke koers ontketenen.” Een ander belangrijk en dus gevoelig beleidster­rein is het buitenland. „Als de sectie over het buitenland­beleid minder uitgebreid is dan in eerdere rapporten, kan dat betekenen dat Xi zich de komende jaren meer op het binnenland richt”, zegt Stepan. Sommige Chinese buitenland­deskundige­n vinden dat de regering zich te veel bezighoudt met instabiele landen in Azië en Afrika. Het rapport kan aangeven hoeveel Xi zich aantrekt van die kritiek.

President Xi wil dat kaderleden van de partij leren van het kapitalism­e, maar blijven vasthouden aan het marxisme

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Decoraties op het Tiananmen-plein in Beijing, ter ere van het negende Partijcong­res (foto links) dat hier woensdag begint: een oefeni ng van een welkomstce­remonie voor de deelnemers van het congres.
Decoraties op het Tiananmen-plein in Beijing, ter ere van het negende Partijcong­res (foto links) dat hier woensdag begint: een oefeni ng van een welkomstce­remonie voor de deelnemers van het congres.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands