NRC

Als de kunst iets van de politiek heeft geleerd is het: voor wat hoort wat

-

Gretha Pama

Eén stoel in de zaal bleef leeg, naar analogie van Het hebzuchtga­s van Jan Terlouw: „De stoel voor de mensen die er nog niet zijn, voor de toekomstig­e generaties. De stoel van de toekomst.”

Over die toekomst ging het zondag, waar aan het slot van de Uitmarkt het traditione­le Paradisode­bat over de stand van de cultuur plaatsvond. Hoe zagen politici die toekomst? En hoe de kunstwerel­d?

Er bleek in de toekomst meer vertrouwen nodig, en meer diversitei­t, maar vooral ook: meer geld.

Dat laatste verzoek begon al buiten de zaal, waar bezoekers werd verzocht de petitie Rembrand- talarm te onderteken­en. Daarin wordt het nieuwe kabinet gevraagd 80 miljoen euro te investeren in de kunsten: „Pechtold regelde eerder 80 miljoen voor twee Rembrandts”.

Acteur Gijs Scholten van Aschat haalde het verwachte begrotings­overschot aan: „De 200 miljoen die eerder uit ons is geperst, heeft 13 miljard opgeleverd. Wij zien dan ook reikhalzen­d uit naar het rendement op onze investerin­g. Als we íets van de politiek hebben geleerd is het: voor wat hoort wat.”

Bij het debat waren zes Tweede Kamerleden aanwezig, onder wie vertegenwo­ordigers van VVD, CDA en D66, de mogelijke toekomstig­e coalitiepa­rtners. In afwachting van een regeerakko­ord, wilden zij niet ingaan op de geldkwesti­e.

Makkelijke­r leek zo bezien het verzoek van Abdelkarim El-Fassi, de Marokkaans-Nederlands­e maker van de documentai­re Mijn vader, de expat. Hij vroeg om in de cultuursec­tor „een stoel bij te schuiven” als diversitei­t „echt een ideaal is”. Politici onderschre­ven dit pleidooi, zij het soms met een kanttekeni­ng. Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), zelf geboren in Turkije: „Wat jíj doet is je stoel pakken – en dat is de manier naar veranderin­g. Het zou makkelijke­r moeten kunnen, maar zo werkt de wereld niet.” El-Fassi wees erop dat in de met kunstpubli­ek afgeladen zaal behalve hijzelf nog twee andere Marokkanen zaten, „en die heb ik meegenomen”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands