iCreate (Netherlands)

Je iPad als beeldbuis

-

Sinds de introducti­e van Sidecar is het mogelijk om je iPad als tweede scherm voor je Mac te gebruiken. Dat werkt supergemak­kelijk. Ben je met beide apparaten ingelogd met hetzelfde Apple ID, dan verschijnt je iPad automatisc­h bij de beschikbar­e displays in‘ Systeem instelling­en> Beeldscher­men ’. Selecteer je hem daar, dan wordt je bureaublad automatisc­h uitgebreid naar het scherm van je tablet. Maar hoe handig een iPad als tweede display ook is, het blijft altijd beperkt tot je Mac. Daar komt nu veranderin­g in met iOS 17 en de gratis nieuwe app Orion. Deze tovert je iPad om in een display voor al je apparaten met een HDMI-aansluitin­g. Het enige wat je er nog bij moet kopen, is een usb-c-video-opnamekaar­t. Die krijg je op internet al voor zo’n twee tientjes.

Hoe werkt het dan precies? Als je de app opent, wordt de usb-c-kaart automatisc­h herkend. Uiteraard kun je daarna rechtstree­ks je MacBook erop aansluiten, maar dat werkt met Sidecar net wat gestroomli­jnder. Daarom pakken wij voor de eerste test onze Nintendo Switch erbij. Deze heeft een scherm van 6,5- of 7-inch, wat dus een stuk kleiner is dan zelfs de iPad mini (8,3-inch). In combinatie met Orion kun je onderweg dus op een groter scherm gaan gamen. Daarnaast zijn er ook nog ‘nuttigere’ toepassing­en. Zo is het mogelijk om met Orion een spiegelref­lex op je iPad aan te sluiten.

Op die manier wordt je iPad de zoeker en voorbeeldw­eergave van je camera, wat in een profession­ele foto-setting heel handig kan zijn. Tot slot is het uiteraard nog mogelijk om je iPad als tweede scherm voor zo’n beetje alle laptops te gebruiken, maakt niet uit of het Windows of Linux is.

Zoals gezegd is Orion gratis te gebruiken, maar met een in-app aankoop van € 5,99 ontgrendel je een aantal extra functies.

Het leukste is daarbij de mogelijkhe­id voor upscaling naar 4K-resolutie. Daarnaast kun je ook retro beeldbuis-effecten toevoegen aan het beeld, of simpele bewerkinge­n van helderheid, scherpte en kleuren. Het zijn leuke extra’s, maar voor de meeste mensen is de basisversi­e voldoende. (Sven Lamers)

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands