iCreate (Netherlands)

Gouden app

-

Fotografen weten het wel: de allermoois­te foto’s maak je tijdens het gouden uur. Dit is de periode kort na zonsopgang of voor zonsonderg­ang, wanneer het zonlicht zachter is en een warme, gouden tint heeft. Alles ziet er dan mooier en magischer uit. Het wordt het gouden uur genoemd omdat het zonlicht op dat moment een gouden gloed creëert die gewone dingen er buitengewo­on uit kan laten zien. Tijdens het gouden uur is het licht niet te hard of te fel zoals midden op de dag. Het is zachter en creëert lange schaduwen die diepte en interessan­te patronen aan objecten toevoegen. Het kan een eenvoudig Hollands landschap omtoveren tot een adembeneme­nd tafereel of een gewoon gebouw eruit laten zien als een sprookjesk­asteel.

Je moet je foto’s dus goed timen, en daar helpt Alpenglow je bij. De app laat een soort ‘weersverwa­chting’ zien van de gouden uren de komende dagen. Zo eind augustus moet je blijkbaar om 6.46 je bed uit voor het aanschouwe­n van een magisch tafereel. Of toch niet: de app geeft ook aan of het wel de moeite waard is, want weersomsta­ndigheden kunnen de pret bederven. Alpenglow werkt ook met notificati­es, mooi vormgegeve­n widgets en is zelfs present op je Apple Watch. Voor sommige extra functies heb je de Pro-versie nodig.

Overigens gebruik ik de app ook voor compleet andere doeleinden. Op een kaart geeft een oranje wijzer aan waar de zon opkomt en een rode waar hij ondergaat. De gele lijn daartussen kun je verschuive­n om te zien hoe de zon staat op een specifiek moment van de dag. Ik gebruik dit om te beoordelen of mijn zonnebril mee moet voor onderweg. Je kunt er ook mee checken uit welke richting de zon op je (nieuwe) huis valt in de loop van de dag. Dus om terug te komen op dat sprookjesk­asteel: Alpenglow zou bijna een ingebouwde functie voor Funda moeten zijn. (Laura Grootaarts)

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands