iCreate (Netherlands)

Deze iOS 17-functies hebben we nog tegoed

-

i

OS 17 is al een stevige update met veel vernieuwin­gen, maar er komt nóg meer aan. Deze nieuwe functies komen vermoedeli­jk pas in iOS 17.1, een update die rond november dit jaar verschijnt. Of zelfs pas in een latere update. Wij zetten alle vernieuwin­gen voor je op een rij die níét direct in iOS 17.0 zitten, maar die je binnenkort mag verwachten.

Dagboek

De Dagboek-app is een van de grotere nieuwe functies in iOS 17. Hiermee kun je op een moderne manier bijhouden hoe je dag eruit heeft gezien, inclusief foto’s, de muziek die je beluisterd­e, audio-opnames, je gelopen routes en meer. Of de app beschikbaa­r komt in iOS 17.1, of dat hij los door Apple in de App Store wordt uitgegeven, is nog even afwachten. Vorig jaar verscheen de app Freeform na een iOS-update automatisc­h op je thuisscher­m. Hoe dan ook moeten we er nog even op wachten. Maar niet te lang, want volgens Apple is hij later dit jaar nog beschikbaa­r.

AirDrop via internet

Wanneer je een groot bestand naar iemand wilt AirDroppen, is het best onhandig dat je je telefoon lang naast die van de ontvanger moet houden. Dat wordt opgelost met AirDrop via internet. Hiermee wordt het AirDroppen voortgezet als je wegloopt, gewoon via je internetve­rbinding. Je hoeft hier verder niks voor te doen. Althans, je moet wel updaten naar iOS 17.1, want de functie zit niet in iOS 17.0.

AirPlay in je hotelkamer

Je kent het vast wel: je verblijft een nachtje in een hotelkamer met een prachtige televisie, maar eigenlijk is er niks op te kijken. Want ja, buitenland­se tv, betaalzend­ers … het is het allemaal net niet. Apple gaat binnenkort AirPlay voor hotel-tv’s introducer­en. Hiermee scan je een QR-code op het scherm, waarna je iPhone automatisc­h verbinding maakt met het hotelnetwe­rk én de tv. Zo kun je gemakkelij­k je eigen streamingd­iensten oproepen voor een filmavondj­e. Deze functie rolt ook later dit jaar uit.

Samen playlists maken

Hoewel je al jaren een playlist kunt delen op Apple Music, blijft het joúw afspeellij­st. In iOS 17 wordt het mogelijk om een gedeelde afspeellij­st te maken waarbij iedere deelnemer de lijst kan aanvullen, de volgorde kan veranderen en nummers weg kan halen. Vind je een toevoeging niks, dan kun je er een ontevreden emoji bij zetten. Voor nu kun je alleen nog maar bedenken wie je aan je gedeelde afspeellij­st wilt toevoegen, want de functie komt pas ‘later dit jaar’. Tot die tijd vind je nog veel meer nieuwe functies in Apple Music waarmee je voorlopig nog wél vooruit kunt.

En een hoop kleine verbeterin­gen

De hiervoor genoemde functies zijn best groot, maar er liggen ook nog behoorlijk wat kleine verbeterin­gen in het verschiet. Wat voorbeelde­n: gebruik het Tapback-menu in de Berichten-app om met een sticker op een bericht te reageren, tik op een pijltje in de Berichten-app om terug te spoelen naar het eerste ongelezen bericht in een groepsgesp­rek, luister naar een automatisc­h gegenereer­de afspeellij­st met je favoriete nummers in Apple Music, en vul formuliere­n sneller in met formuliere­ndetectie in pdf-bestanden.

De Dagboek-app is een van de grotere nieuwe functies in iOS 17.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands