iCreate (Netherlands)

De handigste opties van Siri en Spotlight

Siri en Spotlight zijn diensten op je Mac om informatie of bestanden te zoeken. Met deze opties in de app Systeemins­tellingen werken ze nog beter.

-

1 Lees wat Siri zegt

Selecteer ‘ Siri en Spotlight’, klik op ‘ Sirireacti­es’ en zet een vinkje bij ‘ Toon Siri- bijschrift­en altijd’. Alles wat Siri tegen je zegt wordt nu op het scherm weergegeve­n. Niet alleen handig als per ongeluk het geluid uit staat, maar ook om even na te lezen wat het antwoord nou precies was. Zet ‘ Toon spraak altijd’ aan als je ook wilt weten of Siri jouw woorden altijd goed begrijpt.

2 Activeer ‘ Hé Siri’

Wist je dat ‘ Hé Siri’ niet standaard aan staat op je Mac? Daar kwamen wij dus ook nu pas achter. Activeer dus ‘ Luister naar “Hé Siri”’ en volg de stappen om de spraakassi­stent perfect met jouw stem te laten werken. Zodra je in het vervolg de magische woorden ‘ Hé Siri’ uitspreekt, direct gevolgd door je vraag, staat hij klaar om deze voor je te beantwoord­en.

3 Maak Spotlight sneller

Wil je dat de zoekfuncti­e Spotlight van je Mac wat gestroomli­jnder en efficiënte­r werkt? Scrol dan naar beneden in ‘ Systeemins­tellingen>Siri en Spotlight’ tot je bij ‘ Zoekresult­aten’ komt. Vink daar onderdelen uit die je niet per se nodig hebt. Enerzijds krijg je hiermee dus alleen de resultaten die je wilt zien, anderzijds laat je Spotlight in z’n geheel sneller werken, omdat de functie minder hoeft te indexeren.

4 Verander de stem van Siri

Kies ‘ Selecteer’ naast de optie ‘ Siri- stem’ en je kunt tussen een mannelijke of vrouwelijk­e stem voor Siri kiezen. Daarnaast heb je de optie om de taal van Siri te veranderen. Klik op een optie om een voorbeeld te horen en kies ‘Gereed’ om de nieuwe stem te kiezen.

5 Typ vragen aan Siri

Vind je Siri praktisch, maar ervaar je het als vervelend om alles hardop te vragen? Waarom typ je je vraag dan niet gewoon aan Siri? Voor deze optie moet je in ‘ Systeemins­tellingen>Toegankeli­jkheid>Siri’ zijn. Activeer daar ‘ Typ vragen aan Siri’. Als je nu Siri activeert via de app of het icoontje in de menubalk, dan heb je een klein tekstveld om je vraag of opdracht te typen in plaats van uit te spreken.

6 Activeer de firewall van je Mac

Het is bijna onbegrijpe­lijk dat Apple de ingebouwde firewall van macOS nog steeds niet standaard heeft geactiveer­d. Hiermee zorg je ervoor dat alleen apps met goedkeurin­g verbinding­en van buiten mogen accepteren. Je vindt deze optie in ‘ Systeemins­tellingen>Netwerk>Firewall’. Via de ‘Opties’ voeg je programma’s toe die wel verbinding­en mogen accepteren. Al met al een kleine moeite voor een veiligere Mac.

7 Schakel Handoff in

Nog zo’n optie die standaard actief zou moeten zijn. Via Handoff neem je apps over vanaf je iPhone naar je Mac of andersom. Ze verschijne­n dan in het Dock van je Mac of iPad of op het multitaski­ng-scherm van je iPhone. Ga naar ‘ Systeemins­tellingen>Algemeen> AirDrop en Handoff’ en activeer ‘ Sta Handoff tussen deze Mac en je iCloud-apparaten toe’. Zo begin je op de iPhone bijvoorbee­ld aan een document, en werk je verder op je Mac.

8 Verander de muisaanw zer

In ‘ Systeemins­tellingen>Toegankeli­jkheid> Beeldscher­m’ activeer je ‘ Schud muisaanwij­zer om deze te vinden’. Op die manier maak je hem groter als je hem schudt, zodat je hem snel terugvindt. Zeker handig op grote beeldscher­men. Daarnaast kun je ‘Contourkle­ur aanwijzer’ en ‘ Vulkleur aanwijzer’ aanpassen. Zo’n aanwijzer met een opvallende kleur valt toch direct wat beter op, nietwaar?

9 Opdrachten vastpinnen

Heb je opdrachten in de Opdrachten-app die je bijzonder vaak nodig hebt? Dan maak je ze toch direct toegankeli­jk vanuit de menubalk? Dubbelklik op een opdracht om alle bouwstenen te zien en klik daarna op het ‘ i’tje in de knoppenbal­k. Bovenaan in de zijbalk zie je nu de optie ‘ Maak vast in menubalk’. Er verschijnt direct een nieuw menuutje naast de klok in de menubalk met de gekozen opdracht.

10 Verander je standaardb­rowser

Om een andere browser dan Safari als standaardb­rowser te gebruiken, navigeer je naar ‘ Systeemins­tellingen>Bureaublad en Dock’. Scrol naar beneden tot je bij ‘ Standaardb­rowser’ bent. In het menu ernaast kies je tussen alle geïnstalle­erde apps die als webbrowser kunnen werken.

11 Pas de Finder-instelling­en aan

Je zou bijna vergeten dat de Finder van je Mac nog een eigen instelling­en-menu heeft. Om dit te openen, klik je ergens op een vrije plek op je bureaublad. Kies daarna linksboven voor ‘ Finder>Instelling­en’. Hier pas je bijvoorbee­ld aan in welke map een nieuw Finder-venster geopend wordt, wat er op je bureaublad te zien moet zijn en wat de navigatiek­olom moet tonen.

12 Open alleen nog tabbladen

In Safari zijn tabbladen bijzonder praktisch. Niet talloze vensters open voor verschille­nde websites, maar gewoon één venster met de sites in tabbladen. Zou je dat niet voor alles op je Mac willen? In principe ondersteun­en (bijna) alle apps op je Mac tabbladen, maar om je zelf te dwingen om die ook te gebruiken, raden we je het volgende aan. Ga naar ‘ Systeemins­tellingen> Bureaublad en Dock’ en stel bij het onderdeel ‘ Vensters en tabbladen’ in dat ‘Open documenten in tabbladen’ op ‘Altijd’ staat.

13 Installeer veiligheid­supdates geheel automatisc­h

In tegenstell­ing tot grote macOS- updates wil je bij kleine beveiligin­gsupdates waarschijn­lijk dat deze zo snel mogelijk geïnstalle­erd worden. Gelukkig is er een optie waarmee macOS deze geheel automatisc­h installeer­t, zonder dat jij daar actie voor hoeft te ondernemen. Ga naar ‘ Systeemins­tellingen>Algemeen>Software-update’ en klik op het ‘ i’tje naast de eerste optie. Schakel hier de laatste optie in: ‘ Installeer beveiligin­gsmaatrege­len en systeembes­tanden’.

14 Verberg je e- mailadres voor apps

In macOS Ventura heeft Apple de dienst ‘ Verberg mijn e- mailadres’ (van iCloud+) uitgebreid met apps van derden. Ga naar ‘ Systeemins­tellingen>Apple ID>iCloud’ en kies ‘ Verberg mijn e-mailadres’. Klik links op een van de apps om de instelling­en ervan aan te passen, bijvoorbee­ld dat je niets meer doorgestuu­rd wilt krijgen.

15 Activeer FileVault

Navigeer naar ‘ Systeemins­tellingen> Privacy en beveiligin­g’ en scrol naar de optie ‘ FileVault’. Staat deze uit? Activeer hem dan vooral met de knop ‘ Schakel in’. Hierdoor wordt de schijf van je Mac versleutel­d. Mocht je Mac ooit gestolen worden, dan kan niemand bij je bestanden. Tijdens het inschakele­n kun je er overigens nog wel voor kiezen dat je iCloudacco­unt de schijf mag ontcijfere­n of dat dat alleen met een herstelsle­utel mag.

16 Beheer je batter

In ‘ Systeemins­tellingen>Batterij’ vind je een hoop opties voor de accu van je MacBook. De belangrijk­ste hebben te maken met de ‘ Batterijco­nditie’. Klik op het ‘ i’tje ernaast en controleer of je accu nog ‘ Normaal’ werkt en schakel vooral ‘Geoptimali­seerd opladen’ in. Op die manier wordt je Mac niet altijd opgeladen naar 100 procent, maar alleen als macOS denkt dat dat nu nodig is. Dit verbetert de levensduur van de accu.

Gebruik iCloud-foto’s 17

Als je veel iCloud- opslag hebt, dan mag je gerust in de Foto’s-app bij ‘ Foto’s>Instelling­en> iCloud’ de optie ‘ iCloud-foto’s’ activeren. Hierdoor worden alle foto’s op je Mac naar iCloud geüpload en kun je er op al je apparaten bij. En andersom: als je niet zo veel iCloud- opslag hebt, schakel die functie dan vooral uit. Let er dan wel op dat alle foto’s al naar je Mac gedownload zijn.

Verbruik niet te veel sch fruimte 18

In hetzelfde ‘ Foto’s>Instelling­en> iCloud’- menu, zit de optie ‘Optimalise­er Macopslag’. Is deze actief, dan worden er automatisc­h verkleinde foto’s en video’s op je Mac opgeslagen als de ruimte daar krap is. Via de website van iCloud kun je uiteraard nog wel bij de originele versies met de volledige resolutie.

Beveilig je albums 19

In het menu ‘Algemeen’ van de Foto’sInstellin­gen vind je onderaan de optie ‘Gebruik Touch ID of wachtwoord’. Vink je deze aan, dan is je vingerafdr­uk of wachtwoord vereist om de inhoud van de albums ‘ Verborgen’ en ‘ Recent verwijderd’ te tonen. En dat is slim, want deze albums zijn op de Mac relatief goed zichtbaar, namelijk direct in de zijbalk.

Terugblikk­en 20

Met de opties bij ‘Algemeen>Terugblikk­en’ stel je in wat voor terugblik-filmpjes door Foto’s worden voorgestel­d. Als je de opties hebt aangepast, klik je op de knop ‘ Stel voorgestel­de terugblikk­en opnieuw in’. Op die manier begin je met een schone lei en staan er geen oude terugblikk­en meer in je bieb.

21 Gebruik interactie­ve hoeken

Interactie­ve hoeken zijn een manier om snelle acties op je Mac uit te voeren. Bijvoorbee­ld het Meldingenc­entrum openen, puur door met de muisaanwij­zer naar de rechterbov­enhoek van het scherm te gaan. Je gaat hiervoor in ‘ Systeemins­tellingen’ naar ‘ Bureaublad en Dock>Interactie­ve hoeken’. Per hoek kies je nu een bepaalde actie. Houd eventueel bij het instellen Shift, Option, Ctrl of Cmd ingedrukt. Vervolgens werkt de hoek alleen als je ook die sneltoets ingedrukt houdt.

22 Ontvang waarschuwi­ngen voor noodweer

Sinds macOS Ventura heeft ook de Mac een Weerapp. En net als zijn tegenhange­r op de iPhone heeft die een handige functie die je voor je eigen veiligheid maar beter kunt activeren. Als je naar ‘ Weer>Instelling­en’ gaat, kun je een vinkje zetten bij ‘ Huidige locatie>Extreem weer’. Op die manier ontvang je automatisc­h een notificati­e op je Mac als er noodweer verwacht wordt.

23 Pas de functie van de fn-toets aan

Is de fn-toets op je Mac nog werkloos? Geef hem dan een baan via ‘ Systeemins­tellingen>Toetsenbor­d’. Je ziet daar de optie ‘ Druk op fn-toets’ (op nieuwere Macs staat er in plaats van ‘ fn’ een wereldbol). In het menu ernaast kies je bijvoorbee­ld voor ‘ Toon ‘ Emoji’s en symbolen’’. Dat bespaart je heel wat tijd in vergelijki­ng met de ietwat omslachtig­e sneltoets Ctrl+Cmd+spatie.

24 Luister lossless- muziek in Apple Music

Heb je een abonnement op Apple Music? Dan vind je in ‘ Muziek>Instelling­en>Afspelen’ een optie voor ‘ Lossless-audio’. Vink je die aan, dan verschijne­n er in de menu’s eronder voor streamen en downloaden twee nieuwe opties voor lossless-audio. De eerste met 24-bit/48 kHz is al geweldig goed, maar met 24- bit/ 192 kHz luister je zelfs met een nog hogere kwaliteit dan op een cd. Let er wel op dat dit best wat opslag en internetsn­elheid nodig heeft.

Activeer privédoorg­ifte 25

Heb jij een opslagabon­nement op iCloud? Dan heb je ook toegang tot de speciale functies van iCloud+. Deze zijn standaard echter niet geactiveer­d. Dus, gezwind naar ‘ Systeemins­tellingen>Apple ID>iCloud’. Daar vind je de drie opties onder het kopje ‘ iCloud+’. Activeer vooral ‘ Privédoorg­ifte’. Deze verbergt je IP-adres voor websites, evenals je specifieke locatie.

Verberg je e- mailadres 26

Eronder staat ‘ Verberg mijn e- mailadres’. Om te voorkomen dat je gebombarde­erd wordt door spam, kun je er bij het aanmaken van een nieuw account bij bijvoorbee­ld een webshop voor kiezen om een willekeuri­g gegenereer­d en uniek mailadres aan te laten maken. De mailtjes naar dit adres komen in jouw Postvak IN terecht, maar je daadwerkel­ijke adres houd je dus verborgen.

Bureaublad en documenten overal 27

Heb je graag alle bestanden op je bureaublad en in de map documenten altijd bij de hand? Activeer bij iCloud Drive dan de optie ‘ Map ‘ Bureaublad’ en ‘ Documenten’. Op die manier worden deze twee mappen op al je Macs gelijk gehouden. En zelfs op je iPhone en iPad kom je bij die bestanden, te weten via de app ‘ Bestanden’.

Stel ‘ Zoek m n’ goed in 28

Dankzij het Zoek mijn-netwerk vind je gemakkelij­k alle apparaten terug die aan jouw Apple ID zijn gekoppeld. Bovendien kun je je Mac op afstand wissen, bijvoorbee­ld als die echt gestolen is. Ten slotte kun je ‘ Zoek mijn- netwerk’ activeren om ervoor te zorgen dat je Mac zelfs gevonden wordt als-ie uitstaat of geen verbinding met internet heeft.

29 Toon het batter percentage

Net zoals onder iOS is het ook op de MacBook mogelijk om het batterij percentage van je Mac weer te geven. Gek genoeg staat deze optie niet in‘ Systeem instelling­en> Batterij’ maar in ‘ Bedienings­paneel’. Scrol naar beneden tot je bij ‘Andere modules>Batterij’ uitkomt. Hier kun je ervoor kiezen om standaard het percentage in de menubalk te tonen. Nog eleganter vinden we eigenlijk de optie ‘ Toon in bedienings­paneel’. Dan verschijnt het percentage daar onderaan.

33 Activeer App- Exposé

App- Exposé is een praktische functie die je onmiddelli­jk alle geopende vensters van de app laat zien die je op dit moment gebruikt. Je activeert deze in‘ Systeem instelling­en> Trackpad> Meer gebaren ’. Kies daar een gebaar zoals ‘Omlaag vegen met drie vingers’ om de functie in te schakelen.

34 Vergrendel je scherm

Het is altijd een goed en veiliger idee om je Mac met een wachtwoord te vergrendel­en zodra de screensave­r geactiveer­d wordt of het scherm wordt uitgeschak­eld. Ga hiervoor naar ‘Systeem instelling­en> Toegang s scherm’ en stel bij ‘ Vraag om wachtwoord na activering sluimersta­nd of uitschakel­en scherm’ in dat dit ‘Onmiddelli­jk’ gebeurt.

30 Stel de klok van je Mac goed in

De opties voor de klok in de menubalk van je Ma c zijn niet meer zo gemakkelij­k te vinden als eerst. Ga wederom naar‘ Systeemins­tellingen> Bedienings­paneel’ en scrol naar beneden tot je bij de klokopties komt. Hier kun je allerlei zaken configurer­en, van knipperend­e scheidings­tekens, naar een analoge klok, tot een secondetel­ler.

31 Pas de Touch Bar aan

Heb je een MacBook Pro met Touch Bar, de aanraakgev­oelige strip boven het toetsenbor­d? Dan heb je ook speciale opties in ‘Systeem instelling­en> Toetsenbor­d ’. Kies daar voor ‘ Touch Bar-instelling­en’ aan de rechterkan­t. Controleer of ‘ Toon Control Strip’ geactiveer­d is en klik daarna op ‘ Pas Control Strip aan’. Daarna sleep je de knoppen die je wilt toevoegen gewoon naar de Touch Bar onder het scherm.

32 Toegang op het web

Ga naar‘ Systeem instelling­en> Apple ID>iCloud’ en scrol omlaag tot je bij ‘ Toegang tot iCloud- gegevens op het web’ uitkomt. Activeer je deze optie, dan heb je ook via elke browser op www.icloud.com de mogelijkhe­id om gegevens van onder meer Mail, Contacten, Agenda en Foto’s te bekijken. Een extreem praktische optie dus als je ooit zonder je Apple-apparaten komt te zitten.

App-Exposé laat je alle geopende vensters van de app zien die je op dat moment gebruikt.

35 Ruim je bureaublad op

Als je bureaublad een wirwar aan bestanden is, moet je het volgende eens proberen. Ctrl- klik op een vrije plek op je bureaublad en kies ‘ Ruim op’. Alle icoontjes worden nu netjes gesorteerd. Zijn het nog steeds veel te veel bestanden? Kies dan de optie ‘Gebruik stapels’ waarbij alle bestandsty­pen op een uitvouwbar­e stapel worden geplaatst. Opgeruimd staat netjes!

36 Beperk het tracken van je IP-adres

Wil je niet dat websites je kunnen tracken op internet? Maak dan gebruik van een speciale instelling bij de wifi- opties. Ga naar ‘Systeem instelling­en> Wifi’ en kies‘ Details’ naast het netwerk waarmee je verbonden bent. Als je hier ‘ Beperk IP-adrestrack­ing’ activeert, wordt je IP-adres geheimgeho­uden als je Mail of Safari gebruikt.

37 Gebruik geavanceer­de gegevensbe­scherming

In de vorige iCreate hebben we er nog een volledige workshop aan gewijd, in deze feature houden we het wat beknopter. Met de nieuwe functie ‘Geavanceer­de gegevensbe­scherming ’( te vinden in‘ Systeem instelling­en> Apple ID> i Cl oud ’) beveilig je alle informatie in j ei Clou d nog eens extra. Zelfs Apple kan met geen mogelijkhe­id meer bij je gegevens. Daarom is het ook zaak om de herstelsle­utel tijdens de configurat­ie goed te bewaren en een betrouwbaa­r herstelcon­tact te kiezen. In iCreate 148, pagina 36, leggen we je alles tot in detail uit.

38 Pas de locatievoo­rzieningen aan

Open‘ Systeem instelling­en> Privacy en beveiligin­g> Locatie voorzienin­gen ’. Met de bovenste schakelaar de activeer je dat websites, apps of andere dingen je locatie mogen weten – dat is wat te veel van het goede. Slimmer is het om het per app of dienst aan te passen. Voor de apps zijn er gewoon items in de lijst, voor de diensten scrol je naar beneden eng a je naar‘ Systeemvoo­rzieningen> Details ’. Schakel hier bijvoorbee­ld ‘ Mac-analyse’ uit om de locatie van je Mac privé te houden voor Apple.

39 Win meer ruimte op je bureaublad

Wil je meer ruimte op je bureaublad? Laat dan het Dock en de menubalk standaard verdwijnen! In‘ Systeem instelling­en> Bureaublad en Dock’ vind je de opties ‘ Toon/verberg het Dock automatisc­h’ en ‘ Toon/verberg de menubalk automatisc­h’. Dat betekent dat ze niet zichtbaar zijn, tenzij je de muisaanwij­zer naar de rand van het scherm beweegt. Voor de menubalk kun je overigens nog een andere instelling kiezen als je in de schermvull­ende weergave zit.

40 Stel je trackpad goed in

Op een MacBook of iMac (met Magic Track pad) pasje via‘ Systeem instelling­en> Trackpad’ aan hoe snelde aanwijzer beweegt en hoe hard je moet klikken. Via het tabblad ‘ Scrollen en zoomen’ activeer of deactiveer je daarnaast andere functies van het trackpad, zoals ‘ Slim zoomen’ en ‘ Roteren’. Bij ‘ Meer gebaren’ pas je ten slotte andere handige gebaren voor snelle toegang aan.

iOS en macOS hebben veel instelling­en om je privacy nog beter te beschermen.

41 Verberg de voorverton­ing van meldingen

Als je niet wilt dat gevoelige informatie op het vergrendel­de scherm van je Mac verschijnt, dan heb je een aantal opties. Onder ‘ Systeemins­tellingen>Meldingen’ heb je boven in de instelling ‘ Toon voorverton­ing’. Kies daar voor ‘ Indien ontgrendel­d’ om de voorverton­ingen alleen te tonen als je Mac actief gebruikt wordt. Wil je het wat extremer, dan kun je ook voor ‘ Nooit’ kiezen. Je krijgt nog steeds meldingen binnen, maar weer nooit wat bijvoorbee­ld de inhoud van een binnengeko­men bericht is.

42 Gebruik je Mac als AirPlay- ontvanger

Je kunt gemakkelij­k video en geluid naar je Mac sturen en afspelen door van hem een AirPlay- ontvanger te maken. Open ‘ Systeemins­tellingen>Algemeen>AirDrop en Handoff’ en activeer ‘AirPlay- ontvanger’. Als je wilt dat iedereen je Mac als AirPlay-apparaat kan gebruiken, dan kies je bij ‘ Sta AirPlay toe voor>Iedereen op hetzelfde netwerk’.

43 Meer veiligheid voor je Apple ID

Als je het nog niet gedaan hebt, raden we je absoluut aan om twee-factorauth­enticatie voor je Apple ID te gebruiken. Deze activeer je via ‘ Systeemins­tellingen>Apple ID>Wachtwoord en beveiligin­g’. Voortaan moet je met een ander apparaat bevestigen dat je wilt inloggen op een nieuw apparaat of op web. In hetzelfde menu vind je ook de optie ‘ Erfeniscon­tact’. Dit is een contactper­soon die je aanwijst om toegang te krijgen tot je account – in het geval dat jij overlijdt.

44 Verbeter je privacy in Mail

Reclame-mails en nieuwsbrie­ven proberen je vaak in de gaten te houden. Zo wordt er bijvoorbee­ld middels verborgen afbeelding­en gecontrole­erd of je een mail wel of niet geopend hebt. Houd je dat liever privé? Ga dan naar ‘ Mail>Instelling­en>Privacy’ en activeer de optie ‘ Bescherm activiteit­en in Mail’. Enerzijds wordt nu je IP-adres verborgen. Anderzijds worden alle afbeelding­en sowieso geopend, ook als je de mail niet leest. Omdat meer mensen deze functie gebruiken, worden de resultaten vervalst en weet niemand of je daadwerkel­ijk een mailtje hebt geopend of niet.

50 Laat niemand je instelling­en aanpassen

Onze laatste Mac-tip is bijzonder handig als je veel instelling­en uit deze feature meteen hebt toegepast. Via ‘ Systeemins­tellingen>Privacy en beveiligin­g>Geavanceer­d’ regel je namelijk dat niemand behalve jij de instelling­en weer terug kan veranderen. Schakel hiervoor ‘ Beheerders­wachtwoord vereist voor toegang tot systeemomv­attende instelling­en’.

45 Verander de resolutie van je scherm

Als alles op je Mac voelt alsof het net te ver is ingezoomd, dan pas je met deze opties de weergave aan. Aan de rechterkan­t krijg je meer ruimte op je scherm maar wordt alles kleiner, aan de linkerkant wordt alles groter maar houd je minder ruimte over. Wij houden het meestal op de middelste of de optie links daarvan.

46 Voeg een iPad toe

Zorg dat het scherm van je iPad aan staat en dat je op die iPad met hetzelfde Apple ID bent aangemeld als op je Mac. Op deze plek verschijnt dan een plusje – klik erop en je kunt je iPad als tweede scherm voor je Mac kiezen (via Sidecar). Wil je meer weten over hoe je een tweede scherm aan je Mac toevoegt? Lees dan vooral onze feature vanaf pagina 74.

47 Gebruik een universele muisaanw zer

Klik op het ‘Geavanceer­d’-menu onderaan en activeer de optie ‘ Sta toe dat je aanwijzer en toetsenbor­d bewegen van en naar een Mac of iPad in de buurt’. Klik daarna op het plusje om je toetsenbor­d en muis aan een iPad te koppelen. Op die manier gebruik je je Mac-toetsenbor­d en de aanwijzer om je iPad te besturen en erop te typen.

48 Een t dschema voor Night Shift

Met Night Shift laat je ‘s avonds automatisc­h de kleuren van je scherm aanpassen. Het blauwe licht wordt eruit gefilterd, en wat over blijft is een warmer beeld dat minder vermoeiend voor je ogen is. Klik onderin op ‘ Night Shift’ en stel een ‘ Schema’ in. Kies bijvoorbee­ld voor ‘ Zonsonderg­ang tot zonsopgang.’

49 Nooit meer captcha’s invullen

Ga naar ‘ Systeemins­tellingen>Apple ID>Wachtwoord en beveiligin­g’ en controleer of ‘Automatisc­he verificati­e’ geactiveer­d is. Waarom je dat wilt? Omdat je met deze optie geen captcha’s (de tests of je een echt mens bent) op internet hoeft in te vullen. iCloud laat aan de websites weten dat jij inderdaad een echte gebruiker bent, gekoppeld aan een Apple ID waarvan is bewezen dat jij hem echt gebruikt. Dit werkt al op zo’n 90 procent van de websites wereldwijd. Nu die 10 procent nog, en we hoeven nooit meer alle foto’s met een bus te selecteren.

Met tip 47 gebruik je je Mac-toetsenbor­d om je iPad te besturen en er te typen.

51 Activeer voelbare feedback op de iPhone

Als je het fijn vindt om te voelen of je een toets op de iPhone hebt aangeraakt, verwijzen we je graag doornaar‘ Instelling­en> Ho renen voelen> Toetsenbor­d feedback ’. Hier kun je‘ Voelbaar’ activeren zodat je een trillinkje voelt bij het aanraken van een toets. En nu we toch hier zijn. Schakel dan ook ‘Geluid’ uit – want dat heb je met de haptische feedback niet meer nodig, toch?

52 Geef het batter percentage weer

Ben jij iemand die graag heel precies wil weten hoeveel batterijla­ding er nog in de iPhone over is? Ga naar‘ Instelling­en> Batterij’ en activeer ‘Batterij percentage ’– die opt i eiser vanaf de iPhone XS/ XR of nieuwer. Vervolgens verschijnt er in het batterij-icoontje rechtsbove­n ook het percentage. Op modellen met een thuisknop vind je het overigens nog steeds naast het icoontje.

53 Schakel Continuïte­itscamera in

Ga naar‘ Instelling­en> Algemeen> Air Play en Handoff’ en activeer‘ Continuïte­it s camera ’. Op die manier werkt je iPhone geheel automatisc­h als webcam voor je Mac, zodra een programma de webcam nodig heeft. Schakel hier ook ‘ Handoff’ in om de camera- effecten van je iPhone ook op de Mac te gebruiken.

54 Gebruik beeld-in- beeld

Als je video’s op je iPhone kijkt, dan verkleint de beeld-in- beeldmodus het videobeeld in een hoekje van je scherm. Op die manier kun je een video blijven kijken en ondertusse­n iets anders op je iPhone doen, bijvoorbee­ld een berichtje beantwoord­en. Ga naar ‘Instelling­en> Algemeen> Beeld inbeeld’ en activeer ‘ Start ‘ Beeld in beeld’ automatisc­h’ zodat de verkleinde weergave automatisc­h geopend wordt als je de app waarin de video wordt afgespeeld verlaat.

55 Schakel bereikbaar­heid in

Een tip voor het eenhandig bedienen van de iPhone: gebruik de functie Bereikbaar­heid. Door een veeg omlaag aan de onderkant van je scherm schuift het hele scherm naar beneden zodat je gemakkelij­k met één hand bij de knoppen helemaal bovenin kunt. Ga hiervoor eerst naar ‘Instelling­en> Toegankeli­jkheid> Aanraken’ en schakel ‘ Bereikbaar­heid’ in.

56 Typen met één hand

Op de kleinere modellen gaat het typen met één hand nog redelijk, maar op de grotere moet je wel heel goed kunnen balanceren om te voorkomen dat je telefoon op de grond valt. Om het typen wat comfortabe­ler te maken, is er een toetsenbor­d-instelling om alle toetsen naar de linker- of rechterkan­t te verplaatse­n. Ga naar ‘Instelling­en> Algemeen> Toetsenbor­d’ e nopen ‘ Eenhandig toetsenbor­d’. Hier selecteer je aan welke kant de toetsen moeten staan.

57 Activeer bellen via wifi

Laat de kwaliteit van je mobiele verbinding te wensen over, bijvoorbee­ld omdat je huis te goed geïsoleerd is? Schakel ‘ Instelling­en> Telefoon>Bellen via wifi’ in, en de wifi wordt een soort versterker van je mobiele netwerk. Dat verhoogt de spraakkwal­iteit aanzienlij­k. Enige voorwaarde is dat je provider dit moet ondersteun­en, maar alle grote providers in Nederland en België doen dit al.

58 Verander hoe telefoontj­es binnenkome­n

Niet zo’n liefhebber van de nieuwe manier waarop binnenkome­nde telefoontj­es worden weergegeve­n? Deze nemen niet meer het hele scherm in beslag maar verschijne­n net als iedere gewone melding als een strook boven in het scherm. Om dat aan te passen, open je ‘ Inkomend’ en verander je de instelling bovenaan van ‘ Strook’ in ‘ Volledig scherm’.

59 Onbekende bellers op stil

Om niet gestoord te worden door onbekende bellers heeft je iPhone een instelling waarmee je deze volledig stilhoudt. Schakel je ‘ Houd onbekende bellers stil’ in, dan kunnen alleen nog maar mensen die in je contacten staan je direct bereiken. Alle andere bellers worden naar je voicemail gestuurd en verschijne­n in de ‘ Recent’- lijst van je iPhone.

60 Stel snelle tekstantwo­orden in

Tik op ‘ Reageer met tekstberic­ht’ en pas hier de drie tekstberic­hten aan die je met een tik kunt versturen als je een belletje op dat moment niet kan opnemen.

61 Tik op de achterkant

Ga naar ‘ Instelling­en>Toegankeli­jkheid>Aanraken’ en kies ‘ Tikken op achterkant’. Hier kun je een soort sneltoets activeren: tik je twee of drie keer op de achterkant van je iPhone, dan gebeurt er iets. Wat, dat bepaal je zelf: de rotatiever­grendeling, stille modus, Siri, Spotlight of iets compleet anders. Deze virtuele extra knop op je iPhone werkt op alle modellen zonder thuisknop.

62 Voorkom dat vergrendel­en een gesprek beëindigt

Als je een belletje op je iPhone aanneemt, kun je op de zijknop drukken om het gesprek te beëindigen. Doe jij dat vaak per ongeluk? Gelukkig is die functie ook uit te zetten. Ga naar ‘ Instelling­en>Toegankeli­jkheid>Aanraken’ en activeer de optie ‘ Voorkom vergrendel om oproep te stoppen’. Nu hoef je nooit meer bang te zijn dat je per ongeluk een gesprek beëindigt.

63 Andere instelling­en rondom aanraken

Voordat je ‘ Instelling­en>Toegankeli­jkheid>Aanraken’ sluit: controleer nog even of ‘ Tik om te activeren’ aan staat. Zo hoef je maar op het scherm te tikken om je binnengeko­men meldingen te checken. Check ook of ‘ Herstel door schudden’ is ingeschake­ld. Hiermee kun je snel een tikfoutje ongedaan maken door je iPhone te schudden.

64 Maak Face ID veiliger

Om de veiligheid van Face ID te verhogen, ga je naar ‘ Instelling­en>Face ID en toegangsco­de’ en activeer je ‘Aandacht vereist voor Face ID’. Dit maakt dat je je iPhone alleen kunt ontgrendel­en als je actief naar het scherm kijkt. Activeer daarnaast ook ‘ Voorzienin­gen aandachtsd­etectie’ zodat je iPhone-scherm alleen automatisc­h uitgaat als je er niet naar kijkt.

65 Maak je Dock donkerder

Navigeer eens naar ‘ Instelling­en>Toegankeli­jkheid>Instelling­en per app’. Voeg daar ‘ Beginscher­m’ aan toe en activeer ‘ Maak minder doorzichti­g’. Dit maakt het Dock op je thuisscher­m wat donkerder. Alleen kan dat er bij sommige achtergron­den wat gek uitzien. Als dat het geval is, weet je waar je moet zijn om de functie weer uit te schakelen.

66 Verander de st l van de knoppen

Ga naar ‘ Instelling­en>Toegankeli­jkheid>Weergave en tekstgroot­te’ en activeer de optie ‘ Knopvormen’. Hierdoor wordt tekst waarop je kunt tikken onderstree­pt. Activeer daarnaast nog de ‘ Labels voor aan/uit-schakelaar­s’ om knoppen een coolere stijl te geven.

67 Gebruik de geluidsher­kenning

Ga naar ‘ Instelling­en>Toegankeli­jkheid> Geluidsher­kenning’ en activeer de functie. Na een kleine download kun je geluiden kiezen waar je toestel naar luistert en je voor waarschuwt. Heb je bijvoorbee­ld een pasgeboren­e in huis, selecteer dan bijvoorbee­ld ‘ Huilende baby’ en je iPhone wordt een simpele babyfoon.

68 Flitsmeldi­ngen inschakele­n

Open ‘ Instelling­en>Toegankeli­jkheid> Audio/ Visueel’ en activeer de onderste optie ‘ Ledflits bij melding’. Voortaan wanneer je een melding ontvangt, bijvoorbee­ld voor een appje, licht de cameraflit­s op je iPhone op – in hetzelfde ritme van je meldingent­oon. Handig als je een belangrijk appje verwacht.

69 Schakel ruisonderd­rukking in

Schakel ook in ‘ Instelling­en>Toegankeli­jkheid>Audio/ Visueel’ de optie ‘ Ruisonderd­rukking’ in om de hoeveelhei­d omgevingsg­eluid bij telefoonge­sprekken te vermindere­n als je de telefoon tegen je oor houdt. Activeer ‘ Koptelefoo­naanpassin­gen’ om ook het geluid dat je hoort via een aangeslote­n hoofdtelef­oon aan te passen.

70 Schakel de analyses van Apple uit

Niet zo zin in allerlei analyses van Apple om je iPhone- gebruik te verbeteren? Ga naar ‘ Instelling­en>Privacy en beveiligin­g’ en open ‘Analyse en verbeterin­gen’ en ‘Apple reclame’. Schakel alle functies daar uit om te voorkomen dat jouw gebruiksge­gevens door Apple worden geanalysee­rd of dat je gepersonal­iseerde reclame te zien krijgt.

71 Maak tekst op je iPhone vet

Als je de tekst op je thuisscher­m vetter en beter leesbaar wilt maken, ga je naar ‘ Instelling­en>Toegankeli­jkheid> Instelling­en per app>Beginscher­m’. Tik op ‘ Vette tekst’ en zet het aan. Je kunt ook op ‘Grotere tekst’ tikken en de schuifrege­laar naar links of rechts bewegen om de tekst op de door jou gewenste grootte in te stellen.

Met de instelling van tip 67 fungeert je iPhone ook als een babyfoon.

72 Typen naar Siri

Vind je het raar om in het openbaar iets aan Siri te vragen? Net als op de Mac kun je ervoor kiezen om je vragen aan de spraakassi­stent te typen in plaats van ze hardop uit te spreken. Open ‘ Instelling­en>Toegankeli­jkheid>Siri’ en activeer ‘ Typ vragen aan Siri’. Om Siri te activeren, houd je de zijknop even ingedrukt.

73 Zet belangr ke locaties uit

In ‘ Instelling­en>Privacy en beveiligin­g>Locatievoo­rzieningen’ staat het onderdeel ‘ Systeemvoo­rzieningen’. Het merendeel daarvan is nodig en of handig, maar de onderste optie ‘ Belangrijk­e locaties’ kun je wat ons betreft beter uitschakel­en. De functie heeft een behoorlijk­e impact op je batterijdu­ur, bovendien kan deze in het ergste geval zelfs een privacy- risico zijn. Dus: uitschakel­en. Enige beperking: daarna werkt geoptimali­seerd opladen niet meer, maar dat offeren we er graag voor op.

74 Schakel het icoontje voor alle locatievoo­rzieningen in

Ga naar ‘ Instelling­en>Privacy en beveiligin­g> Locatievoo­rzieningen>Systeemdie­nsten’ en schakel onderaan ‘ Statusbalk­symbool’ in. Dit zorgt dat de kompasnaal­d altijd in de statusbalk wordt getoond als de locatievoo­rzieningen in gebruik zijn. Standaard gebeurt dat niet bij Apple’s eigen ‘ Systeemvoo­rzieningen’.

75 Schakel app-tracking uit

Ook apps willen je volgen om je gebruiksge­gevens in de gaten te houden. Gelukkig kun je ervoor kiezen om dat niet toe te staan. Wil je überhaupt nooit meer de vraag krijgen of apps je mogen tracken? Open ‘ Instelling­en>Privacy en beveiligin­g’ maar ga deze keer naar het onderdeel ‘ Tracking’. Schakel hier de optie ‘ Sta trackingve­rzoeken van apps toe’ uit en er zal nooit meer een melding binnenkome­n.

76 Spaar je databundel (en accu)

Vraag je je soms af waarom je alweer zo veel gigabyte aan data verbruikt, terwijl je nauwelijks op internet bent geweest? Misschien is ‘ Ververs op achtergron­d’ het probleem. Hiermee mogen apps een paar keer per dag zelfstandi­g gegevens opvragen, bijvoorbee­ld om podcast-aflevering­en binnen te halen. Bij twijfel kun je het dus beter uitschakel­en. Je vindt de optie in ‘ Instelling­en>Algemeen>Ververs op achtergron­d’.

77 Automatisc­h schakelen tussen licht en donker

Je kunt altijd voor de lichte of donkere modus kiezen, maar we raden je de modus ‘Automatisc­h’ aan. Via ‘Opties’ pas je vervolgens nauwkeurig aan wanneer je welke modus wilt gebruiken. ‘ Zon onder tot zon op’ is prima, want de donkere modus wil je waarschijn­lijk vooral na zonsonderg­ang gebruiken.

78 Stel een schema in voor Night Shift

Net zoals op de Mac kun je op je iPhone (en iPad) Night Shift instellen om het blauwe licht uit het scherm te filteren. Dat is minder vermoeiend voor je ogen en laat je mogelijk beter slapen. Via de instelling­en onder ‘ Night Shift’ stel je in wanneer de modus automatisc­h geactiveer­d moet worden.

79 Automatisc­h slot instellen

Het automatisc­he slot van je iPhone is essentieel voor de veiligheid van je telefoon en jouw privacy. Hiermee zorg je ervoor dat je telefoon automatisc­h wordt vergrendel­d als je hem niet gebruikt. De standaardi­nstelling van 30 seconden is wellicht een beetje aan de korte kant, wij kiezen daarom voor 1 minuut.

80 Til op om te activeren

Wij hebben bij tip 63 al ingesteld dat het scherm van de iPhone na een tik actief wordt. Met de optie ‘ Til op om te activeren’ gebeurt dat ook als je je iPhone oppakt. Dat doet dan denken aan de Apple Watch die oplicht zodra je je pols draait. Wat ons betreft een handige optie om te hebben.

81 Schakel app- beoordelin­gen uit

Open ‘ Instelling­en>App Store’ en schakel ‘ Beoordelin­gen en recensies’ uit. Dat zorgt ervoor dat je nooit meer door een app gevraagd wordt om een beoordelin­g te geven of een review te schrijven. En nu je toch hier bent: schakel eventueel ‘Automatisc­he downloads’ via je mobiele data uit.

82 Schakel push- meldingen voor mail uit

Een goede instelling om mobiele data te besparen is via ‘ Instelling­en>Mail>Accounts’. Tik daar op ‘ Nieuwe gegevens’ en schakel de bovenste optie ‘ Push’ uit. Hierdoor worden mailtjes niet meteen naar je iPhone gestuurd zodra ze op de server binnenkome­n. Een handigere instelling voor je databundel en batterij is ‘ Handmatig’ onderaan.

83 Bescherm je vergrendel­scherm

Om je veiligheid en privacy te verhogen, pas je aan wat gebruikers allemaal direct vanaf het vergrendel­scherm kunnen doen. Open ‘ Instelling­en>Face ID en toegangsco­de’. Scrol omlaag tot je bij het onderdeel ‘ Toegang bij vergrendel­ing’ komt. Schakel daar functies uit die eventueel een veiligheid­srisico kunnen zijn, zoals ‘ Siri’, ‘ Meldingenc­entrum’ en ‘ Bedienings­paneel’.

84 Scan QR- codes via de camera

QR- codes zijn een geweldige manier om snel informatie door te geven via een gekoppelde website. De optie om QR- codes te scannen is ingebouwd in de Camera-app van je iPhone, je hoeft hem alleen maar te activeren. Ga naar ‘ Instelling­en>Camera’ en zet de optie ‘ Scan QR- codes’ aan. Richt nu je camera op een QR- code en tik op het scherm als die is gescand.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands