iCreate (Netherlands)

Final Cut Pro en Logic Pro hebben een iPad-versie

-

De profession­ele tools Final Cut Pro (voor video) en Logic Pro (voor audio) hebben sinds kort eindelijk een iPad-versie. Sinds 23 mei zijn de apps te vinden in de App Store van iPadOS. Beide apps zijn beschikbaa­r voor € 4,99 per maand, of € 49 per jaar. Bovendien mag je Final Cut Pro en Logic Pro op de iPad een maand gratis uitprobere­n. Dit maakt de apps toegankeli­jker dan bij de Mac, waar je ze krijgt tegen een eenmalige betaling. Final Cut Pro kost op de Mac € 329,99, voor Logic Pro betaal je € 229,99.

Geoptimali­seerd voor de iPad

Uiteraard zijn de apps volledig afgestemd op het aanraaksch­erm van de iPad. Een nieuw jogwiel zorgt bij Final Cut Pro voor een nieuwe manier van videobewer­king, waarmee je navigeert door de magnetisch­e tijdlijn, clips verplaatst en snelle bewerkinge­n uitvoert met een simpele tik. Gaaf is de functie ‘ Live Drawing’, waarmee gebruikers rechtstree­ks bovenop video- content tekenen en schrijven met de Apple Pencil. Naast de functies die exclusief zijn voor Final Cut Pro en Logic Pro op de iPad, zijn er ook beperkinge­n. Zo is het niet mogelijk om te werken met externe schijven. Al je mediabesta­nden zullen op je iPad moeten staan in de Bestanden-app. Bovendien heeft Apple meerdere desktop-functies weggelaten. In de volgende iCreate lees je meer over deze nieuwe iPad-apps, waarmee we in de komende weken aan de slag gaan.

Niet voor alle iPads

Niet alle iPads ondersteun­en de nieuwe apps. Voor Final Cut Pro heb je een iPad met M1 of M2 nodig. Dat zijn de iPad Pro-modellen uit 2021 of 2022, of de nieuwste iPad Air. De iPad-versie van Logic Pro is beschikbaa­r op meer iPads, maar een iPad met een A12 Bionic- chip of nieuwer is vereist.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands