iCreate (Netherlands)

Apps downloaden buiten de App Store: straks kan het

-

Vanwege een nieuwe wet van de EU (de zogeheten Digital Markets Act) moet Apple binnenkort toestaan dat apps buiten de App Store om gedownload mogen worden. Dit staat bekend als ‘sideloadin­g’. Zo kun je een alternatie­ve appwinkel installere­n, of een losse app via Safari. Het voordeel is dat je zo niet meer afhankelij­k bent van Apple’s regels wat betreft welke apps wel en niet op de iPhone worden toegestaan.

Een voor- of een nadeel?

Er kleeft ook een flink nadeel aan deze regel: apps van buiten de App Store zijn niet gecontrole­erd op virussen, en er zijn geen regels voor wat er met je data gebeurt. Dat kan voor veel problemen gaan zorgen bij gebruikers die niet precies weten wat ze doen. Nu kun je denken: dan installeer je toch gewoon geen apps van buiten de App Store? Maar zo eenvoudig is het helaas niet.

Een ontwikkela­ar kan er namelijk voor kiezen om een app niet meer in de App Store aan te bieden, maar alleen erbuiten. Zo hoeven ze namelijk geen 30 procent van de inkomsten meer af te staan aan Apple. Zelfs grote spelers zoals Spotify of Netflix kunnen voor deze tactiek gaan. Met als gevolg dat jij die bedrijven maar moet vertrouwen. En dat handige systeem waarbij abonnement­en in apps veilig via je Apple ID worden geregeld? Dat kun je in dit geval vergeten. Oftewel: je creditcard­gegevens komen los terecht bij allerlei appontwikk­elaars, en dan is het maar de vraag of hun systemen wel veilig zijn.

Apple heeft officeel nog niets over sideloadin­g losgelaten, maar waarschijn­lijk is het vanaf iOS 17 in de EU mogelijk om apps buiten de App Store om te downloaden. Hoe dat precies gaat werken, zal de tijd uitwijzen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands