iCreate (Netherlands)

Zo knip je op de maat

-

Door videoclips te knippen op maat van de muziek, versterken beeld en geluid elkaar.

Hoewel het misschien nog een stap te ver is om een halve stad af te sluiten voor het filmen van een achtervolg­ingsscène, is het knippen van je film op de maat van muziek wél iets wat je zelf uit kunt proberen. Dit is met iMovie zo gepiept, aan de hand van de zogenaamde waveform van je muziekspoo­r. W leggen stap voor stap uit hoe je dat doet.

1 Importeer

Begin met het importeren van een muziekbest­and. Dit kan direct vanuit Finder door een muziekbest­and naar je iMovie-t dl n te slepen, of via ‘Archief>Importeer media’. Zorg ervoor dat er een duidel ke beat in de muziek zit.

2 Analyseer

Bek k nu hoe de muziek eruitziet op je t dl n. Vaak herken je al in de golfvormen wanneer de muziek opbouwt of even pauzeert, en hoe het verloop van de beat is. Aan de hand hiervan weet je waar je je clips moet zetten.

3 Voeg clips toe

Sleep nu de clips van je film naar de juiste momenten op de t dl n. Het maakt niet uit dat de clips in het begin nog niet helemaal matchen met de muziek: dat passen we later nog aan.

4 Zoom in

Nu je clips staan, kun je direct op de spatiebalk drukken om te zien en te horen waar je shot afgeknipt moet worden. Zoom vervolgens in op de t dl n met de schuifrege­laar rechts, en zet het afspeelstr­eepje op die plek.

5 Knippen

Met de p ltjestoets­en kun je ook nog per beeldje je l n opschuiven: wel zo handig om het exacte punt te vinden waar je het beeld wilt knippen. Druk vervolgens op de toetsen command+B om de clip te splitsen.

6 Herhaal

Verw der het gedeelte achter de afspeell n door het te selecteren en op de backspace-toets te drukken. Vervolg nu de vorige stappen totdat je al je clips op de maat hebt geknipt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands