iCreate (Netherlands)

Poets je Mac wat op

Heb je een gebruikte Mac en wil je geen complete reset uitvoeren? Ook dan kun je hem nog wat oppoetsen.

-

Gemini 2: Dubbele bestanden snel opruimen

Waarsch nl k staat je Mac vol dubbele bestanden. Heb je b voorbeeld ooit een plaatje gedownload en kun je dat later niet meer vinden, dan is het verleidel k om dit bestand opnieuw op te slaan. Zonde van de opslagruim­te, en bovendien overbodig. Gemini 2 biedt soelaas: de app spoort zulke duplicaten voor je op – zodat je niet zelf door Finder hoeft te ploeteren – laat een overzicht van de dubbele bestanden zien en stuurt je naar de plek waar ze staan. Daarna kun je deze duplicaten handmatig verw deren; in de betaalde versie (€ 20,99 per jaar) zit zelfs een speciale knop waarmee de dubbele bestanden vanzelf worden opgeruimd. Al laten we die keuze over aan jou en je portemonne­e. Daarom leggen we in de volgende drie stappen uit hoe de gratis versie werkt.

1 Gemini 2

Ga naar de App Store en installeer Gemini 2. Open de app en accepteer de voorwaarde­n: er versch nt een scherm om alle functional­iteiten in de app te kopen, maar dit kun je negeren door linksboven op het kruisje te klikken.

2 Duplicaten zoeken

Klik op de plus, ga naar ‘ Kies Aangepaste Map’ en bepaal in welke map de app naar duplicaten moet zoeken. Houd de Cmd-toets ingedrukt om er meerdere tegel k te selecteren. Klik daarna op ‘Open>Zoek duplicaten’ en de scan begint.

3 Verw deren

Voor een overzicht van alle duplicaten in je gekozen map, klik je in de gratis versie op ‘ Bek k resultaten’. Vink wat dubbele bestanden aan, kies ‘ Verw der in Finder’ en verw der de duplicaten handmatig van je Mac.

AppCleaner: Overbodige apps verwijdere­n

Op de redactie van iCreate willen we zowat elke app downloaden, maar laten we eerl k z n: die bl ven we echt niet allemaal gebruiken. Daarom is het belangr k om zo nu en dan een grote app-schoonmaak te houden. Het klinkt misschien tegenstr dig, maar om overbodige apps te verw deren, gebruiken we wéér een andere app: AppCleaner. Je downloadt de app via icreatemag­azine.nl/appcleaner. Terw l het handmatig verw deren van een app meestal wat gerelateer­de bestanden achterlaat, neemt AppCleaner alles mee. Open de app, ga in Finder naar het tabblad ‘Apps’ en sleep de app die je niet meer nodig hebt naar het venster van AppCleaner. Er versch nt nu een overzicht van alle bestanden die vanuit die app komen. Die verw der je in één klap door op ‘ Remove’ te klikken en het wachtwoord van je Mac in te vullen. En nu we het toch over de App Store hebben: open deze ook even, ga links naar het tabblad ‘ Update’ en klik naast iedere app op ‘ Werk b ’. Zo, heb je deze ook meteen b gewerkt.

Cache legen

Zelfs de apps die je bewaart, laten bestanden achter waar je vr wel niets aan hebt. Ook die kun je verw deren: open Finder, ga in de menubalk bovenin naar ‘Ga>Ga naar map’ en typ de zoekterm ‘~/Library/caches’ in (zonder aanhalings­tekens). Dubbelklik op de eerste optie: je ziet nu een overzicht van alle caches op je Mac. Met de Cmd-toets kun je ze allemaal tegel k selecteren en verw deren, maar dit raden we sterk af. Er zitten namel k ook bestanden tussen die cruciaal z n voor de manier waarop je apps werken. Klik in plaats daarvan op elke individuel­e map en bek k daar welke bestanden wel of niet belangr k z n. Zie je er een die overbodig is, dan verw der je dit bestand met de Ctrl-toets en ‘ Verplaats naar prullenman­d’.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands