iCreate (Netherlands)

Van ‘Hé Siri’ naar ‘Siri’?

-

Het is al meer dan acht jaar geleden dat Apple de uitspraak ‘ Hé Siri’ introducee­rde, maar het l kt erop dat de bekende spraakassi­stent hier niet lang meer op reageert. Bekende Apple-analist Mark Gurman schr ft in z n nieuwsbrie­f voor Bloomberg namel k dat Apple van plan is om dit commando te veranderen. Terw l je de spraakassi­stent nu handsfree triggert door ‘ Hé Siri’ te zeggen, wil Apple dit verkorten naar simpelweg ‘ Siri’.

Op het eerste gezicht l kt dit niets meer dan een kleine aanpassing, maar Gurman beweert het tegenoverg­estelde. Volgens hem is de overstap een ‘ technische uitdaging die vraagt om enorm veel AI-training en onderligge­nde ontwikkeli­ngen’. Bovendien kan Siri zich met het nieuwe commando meten met Alexa, de spraakassi­stent van Amazon. Die roep je ook op door simpelweg de naam te zeggen. Gebruik je toch liever de z knop om Siri op te roepen, dan is er niets aan de hand: daar verandert waarsch nl k niets aan.

Wanneer stopt Siri met luisteren?

Apple’s werknemers z n nu nog volop aan het werk om het nieuwe commando te testen en data te verzamelen. Met als grootste struikelbl­ok: dat de spraakassi­stent de naam ‘ Siri’ moet kunnen herkennen in verschille­nde contexten, accenten en dialecten. Kennel k is dat gemakkel ker met een extra woordje als ‘ Hé’.

Het bl ft daarom nog onduidel k wanneer Apple de overstap maakt. Gurman verwacht al in 2023, aangezien de ontwikkela­ars al maanden bezig z n om de assistent te trainen. Mocht Siri toch niet op t d luisteren, dan is 2024 een realistisc­her scenario.

Overigens heeft Apple nog meer plannen voor de spraakassi­stent. Zo moet het met Siri gemakkel ker worden om commando’s te herkennen voor diensten en apps van externe ontwikkela­ars. Dus niet alleen voor Apple’s eigen apps – op pagina 44 geven we je alvast wat voorbeelde­n!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands