iCreate (Netherlands)

Pixelmator Pro – Photoshop à la Apple

Als Apple een app voor beeldbewer­king zou maken, zou deze er waarschijn­lijk uitzien als Pixelmator Pro. Wij leggen uit hoe dit programma werkt.

- Tekst: Sven Lamers

Met welke app bewerk je foto’s en maak je chique nieuwe designs? Voor eerstgenoe­mde biedt Apple’s Foto’s misschien nog net genoeg mogel kheden, maar nieuwe dingen ontwerpen kan hiermee niet. Daar is Adobe Photoshop veel beter voor, maar die app maakt simpele fotobewerk­ingen dan weer onnodig ingewikkel­d. Maar wat nou als er een programma was die beide werelden combineert tot een intuïtief geheel? Dat is Pixelmator Pro!

De opvolger van iCreate-favoriet Pixelmator kwam eind 2017 uit. Nu, v f jaar later, z n we aanbeland b versie 3.0. Sinds de eerste release z n er allerlei functies b gekomen, zoals een heleboel nieuwe effecten, vectorteke­ningen (vormen) en automatisc­he bewerkinge­n op basis van kunstmatig­e intelligen­tie. In versie 3 vieren sjablonen, mock- ups en ‘ brand templates’ hun introducti­e. Hiermee wordt het designen van posters, social media-afbeelding­en en logo’s een fluitje van een cent.

Je merkt het al, Pixelmator Pro heeft veel meer opties dan een ‘gewoon’ programma voor beeldbewer­king. Sommige liggen redel k voor de hand, andere z n goed verborgen. Maar in beide gevallen heb je een goede uitleg nodig. En die uitleg bieden we in deze feature. Aan de hand van een aantal workshops leggen we alle nieuwe functies uit en geven we je een opfriscurs­us voor de oude.

Gratis uitprobere­n

We snappen best dat je niet meteen 48 euro wilt uitgeven aan een beeldbewer­kingsprogr­amma. Daarom is het goed om te weten dat je Pixelmator Pro v ftien dagen gratis mag uitprobere­n. Via www.pixelmator.com/pro/free-trial download je de testversie. In de Mac App Store koop je de volledige software.

Om in Pixelmator Pro een nieuwe afbeelding te maken, heb je drie mogel kheden: je gebruikt een van de meer dan tweehonder­d kant- en-klare sjablonen, kiest uit een aantal voorinstel­lingen voor afbeelding­sformaten, of maakt een afbeelding vanaf nul door aangepaste afmetingen in te voeren. In deze korte workshop laten we zien hoe ze allemaal werken.

1 Nieuw document

Om Pixelmator Pro te openen, klik je op het Pixelmator Pro-icoontje in het Dock of in de map Apps. In het welkomstsc­herm van Pixelmator Pro (hierboven afgebeeld) klik je op ‘Create a new document’.

2 Vooraf ingestelde afmetingen

Klik op het Preset-menu in de z balk rechts voor verschille­nde afmetingen. Blader door alle categorieë­n van voorinstel­lingen om het formaat te vinden dat je nodig hebt. Of vul eronder handmatig een grootte in.

3 Vanaf je klembord

Staat er al een afbeelding in je klembord, b voorbeeld een net gemaakte schermafbe­elding? Deze versch nt alt d standaard als een van de eerste opties in ‘All templates’.

4 Een sjabloon?

Wil je een van de nieuwe sjablonen gebruiken? Blader door de verschille­nde categorieë­n in de sjabloonbr­owser om het ontwerp te vinden dat je mooi vindt, dubbelklik dan op de miniatuur om het te openen.

ML Super Resolution 1

Heb je een foto die je graag op groter formaat wilt afdrukken? Zoals je wellicht weet, is het in dat geval niet zomaar mogel k om een bestaande afbeelding op te blazen door de grootte te veranderen. Misschien l kt zo’n afbeelding op het eerste gezicht dan nog redel k scherp, maar zodra je inzoomt of de foto afdrukt, is het een pixelige bende. Daar heeft Pixelmator Pro iets op verzonnen. Met de zogeheten ‘ ML Super Resolution’ (ML staat hierb voor Machine Learning), berekent een kunstmatig­e intelligen­tie aanvullend­e beeldgegev­ens. Het resultaat? Een kleine foto die b na verliesvr wordt opgeblazen tot poster-formaat. Je vindt de optie in de menubalk b ‘ Image>ML Super Resolution’.

ML Remove Background 2

Ook een veelvoorko­mend probleem: vr staand maken van afbeelding­en, ofwel het verw deren van de achtergron­d om je onderwerp ergens anders te plaatsen. Wat voorheen met de selectiege­reedschapp­en heel veel werk was, kan in Pixelmator Pro met een enkele klik. Kies rechtsbove­n in de knoppenbal­k van Pixelmator voor het icoontje met het poppetje in een vierkant

(‘ ML Remove Background’), en met de magie van machine learning wordt je onderwerp geïdentifi­ceerd en vr staand gemaakt. De resultaten z n in de meeste gevallen verbluffen­d, alleen heeft het algoritme soms moeite met het herkennen van het onderwerp.

ML Enhance 3

Geen t d om zelf een foto te verbeteren? Begr pel k, want als je het goed wilt doen, ben je zeker een halfuur verder. Gelukkig denkt Pixelmator Pro ook hier met je mee. Met ‘ ML Enhance’ wordt een foto automatisc­h geanalysee­rd en verbeterd. Niet zoals vroeger, met dramatisch­e gevolgen voor contrast en saturatie, maar gewoon genuanceer­d en subtiel – net alsof je het zelf hebt gedaan. Je gebruikt de optie het gemakkel kst via het ‘Color Adjustment­s’- gereedscha­p (de drie cirkels). De optie ML Enhance staat als knop in de z balk. Uiteraard is het daarna nog mogel k om alle aanpassing­en te finetunen. Want uiteindel k ben je zelf de ded baas over je foto’s, niet een kunstmatig­e intelligen­tie.

Wat voorheen heel veel werk was, kan in Pixelmator Pro met een enkele klik.

ML Match Colors 4

Als je meerdere foto’s in een profession­ele setting gebruikt – b voorbeeld op een website – wil je dat deze mooi b elkaar passen. Daar kun je uiteraard rekening mee houden t dens het maken van de foto’s, maar vaak moet je afbeelding­en vanuit meerdere bronnen combineren. De machine learning functie ‘ ML Match Colors’ biedt dan soelaas. Deze activeer je ook vanuit het gereedscha­p Color Adjustment­s (sneltoets A, overigens). Sleep vervolgens een afbeelding vanuit Foto’s of Finder naar de z balk en de kleuren van die afbeelding worden toegepast op de geopende afbeelding in Pixelmator Pro.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands