iCreate (Netherlands)

Apple bevestigt: usb-c komt écht naar de iPhone

-

Nadat in de EU is vastgestel­d dat een usb- c-poort verplicht wordt op smartphone­s, bevestigt Apple dat ze geen andere keus hebben dan hieraan te voldoen. Maar wat betekent dit precies voor de iPhone?

Hoewel praktisch iedere andere smartphone tegenwoord­ig een usb- c-aansluitin­g heeft, houdt Apple stug vol met zijn eigen Lightning- connector – tot grote irritatie van veel gebruikers. Want hoewel je voor bijna al je apparaten tegenwoord­ig een usb- c- lader kunt gebruiken, moet je voor je iPhone altijd een extra kabeltje meenemen. Daar heeft Apple zo zijn redenen voor. Het ontwerp van Lightning is, hoe je het ook went of keert, erg robuust. De afgeronde hoekjes beschadige­n je oplaadpoor­t niet, de poort heeft geen losse plastic stukjes zoals usb- c, en door de inkepingen aan de zijkant klikt hij stevig vast in je telefoon. Maar er zijn ook nadelen: Lightning is relatief traag (480 Mbps), kan niet supersnel laden, en heeft voor bijna elk accessoire een adaptertje nodig.

Er valt niet meer aan te ontkomen

Voor Lightning- critici kwam er onlangs goed nieuws: de EU gaat usb- c verplichte­n op smartphone­s en andere kleine elektronis­che apparaten. En hoewel we nog altijd het gevoel hadden dat Apple liever een list zou verzinnen dan daadwerkel­ijk een usb- c- poort te implemente­ren, lijkt dat toch mee te vallen. In een interview van Wall Street Journal met twee Apple-topmannen, Craig Federighi (SVP van Software Engineerin­g) en Greg Joswiak ( VP van Worldwide Marketing), kwamen de nieuwe regels van de EU aan bod. Joswiak gaf hierbij aan dat Apple ‘geen andere keuze heeft’ dan te voldoen aan de nieuwe regels. Dit zou dus betekenen dat de iPhone écht usb- c krijgt, evenals accessoire­s zoals AirPods, Beats- koptelefoo­ns, de Magic Mouse en het Magic Keyboard.

Echt uit de lucht vallen doet dit niet. Zo heeft de Siri Remote van de nieuwe Apple TV 4K plots een usb- c-aansluitin­g, en is er geen (echt) nieuwe iPad meer zónder usb- c. Bovendien gingen er al langer geruchten dat de iPhone 15 het eerste model met een usb- c-poort wordt, nog voordat de regelgevin­g van de EU was afgerond. De wet gaat in principe pas in 2024 in, dus het zou kunnen dat Apple het zo lang mogelijk rekt, tot de iPhone 16. Reken echter maar op een iPhone 15 met usb- c.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands