iCreate (Netherlands)

Helaas: deze iOS 16-functies zijn vertraagd

-

De iPhone heeft allerlei nieuwe functies gekregen, maar niet alles wat Apple tijdens de iOS 16-presentati­e in juni heeft aangekondi­gd, zit in de allereerst­e versie van de software. Enkele functies zijn vertraagd en verschijne­n in latere updates – of komt van uitstel afstel?

Nieuwe emoji

Ja, er komen dit jaar weer nieuwe emoji, maar iOS 16 is niet het moment waarop ze geïntroduc­eerd zijn. Je moet – net zoals in voorgaande jaren – wachten op een update later dit jaar. Wel kunnen we je alvast een voorproefj­e geven: onder de nieuwe emoji behoren een ezel, eland, kwal en sambaballe­n.

Ondersteun­ing voor Matter

Heb je als iPhone-eigenaar slimme apparaten in huis, dan is het fijn als die HomeKit ondersteun­en, want dan kun je ze centraal bedienen vanuit de app Woning. Straks komt er nog een hele trits nieuwe accessoire­s bij: ook slimme apparaten die de gloednieuw­e universele standaard Matter ondersteun­en, stuur je aan vanuit deze app. Volgens Apple is ondersteun­ing voor Matter ‘later dit najaar beschikbaa­r’.

Verbeterin­gen in Game Center

Spelen doe je het liefst met meer mensen, en Game Center springt daar straks beter op in.

In de app Contacten zie je voortaan ook Game Center-profielen van je vrienden en familie. Multiplaye­rgames zijn straks geschikt voor SharePlay

– gamen en FaceTimen tegelijk dus. Al duurt het nog even voordat je hiermee van start kunt.

Nieuwe generatie CarPlay

De auto’s die het betreft, rijden op dit moment nog niet rond, maar iOS 16 is al klaar voor de nieuwe generatie CarPlay. Die is actief op alle schermen in de auto, zodat die veel meer één geheel vormen. Bovendien kun je er externe systemen zoals je airco in integreren. Apple belooft ‘aankondigi­ngen voor compatibel­e voertuigen eind 2023’.

Gedeelde iCloud-fotobiblio­theek

Je foto’s delen met vrienden en familie? Dat wordt een stuk gemakkelij­ker als je een gedeelde iCloud-fotobiblio­theek hebt – maar voorlopig helaas nog even niet. Tijdens het testen van deze functie liepen sommige gebruikers tegen onvoorzien­e problemen aan. Iets wat ook Apple erkende, dus is deze functie op het laatste moment uitgesteld.

Verbeterin­gen in Apple Kaarten

Nergens ter wereld wordt er meer gefietst dan in Nederland, dus keken we massaal uit naar fietsroute­s in Apple Kaarten. Je kunt als vervoersmi­ddel nu inderdaad een fiets kiezen, maar de melding luidt nu nog steeds ‘Fietsroute niet beschikbaa­r’. Ook nieuw zijn de vernieuwde kaarten met meer details, maar daarvan was al een tijdje bekend dat ze sowieso pas later dit najaar beschikbaa­r komen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands