iCreate (Netherlands)

IPhone-prijzen gaan door het dak

-

We zijn behoorlijk onder de indruk van de nieuwe iPhone 14-serie, maar dat geldt zeker ook voor de prijzen die Apple ervoor vraagt. Voor alle modellen moet je heel wat dieper in de buidel tasten dan voor hun voorganger­s, wat zeker in deze tijd geen pretje is. De ‘goedkoopst­e’ nieuwe iPhone knalt door de duizend-euro-grens heen.

Het klonk nog heel hoopvol tijdens het Apple-event. Tim Cook meldde trots dat de adviesprij­zen van de iPhone ongewijzig­d konden blijven. 799 dollar voor de instapper, net zoals de iPhone 13 in 2021. Als je naar de dollar-prijs kijkt, dan is de iPhone 14 dus even duur als vorig jaar. Voor de iPhone 14 Pro vraagt Apple net zoals bij de 13 Pro 999 dollar en de Pro Max is opnieuw 1099 dollar. Maar als we omrekenen naar euro’s, dan is het een heel ander verhaal. Vorig jaar startte de iPhone 13 bij € 809. Daar had je dan een mini voor, die is er niet meer. De ‘gewone’ iPhone 13 was € 909. Maar zijn opvolger, de iPhone 14, start bij € 1019. Ruim tweehonder­d euro duurder dan de iPhone 13 mini. Kies je voor het luxe Pro Max-model met de grootste hoeveelhei­d opslag? Dan kan de prijs oplopen tot maar liefst € 2129.

Voor een appel en een ei een oude iPhone?

En daar houdt het slechte nieuws niet op. Doorgaans betekent de release van een nieuwe iPhone dat oude modellen in de uitverkoop gaan. Voor veel mensen een reden om maanden te wachten op de release van de nieuwe iPhone. Je had je de moeite dit jaar kunnen besparen: de iPhone 13 is niet in prijs verlaagd. Apple hanteert nog steeds dezelfde prijzen als bij de introducti­e vorig jaar. Op dit moment zijn deze modellen bij resellers wel wat in prijs gedaald, maar de vraag of dat dat zo blijft. Bij de iPhone SE die in maart dit jaar verscheen, is er zelfs sprake van een prijsstijg­ing. Hij kostte eerst € 529 maar gaat bij Apple inmiddels voor € 559 over de toonbank. Ook hiervoor geldt zodoende: kijk verder dan bij Apple alleen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands