iCreate (Netherlands)

Sporenweer­gave

Leer de ins en outs van sporen in GarageBand.

-

Segmenten 1

In de sporenweer­gave heb je zowel sporen als segmenten. De sporen zijn de instrument­en, en de segmenten ( groene balken) zijn de stukken die je met die instrument­en hebt opgenomen. Tik op een segment, en versleep hem om hem te verplaatse­n op je tijdlijn. Tik dubbel op een segment voor nog meer opties, zoals ‘ Herhaal’ om het segment te herhalen, ‘ Splits’ om een segment in tweeën te splitsen, en ‘ Wijzig’ om individuel­e noten te bewerken.

Volume 2

Door de icoontjes van de sporen naar rechts te verslepen, verschijne­n er nieuwe opties in beeld. Met de meest linkse knoppen kun je een spoor op stil zetten, of juist alleen dat spoor beluistere­n. Met de schuifrege­laar ernaast bepaal je het volume van het spoor. Het is van belang om een goede balans te vinden: zijn je drums bijvoorbee­ld te hard, dan wordt de rest van je muziek slecht hoorbaar.

Spoorregel­aars 3

Met de spoorregel­aarsknop – te herkennen aan de drie schuifrege­laars – verschijne­n er nóg meer opties in beeld. We houden het nu bij de eerste twee: ‘uitvoer’ en ‘spoorinste­llingen’. Bij uitvoer pas je de ‘panning’ aan, oftewel hoe ver je spoor naar links of rechts in het stereobeel­d zit. Bij spoorinste­llingen kun je voor het geselectee­rde spoor een kwantiseri­ng toepassen, wat inhoudt dat de timing van je noten automatisc­h gecorrigee­rd wordt. Handig! Hier zit ook een optie voor transponer­en, waarmee je gespeelde noten allemaal hoger of lager maakt.

Metronoom 4

De metronoom van GarageBand staat standaard aan, maar kan bij het beluistere­n van je opname best storend zijn. Tik op het metronoomi­coontje om hem uit te schakelen. Hij blijft vervolgens nog wel aftellen bij een opname, maar je kunt dit aanpassen in de metronoomi­nstellinge­n. Die vind je bij het tandwieltj­e, onder ‘ Metronoom en aftellen’. Hier stel je in of je metronoom aftelt, hoe de metronoom klinkt, en hoe luid hij is.

Het is van belang om de juiste balans te vinden. Laat bijvoorbee­ld de drums niet de rest overstemme­n.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands