iCreate (Netherlands)

WhatsAppfr­aude stijgt enorm

-

Internetop­lichting

Hoe herken je fraudeleuz­e appjes en e- mails? Wat moet je doen om te voorkomen dat je WhatsApp-account gehackt wordt? En hoe ben je oplichters te slim af op Marktplaat­s? Dit en nog veel meer bespreken we in de volgende iCreate (nummer 121) in een uitgebreid artikel over internetop­lichting. Mis het niet!

Criminelen die zich op WhatsApp op slinkse wijze voordoen als een familielid, en je met een smoes om hoge sommen geld vragen: sinds de coronacris­is komt het ontzettend vaak voor. In de eerste vier maanden van 2020 waren er ruim 3500 meldingen van WhatsApp-fraude, meldt De Fraudehelp­desk. Dat was al meer dan in heel 2019, toen er 2663 meldingen binnenkwam­en.

Bij WhatsApp-fraude (ook wel vriend-in-noodfraude genoemd) doet een oplichter zich voor als een bekende van het slachtoffe­r. In de meeste gevallen gaat het om een zoon of dochter die zogenaamd een nieuw nummer heeft. Hij of zij zou in financiële problemen zitten en met spoed geld nodig hebben, waarna een Tikkie of een ander betaalverz­oek volgt. Vooral 50- plussers zijn het doelwit.

Net echt

Doordat de oplichters erg geniepig te werk gaan, lijkt het vaak net echt. Ze halen informatie van sociale media om het taalgebrui­k te imiteren, kijken wat de persoon de afgelopen periode heeft beleefd en zien wie de vrienden zijn. De aanvallen van de WhatsApp- oplichters worden steeds beter, waardoor meer en meer mensen erin trappen.

Gehackte accounts

Het slagingspe­rcentage wordt nog groter wanneer oplichters erin slagen om een WhatsAppac­count over te nemen. Hierbij kunnen ze de smoes dat ze een nieuw nummer hebben overslaan. Het slachtoffe­r ziet dan in de chat ook alle voorgaande berichten die het echte familielid had gestuurd, waardoor er nog geen alarmbelle­n afgaan.

Om een WhatsApp-account te hacken, moeten oplichters een verificati­ecode achterhale­n die naar jou is gestuurd. Dit kan een sms- code zijn of een voicemail. Het ontfutsele­n van de sms- code doen criminelen vaak door te vertellen dat de code per ongeluk naar jou is gestuurd. Bij een voicemail zijn ze soms in staat om deze af te luisteren, omdat voicemails vaak slecht beveiligd zijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands