Gardener's World (Netherlands)

Je bent nooit uitgeleerd

- awieggers@fnl.nl

Voor een fantastisc­h project waar jullie binnenkort meer van horen, sjees ik momenteel Nederland en België door. Ik spreek de meest inspireren­de mensen en geniet meer dan ooit van mijn werk voor dit mooie magazine. Als hoofdredac­teur breng je nu eenmaal ook veel tijd door in vergaderru­imten, heb je een (top) team op de redactie waar je nauw mee samenwerkt, en maak je samen iedere maand – en soms vaker – een prachtig eindproduc­t.

Maar op pad gaan, ’s ochtends vroeg dauwtrappe­nd een mooie tuin of kwekerij oplopen en gedreven mensen alles kunnen vragen, dat is waar ik echt intens gelukkig van word. De echte tuinders met handen vol kloven en aarde die er nooit meer afgewassen raakt, enthousias­t te zien gebaren terwijl ze vol passie vertellen over hun beroep. Het raakt me echt. Dat je al snel in plantnamen met elkaar praat, en niet alleen met informatie voor onze lezers thuiskomt op de redactie, maar ondertusse­n ook massa’s tips hebt uitgewisse­ld. Dat doe je nu eenmaal als tuinier. Je vindt elkaar in je passie.

Hans Kramer, kweker van biologisch­e kwekerij de Hessenhof zei laatst tussen neus en lippen door iets waar ik het zo mee eens ben: ‘Je bent nooit uitgeleerd’. En die uitspraak, juist van iemand met zo’n ontzettend­e hoeveelhei­d ervaring, zal me altijd bijblijven. Het past ook bij hoe we werken. We vertellen vanuit onze (tuin)ervaring hoe wij denken dat je iets het beste aan kan pakken, maar vinden nooit dat dit de enige manier is. Zoveel tuiniers, zoveel tips, ideeën en methoden. Tuinieren doe je samen, met anderen en de natuur, en je leert iedere dag iets bij. Zo ook met dit mooie nieuwe nummer!

Kwekers Julie en Michiel van De Verwilderi­ng dompelen ons weer onder in hun kennis, ik beantwoord zoveel mogelijk vragen van jullie vanaf pagina 53, Monty duikt met ons de cottagetui­n in, en de echte zomerklusj­es beginnen weer! Het is bovendien de maand van lange avonden. Van thuiskomen van je werk en blootsvoet­s nog even de tuin in. Het kan weer!

De tuin ziet er prachtig uit, dus neem je tijd om gewoon even te genieten.

Stel je een warme, vroege zomermidda­g voor. Mollige bijen zweven als pluizige helikopter­s rond nog molliger rozen. De tuin ziet er prachtig uit. Neem je tijd om gewoon even te kijken en te genieten. Stop met wieden, zoek een bankje en ga zitten. In de schaduw staat een kan ijsthee op tafel, een schaaltje met fruit en een versgebakk­en drizzlecak­e. (Ander zoet gebak mag ook, behalve misschien red velvet cupcakes, want die zijn in onze zeer ruime ervaring veel te machtig.) De vogels luiten, de planten zijn uitermate tevreden: het leven is goed in je tuin.

“We waren bijna echt vergeten hoe schoon de zomer wel kan zijn. Zonder zorgen en zonder regen, hoe schoon de zomer hier kan zijn”

Noordkaap - Ik hou van u

 ?? ?? Anne is ook op Instagram te vinden: @anne_wieggers
Anne is ook op Instagram te vinden: @anne_wieggers
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands