Gardener's World (Netherlands)

In de tuin van ... Luc & Mari anne Verwaerde

- uit Westkapell­e

Toen we 25 jaar geleden een woning en bijhorend lapje grond kochten, waren er enkel t wee kleine notenbomen in de voor tuin. Mijn vrouw Marianne tekende, tot mijn stomme verbazing (we waren net gehuwd!), enthousias­t een plan voor tuinborder­s. Het idee was: alle borders moeten organische, zeg maar ‘golvende’ contouren ver tonen.

Elk perkje kreeg een ‘kapstok’ in de vorm van een boompje (zoals een treurpeer op stam). Alle borders moesten een ander karakter krijgen. Zo is er een border met enkel lage beplanting. Hier voelen Mexicaanse madeliefje­s, mini-aster tjes, stekelnoot­jes en mini-vrouwenman­tel zich thuis. Het hoofdthema van een ander perk was: vage, impression­istische contourlij­nen in beweging. Hier staan Stipagigan­tea, klimrozen in alle vormen en formaten, een eucalyptus, daglelies en crocosmia’s.

We proberen eveneens de bloemkleur­en op elkaar af te stemmen; een perkje met over wegend roze-paarse tinten of felle rood-oranje-gele kenmerken. Ook zorgden we voor zoveel mogelijk contrast in bladvormig­e structuren: grote, gekar telde bladeren met bijvoorbee­ld grijsgroen­e kleur (zoals pluimpapav­er), afgewissel­d met lancetvorm­ige bladeren ( grassen, daglelies).

Elk jaar proberen we de perkjes te optimalise­ren. Onze meest recente aanplantin­gen zijn tulpenbord­ers om het voorjaar kleur te geven en dahlia’s om het najaar wat op te fleuren. We maaien op bepaalde plaatsen het gras niet meer (maai mei niet!). Het leuke van al deze variatie is dat we onver wacht bezoek kregen van kleine dieren: eekhoorns, egels en veel vogels – om nog maar te z wijgen van de vele bijen en andere insecten.

Voor ons is tuinieren een beetje het creëren van levende kunst in evolutie, ons kleine paradijs!

“Alle borders moeten organische, ‘golvende’ contouren vertonen.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands