Gardener's World (Netherlands)

Zo leg je een terras van bakstenen aan

-

1 Maak het gebied waar je terras moet komen leeg. Meet en markeer dan de omtrek van het terras met behulp van touwen, pinnen, moker en meetlint. Controleer met een winkelhaak of de hoeken recht zijn. Meet alles nog een keer.

2 Graaf 150-200 mm diep, zodat er ruimte is voor de fundering en de bakstenen. Huur voor een groot oppervlak een minigraafm­achine. Druk de grond stevig aan – een terras heeft een solide ondergrond nodig.

3 Markeer de niveaus. Zet het eerste piketpaalt­je in één hoek ter hoogte van wat het uiteindeli­jke oppervlak moet worden. Zet het tweede paaltje in een andere hoek en controleer met een luchtbelwa­terpas of de paaltjes waterpas staan.

Herhaal dit over de hele omtrek. Gebruik veel piketpaalt­jes: dit is handig voor als je straks begint met de aanleg.

4 Breng een laag van 100 mm korrelmix aan over de hele ondergrond – geef de hoogte met een pen aan op je piketpalen. Druk de korrelmix aan met een handstampe­r of trilplaat, zodat het oppervlak stevig en egaal is. Werk om de paaltjes heen. Vul ingezakte stukken op met meer korrelmix en druk weer aan.

5 Breng voor de hoekstenen een natte specielaag aan van zand en cement in een verhouding van 6:1.

Pas de diepte van de specie aan zodat de stenen op gelijke hoogte liggen met je touw en paaltjes.

6 Maak als je de bakstenen legt een rand van specie langs de buitenkant om de stenen op hun plaats te houden. Laat de rand een paar dagen uitharden.

7 Breng een laag van 40-50 mm scherp zand aan bovenop de laag korrelmix. 8

Maak, voordat je de middelste bakstenen legt, een houten plank om het zand te egaliseren. Zaag de plank zo af dat hij iets breder is dan het middenstuk. Markeer aan beide uiteinden van de plank een L-vorm en zaag die uit (zie rechtsonde­r). Het stuk dat je uitsnijdt moet 8-10 mm minder diep zijn dan je bakstenen.

9 Doe steeds een klein stukje tegelijk en gebruik de plank om het zand te egaliseren. Duw niet meer op het stuk als je het eenmaal geëgalisee­rd hebt. Controleer of er geen kuilen zijn.

10 Vul het middenstuk. Sommige bakstenen zul je moeten bijsnijden. Markeer een lijn op de baksteen en snij met een steenzaag of -beitel. Draag hiervoor de juiste beschermin­g. Blijf egaliseren en kleine stukken leggen tot het middendeel bedekt is. Controleer of de bakstenen waterpas en 8-10 mm van de rand liggen.

11 Pak op een droge dag een zak ovengedroo­gd zand en maak onderin een gaatje. Strooi de inhoud over het terras en vul de ruimte tussen de stenen. Veeg het zand met een bezem op zijn plek. Het zand zal inklinken, dus misschien moet je het later nog aanvullen.

12 Leg een hardboard plaat op het terras en druk alles aan met een trilplaat. De middelste bakstenen moeten iets boven het niveau van de rand liggen.

13 Veeg overtollig zand weg, zet je meubels neer, ga lekker zitten en geniet van een drankje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands