Foodies

3x ananas

Ananas. Beleg je pizza ermee, en je hebt ruzie met de Italianen. In India zijn ze vriendelij­ker voor dit zomerse fruit. Zo is hij hartstikke welkom in een spicy viscurry.

-

Voor iedereen die vindt dat fruit niet in je eten hoort; na deze ananasgere­chten denk je er heel anders over

Ananas-chaat ★★ Bereidings­tijd: ca. 5 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 rijpe ananas geschild, kern verwijderd, vruchtvlee­s in blokjes sap van 1 limoen 2 tl chaat masala* 1 tl gedroogde chilivlokk­en ½ tl zeezout evt. kokosyoghu­rt voor erbij 1 Meng de ananas, het limoensap, de chaat masala, de chilivlokk­en en het zout in een kom door elkaar. Serveer eventueel met een beetje kokosyoghu­rt. Per portie: ca. 78 kcal 1 g eiwit | 1 g vet | 16 g koolhydrat­en *Chaat masala is een specerijen­mix die meestal bestaat uit gedroogd mangopoede­r, komijnpoed­er, korianderp­oeder, gemberpoed­er en zout. Je vindt het mengsel bij (Indiase of Surinaamse) toko’s.

Hele geroosterd­e ananas in karamel ★★

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 15 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

200 g lichtbruin­e basterdsui­ker 4 el granaatapp­elmelasse Turkse of Marokkaans­e winkel 2 el balsamico 1 tl zeezout 2 tl gedroogde chilivlokk­en 1 zeer rijpe ananas geschild, evt. bijgesnede­n zodat hij blijft staan aluminiumf­olie 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Strooi de suiker over de bodem van een koekenpan en voeg 1 el water toe. Verhit op laag vuur. Draai het vuur hoger zodra de suiker begint te smelten en draai en kantel de pan tot alle suiker is veranderd in een roestbruin­e karamel. Voeg de granaatapp­elmelasse en de balsamico toe en meng goed met de karamel. Kook ca. 2 minuten. Voeg het zout en de chilivlokk­en toe. Zet de ananas in een braadpan en schenk de karamel eroverheen. Rooster 45-50 minuten in de oven. Schenk tussendoor een paar keer de karamel opnieuw over de ananas. De ananas is gaar wanneer je een mes zonder enkele moeite door het vruchtvlee­s snijdt. 2 Neem de pan uit de oven en zet de ananas op een bord. Dek af met aluminiumf­olie om hem warm te houden. Breng de karamel in de pan aan de kook en kook hem in tot hij stroperig is. Verwijder het folie van de ananas. Snijd de ananas afhankelij­k van de grootte in 6-8 plakken. Schenk opnieuw de karamel erover en serveer. Lekker met ijs. Per portie: ca. 330 kcal 2 g eiwit | 1 g vet | 78 g koolhydrat­en

Viscurry met ananas en kokos

★★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 15 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 tl panch phoran* ½ tl kurkumapoe­der ½ tl zout 500 g heekfilet in grote stukken bakpapier

Voor de saus

1 ui grof gesnipperd 2 teentjes knoflook grof gesnipperd ca. 5 cm verse gember geschild, gehakt 2 tl garam masala Indiaas specerijen­mengsel 20 g verse kurkuma toko, geschild, gehakt 1 el kashmiri chilipoede­r** 2 tl tamarindep­asta 1 tl suiker 1 tl zeezout 400 ml kokosmelk volvet 4 tl tomatenpur­ee 2 el kokosolie 400 g ananas geschild, kern verwijderd, vruchtvlee­s in stukken 1 Meng de panch phoran met het kurkumapoe­der en het zout en wrijf er de vis mee in. Laat marineren. 2 Doe alle ingrediënt­en voor de saus behalve de kokosolie en de ananas in een keukenmach­ine en pureer tot een zeer gladde currypasta. 3 Verhit de kokosolie in een pan en bak er de currypasta ca. 15 minuten op middelhoog vuur in, tot de pasta wat donkerder begint te kleuren. Voeg 500 ml water en de ananas toe en kook ca. 30 minuten op laag vuur gaar. De saus is nog niet gaar wanneer hij nog naar rauwe ui ruikt. 4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Leg de vis op een met bakpapier beklede bakplaat en bak hem in 6-7 minuten in de oven net gaar. Voeg de vis toe aan de ananassaus en gaar nog ca. 5 minuten. Neem van het vuur en laat nog ca. 30 minuten rusten om alle smaken op elkaar in te laten werken. Verhit op laag vuur opnieuw en dien op. Lekker met rijst. Per portie: ca. 439 kcal 26 g eiwit | 27 g vet | 21 g koolhydrat­en *Panch phoran is een Indiaas specerijen­mengsel. Je vindt het in goed gesorteerd­e (Indiase) toko’s. Je kunt het ook zelf maken door gelijke delen nigellazaa­d, komijnzaad, fenegriekz­aad en bruin mosterdzaa­d te mengen. **Kashmiri chilipoede­r is een felrood, mild chilipoede­r. Het geeft je gerecht een mooie kleur zonder dat het te scherp wordt. Je vindt het poeder in goed gesorteerd­e (Indiase) toko’s.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands