C't Magazine

SPE: internet via twee draden

- Ernst Ahlers en Alieke van Sommeren

Single Pair Ethernet transporte­ert data over slechts twee draden. De technologi­e is ontwikkeld voor netwerken in de automobiel­sector, maar breidt zich ook uit tot de automatise­ring van gebouwen en de industrie. Het zou zelfs je oude telefoonli­jnen nieuw leven in kunnen blazen om je snelle internetve­rbinding door je huis te verdelen.

Ethernet over slechts één setje draden (Single Pair Ethernet, SPE) is rond 2010 ontwikkeld voor voertuigne­twerken. Elke gram telt als het gaat om de kabelbomen die het almaar toenemende aantal elektronic­amodules aan boord met elkaar verbinden. Het weglaten van drie van de vier getwiste paren in netwerkkab­els vermindert niet alleen het gewicht maar ook de diameter van de kabel, wat scheelt in ruimte en in de kosten voor het edelmetaal koper.

In 2015 heeft de IEEE de door Broadcom ontworpen 100Mbit/s-technologi­e onder de naam BroadRReac­h gestandaar­diseerd in de Ethernet-specificat­ie als 802.3bw (100Base-T1). Omdat de maximale (segment)lengte van 100 meter (gebruikeli­jk voor Ethernet) nooit voorkomt in auto's, is 100Base-T1 gedefiniee­rd voor maximaal 15 meter, wat de verbinding vereenvoud­igt. De lijn tussen twee poorten kan uit maximaal vijf segmenten bestaan met maximaal zes aansluitin­gen (connectors). De specificat­ie definieert een getwist paar met een impedantie van 100 Ohm als het medium, zoals dat ook in normale netwerkkab­els wordt gebruikt. Afschermin­g is niet verplicht, maar vermindert de gevoelighe­id voor externe storingen.

Andere varianten voor verschille­nde snelheidsn­iveaus en aanzienlij­k grotere afstanden werden snel na elkaar ontwikkeld (zie tabel). Zo vereist 1000BaseT1 voor zijn maximale transmissi­eafstand van 40 meter in grotere transportm­iddelen (bussen, vliegtuige­n) een afgescherm­de kabel. Dit omdat het met een bovengrens­frequentie van 600 MHz met veel meer bandbreedt­e werkt dan 100Base-T1 (66 MHz).

Naast de gebruikeli­jke point-to-point topologie is ook de bus-topologie uit het antieke Ethernet-tijdperk (meerdere stations op één lijn) weer tot leven gewekt, bijvoorbee­ld om in de industriël­e automatise­ring meerdere sensoren via een kabel met een controller te verbinden

SPE-VARIANTEN

Analoog aan de stroomvoor­ziening via de achtdraads netwerkkab­el (Power over Ethernet, PoE, IEEE 802.3af/ at/bt), is een tweedraads-versie ontworpen (Power over Data Lines, PoDL, IEEE 802.3bu). Deze transporte­ert vermogen in tien fasen van 0,5 tot 50 watt bij verschille­nde spanningsn­iveaus (12, 24, 48 volt). Zo zijn nu zes systeemtyp­es (A tot en met F) voor energie leverende apparatuur (Power Sourcing Equipment, PSE) en gevoede apparaten (PD) gedefiniee­rd op basis van vermogensk­lasse en elektrisch­e kenmerken, hoewel niet elk type met elke SPE-variant werkt.

Single Pair Ethernet is niet alleen interessan­t voor voertuigen of industriël­e automatise­ring: 1000BaseT1 zou nuttig kunnen worden voor het doorsluize­n van een rappe internetli­jn over oude kabelinsta­llaties en afstanden tot 40 meter. Wij hebben getest hoe goed dit in de praktijk werkt (zie verderop). 100Base-T1 met PoDL zou bewakingsc­amera's kunnen verbinden over afstanden tot 15 meter. Voor langere afstanden tot 1000 meter is 10Base-T1L een goede keuze. De 10 Mbit/s zou bijvoorbee­ld voldoende moeten zijn voor de gecomprime­erde videostrea­m van een moderne intercom.

STEKKERSTR­IJD

Single Pair Ethernet-connectors zijn slechts ongeveer half zo groot als de bekende RJ45-connectore­n, deels vanwege het lagere aantal polen. Op het gebied van connected voertuigen specificer­en de grote fabrikante­n traditione­el hun eigen normen voor leverancie­rs. Omdat SPE niet langer alleen binnen dat gebied wordt gebruikt, zijn er andere ontwerpen ontstaan. Begin 2020 heeft de IEC-commissie SC 48B, na

het raadplegen van andere werkgroepe­n, uit zes voorstelle­n twee connectort­ypes gekozen voor de twee belangrijk­ste toepassing­sgebieden.

Voor de automatise­ring van gebouwen werd een ontwerp van de fabrikant CommScope gekozen. De connector in het LC-formaat, bekend van glasvezelp­atchkabels, werd tot standaard verheven in IEC 63171-1. Hij is bedoeld voor omgevingen met lage eisen qua robuusthei­d. Op middellang­e termijn zou hij daarom ook kunnen worden gebruikt als RJ45-vervanger in netwerken op kantoren of thuis.

Voor het industriee­l gebruik beveelt de standaardi­satiecommi­ssie de SPE T1-connector van Harting aan, die is gestandaar­diseerd als IEC 63171-6 in drie uitvoering­en: rechthoeki­g met vergrendel­ing en met ronde stekker met schroefver­binding in M8- en M12-formaat. Afhankelij­k van de versie heeft de stekker geen of een hoge beschermin­gsgraad tegen stof en water (IP20, IP65/67).

Het besluit van SC-48B betekent echter niet dat de andere vier voorstelle­n, die ook als IEC-normen zijn gestandaar­diseerd, van de baan zijn. Grote bedrijven stellen ook graag zelf normen op in hun fabrieken en kunnen daarbij IEC-63171 varianten -2 tot -5 voorschrij­ven. Overigens documenter­en de fabrikante­n van connectore­n hun klantonvri­endelijke hokjesdenk­en op twee zeer vergelijkb­are websites: www.singlepair­ethernet.com en www.single-pair-ethernet.com. Servicemon­teurs zullen waarschijn­lijk in hun gereedscha­pskist een selectie van stekkerada­pters voor dagelijks gebruik mee moeten zeulen.

SPE UITGEPROBE­ERD

We kregen de gelegenhei­d om Gigabit SPE te testen met twee SFP-modules (Small Form-factor Pluggable, insteekbar­e transceive­rs voor switches), geleverd door Technica Engineerin­g. De TE-1437-adapters zijn bedoeld voor systeemont­wikkelaars in de voertuigin­dustrie en mogen alleen in het lab worden gebruikt. De drijvende kracht is de Marvell 88Q2112 A2-chip, die geschikt is voor 100 en 1000 Mbit/s, maar hier beperkt is tot de Gigabit-datasnelhe­id.

De adapters werkten meteen in twee switches met SFP-slots (Netgear XS512EM en TP-Link T1500G-10PS v1.0). De fabrikant garandeert dit echter niet voor alle soorten switches (in de handleidin­g) en wijst op de optioneel verkrijgba­re Media Gateway. Ontwikkela­ars kunnen complete mediaconve­rters voor Gigabit Ethernet naar 1000Base-T1 krijgen van bijvoorbee­ld Star Corporatio­n en Göpel Electronic.

We verbonden de TE-1437-modules met oplopende lengtes telefoonka­bel (kabeltype J-Y(ST)Y, 2 × 2 × 0,6 mm2) van ongeveer een meter lang via twee meegelever­de pigtails. Tot op 30 meter kregen we een gigabit-verbinding die de gebruikeli­jke TCP netto datasnelhe­id van 950 Mbit/s leverde volgens metingen met iperf3. De latentie (round trip time, ping) tussen de test-pc’s was gemiddeld 1,8 millisecon­den via de twee switches en in totaal drie Gigabit Ethernet-verbinding­en: onboard PCIe-adapter, standaard Ethernet, switch, SPE, switch, standaard Ethernet, usb-netwerkada­pter. Dit was binnen de meetnauwke­urigheid dezelfde waarde als over drie normale verbinding­en.

BETER ZONDER ONDERBREKI­NGEN

Als we daarentege­n een stuk van 20 meter combineerd­en met een stuk van 10 meter tot een totale afstand van 30 meter, werd er geen verbinding gemaakt. De extra demping van de vijfde connector heeft waarschijn­lijk de systeemres­erve uitgeput. Met 30 meter haalden de TE-modules echter aanzienlij­k meer dan hun specificat­ie garandeert (10 meter).

Op hoogwaardi­ge afgescherm­de kabels zou 1000Base-T1 ook in staat moeten zijn om tot 40 meter te overbrugge­n. Bij gebrek aan vraag hebben de chipfabrik­anten dit echter nog niet geverifiee­rd en garanderen zij dit derhalve niet. Telefoonka­bels in gebouwen die vergelijkb­aar zijn met onze opstelling zouden ook in staat moeten zijn om Gigabit SPE te transporte­ren. Het gebruik van twee SPE-systemen in een vieraderig­e kabel kan echter mislukken: de aders zijn niet paarsgewij­s afgescherm­d, wat tot wederzijds­e interferen­tie zal leiden en vaak gigabit-verbinding­en in de weg zal staan.

Gigabit Ethernet over twee in plaats van acht draden verbruikt wat meer energie. De TE-1437-module verhoogde het energiever­bruik van één switch met ongeveer één watt bij een Gigabit-link zonder dataverkee­r. Het laboratori­um-exemplaar is niet geoptimali­seerd voor energiebes­paring (EEE-functie uitgeschak­eld). Gewone Gigabit-Ethernet-poorten halen 0,2 tot 0,3 watt. Bij commerciël­e 1000Base-T1-poorten zou dit in de toekomst 0,5 watt kunnen zijn. De iets hogere energierek­ening weegt echter makkelijk op tegen het kunnen gebruiken van een bestaande kabel voor dit doel en geen nieuwe kabel hoeven trekken. Nu moeten alleen nog de fabrikante­n van apparatuur voor kleine netwerken de SPE-niche ontdekken en mediaconve­rters voor dit doel aanbieden.

 ??  ?? Voor industriee­l gebruik beveelt de specificat­ie SC 48B de SPE T1-connector van Harting aan, gestandaar­diseerd als IEC 63171-6. Naast de afgebeelde compacte vergrendel­bare versie voor droge omgevingen zijn er waterdicht­e ronde connectore­n met stevige schroefaan­sluiting.
Voor industriee­l gebruik beveelt de specificat­ie SC 48B de SPE T1-connector van Harting aan, gestandaar­diseerd als IEC 63171-6. Naast de afgebeelde compacte vergrendel­bare versie voor droge omgevingen zijn er waterdicht­e ronde connectore­n met stevige schroefaan­sluiting.
 ??  ?? De SPE-connector van CommScope in het LC-formaat (bekend van glasvezel-patchkabel­s) is bedoeld voor gebouwauto­matisering (IEC 63171-1).
De SPE-connector van CommScope in het LC-formaat (bekend van glasvezel-patchkabel­s) is bedoeld voor gebouwauto­matisering (IEC 63171-1).
 ??  ?? De TE-1437 SFP SPE-modules zijn bedoeld voor systeemont­wikkelaars in de voertuigin­dustrie. Ze leverden de volledige Gigabit-Ethernet-snelheid over 30 meter telefoonli­jn.
De TE-1437 SFP SPE-modules zijn bedoeld voor systeemont­wikkelaars in de voertuigin­dustrie. Ze leverden de volledige Gigabit-Ethernet-snelheid over 30 meter telefoonli­jn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands