C't Magazine

Brother MFC-J497DW

-

Het compacte apparaat van Brother heeft slechts een papierlade voor 100 vel. Je raakt snel gewend aan de bediening via het kantelbare voorpaneel met een klein kleurendis­play en bedienings­paneel. Het scannerdek­sel heeft twee centimeter speling in de scharniere­n, wat het scannen van boeken vergemakke­lijkt. Drivers worden niet meegelever­d, die kun je net als de software downloaden. De wifiverbin­ding maken levert geen problemen op. Daarna is de webinterfa­ce toegankeli­jk via de browser, het wachtwoord staat op het typeplaatj­e. Die interface biedt echter weinig bruikbaars. De software in de vorm van scannertoo­l ‘Control Center4’ en PaperPort 14SE biedt meer mogelijkhe­den.

De J497DW werkt vlot met de nog goed leesbare snelle afdrukstan­d en de normale kwaliteit is prima geschikt voor de meeste afdruktake­n. Als je de inktbespar­ingsmodus activeert, werkt de printer trager: tekst blijft leesbaar, maar gekleurde gebieden worden slechts omlijnd – een goed compromis. De hoge en beste kwaliteits­niveaus vergen veel tijd. De stille modus wordt op het display aangegeven. Bij dubbelzijd­ig afdrukken vertraagt de duplexer de printer aanmerkeli­jk.

De J497DW drukt afbeelding­en netjes af op papier. Om op enveloppen te printen, moet je ze in de papierlade leggen met de envelopkle­p naar links maar dat wordt op de lade niet aangegeven. De Brother drukt foto’s ook randloos af op normaal papier. Op fotopapier leverde hij in de test een behoorlijk­e kwaliteit, behalve het gebrek aan detail in donkere delen van het beeld.

Er is geen inktspaars­tand voor kopiëren. Het aantal kopieën voer je makkelijk in via het numerieke toetsenbor­d. De J497DW doet aanzienlij­k langer over kleur en ADFkopieën dan zwartwit. Hij kopieerde afbeelding­en gedetaille­erd, alleen het c’t-blauw vonden we te bleek. Zwartwitko­pieën van tekst op gekleurd papier lukken heel goed met de optie voor achtergron­d verwijdere­n en lagere densiteit. Bij bewerken met een markeersti­ft 30 seconden na afdrukken, smeerde de inkt niet uit. Kopieën van foto’s vertoonden een groenzweem en weinig details in donkere delen.

De Twainmodul­e biedt veel filters voor het scannen van documenten; foto’s deden het minder goed, met een blauwgroen­e zweem. Scans van afbeelding­en gaven fijne details goed weer. Dankzij de goede tekstherke­nning leverde de J497DW doorzoekba­re pdf’s met weinig fouten. Bij het verzenden van faxen krijg je verzendrap­porten met een afbeelding van de eerste pagina, en de faxhulppro­gramma bewaart ontvangen faxen op als pdf’s op de pc.

bruikbare fotoprints goede kantoorfun­cties een enkele papierlade hoge printkoste­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands