C't Magazine

Dynabook Portégé X30W-J

-

Al in de tijd dat Dynabook nog Toshiba heette, waren de Portégé-laptops bijzonder mobiele laptops. Het huidige Portégé X30W-J-model zet die traditie voort. Hij weegt minder dan een kilo, maar gaat toch meer dan 24 uur mee op één acculading. En in tegenstell­ing tot wat je misschien zou verwachten, lijden de prestaties daar niet onder: de quadcore Tiger-Lake Core i71165G7 levert vergelijkb­aar hoge benchmarkr­esultaten als bij de zwaardere concurrent­en.

De Dynabook Portégé X30W-J is een hybride laptop met een 360-gradenscha­rnier, maar hij heeft twee speciale kenmerken: aangezien Dynabook vooral voor de zakelijke markt bedoeld is, is het touchscree­n vanuit de fabriek bedekt met een matte film die reflecties voorkomt. En naast de gebruikeli­jke webcam in de rand van het scherm is er een tweede webcam tussen het toetsenbor­d en de achterste rand van de behuizing, zodat je in de tabletmodu­s over een camera beschikt die naar achteren wijst. De keuze van het schermform­aat bederft het gemak in die modus echter: in de Dynabook zit een 16:9-scherm ingebouwd , waardoor je in de portretmod­us wel een erg smal scherm hebt.

Terwijl het centrale deel van het verlichte toetsenbor­d een toetsenras­ter van normale afmetingen heeft, is het aan de randen onhandiger: de functietoe­tsen zijn veel kleiner, net als de cursortoet­sen en de Page Up/Down-toetsen onder de (tweeregeli­ge) Enter-toets. De vingerafdr­uklezer is in de touchpad geintegree­rd en neemt daardoor een deel van het toch al kleine sensoroppe­rvlak in beslag. De kaartlezer remt snelle microSDkaa­rten af.

Dynabook verkoopt de Portégé X30W-J voor prijzen vanaf 1870 euro. Het geteste model is in de Benelux alleen verkrijgba­ar met een 512GB-ssd. Om de prijzen wat aanlokkeli­jker te maken, biedt Dynabook een betrouwbaa­rheidsgara­ntie: als een laptop in het eerste jaar na aankoop stukgaat, wordt hij niet alleen gratis gerepareer­d in het kader van de garantie, maar krijg je bovendien het volledige aankoopbed­rag terug. Ondanks zijn zakelijke focus heeft de Portégé X30W-J (net als zijn lichte broertje, de X30L-J zonder 360-gradenscha­rnier) geen geïntegree­rd modem.

zeer licht mat aanraaksch­erm... ... maar in 16:9 formaat trage kaartlezer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands