C't Magazine

Instagram voor 6 tot 12?

-

Om Instagram te kunnen gebruiken moet je volgens de officiële regels 13 jaar of ouder zijn. Maar dat is vrij simpel te omzeilen door een andere geboorteda­tum in te vullen. Instagram heeft al aangegeven AI en machinelea­rning-technologi­e in te zetten om jongeren een veiligere omgeving te bieden. Met de plannen voor een Instagram voor 6 tot 12 jarigen wil Facebook een aparte, veiligere versie van Instagram maken, die lijkt op de Kids-app van Facebook. Daarbij krijgen ouders de controle over de app, maar hoe dat precies ingevuld gaat worden is niet duidelijk. De plannen zitten nog in een zeer vroege fase, waardoor veel details nog niet bekend zijn.

Instagram is al langer bezig het huidige platform kindvriend­elijker te maken, onder andere door het onmogelijk te maken voor volwassene­n om kinderen onder de 18 een privéberic­ht te sturen als de jongere de volwassene niet volgt. Die maatregel wordt in een aantal landen binnenkort actief. Ook daarbij wordt machine-learning ingezet om de leeftijden van personen in te schatten.

Tieners krijgen ook meldingen in beeld (zogenaamde safety-notices) om te waarschuwe­n om voorzichti­g te zijn in chatgespre­kken met volwassene­n die ze al volgen en bij volwassene­n die een groot aantal connectiev­erzoeken hebben gestuurd aan minderjari­gen. Bij die extra meldingen krijgen de jongeren direct de optie om het chatgespre­k te blokkeren, te rapportere­n of restrictie­s toe te passen. Die maatregele­n zijn in een beperkt aantal landen nu al geactiveer­d en de bedoeling is dat ze ook snel wereldwijd beschikbaa­r worden. Een andere maatregel is het aanmoedige­n van jongeren onder de 18 die een nieuw account aanmaken om hun account op privé te zetten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands