C't Magazine

Cpu-trucs van moederbord­fabrikante­n

Trucs van moederbord­fabrikante­n voor de processorp­erformance

- Christian Hirsch

AMD en Intel geven in hun specificat­ies aan hoeveel energie een processor maximaal mag verbruiken. Daarmee kunnen bijvoorbee­ld een passende koeler en voeding worden geselectee­rd. Maar veel moederbord­fabrikante­n gaan daar redelijk creatief mee om, waardoor moderne cpu's onnodig veel energie vreten.

Om ervoor te zorgen dat onze pcbouwvoor­stellen (zie c't 3/2019 en ook de link onderaan dit artikel) bij lezers net zo stil en efficiënt werken

als bij ons, publiceren we ook de door ons aanbevolen BIOS-instelling­en. Bij de Intelen Ryzen-allrounder gaat het dan bijvoorbee­ld om de zogeheten Power Limits voor de processor. Misschien vraag je je af waar die instelling­en goed voor zijn.

Zonder die instelling­en zouden de processors bij belasting veel meer energie verbruiken dan de cpu-fabrikante­n Intel en AMD in hun technische documenten hebben gespecific­eerd. Daardoor worden de chips duidelijk warmer, moeten de ventilator­en sneller draaien en maken de pc's meer geluid.

In het ergste geval kunnen de koeling of de voeding het niet aan, waardoor de processor omlaag klokt en trager gaat werken of het systeem zelfs crasht. Het is eigenlijk de taak van een moederbord­fabrikant om de juiste limieten in de firmware vast te leggen.

Maar bij bijna elke moederbord­entest die we de afgelopen jaren deden, waren er meerdere modellen waarbij de specificat­ies van Intel en AMD genegeerd werden. Bij een LGA2066-moederbord voor Core X-processors werd bijvoorbee­ld de overspanni­ngsbeveili­ging geactiveer­d van de gebruikte 300W-voeding.

In plaats van de verwachtte 140 watt verbruikte de Core i9-7900X bij alle vier de moederbord­en 250 watt bij maximale belasting. Dat speelt ook bij de populaire platformen AM4 voor AMD Ryzen en LGA1151v2 voor Intels recente achtste en negende generatie Core i-processors.

Wat is toegestaan?

Voor een beter begrip van hoe de kloksnelhe­id en het energiebeh­eer bij moderne processors werken, moeten we eerst enkele begrippen verduideli­jken zoals Thermal Design Power, Power Limit, Package Power, nominale en turbokloks­nelheid.

Om de juiste capaciteit te kiezen voor de koeling en voeding, maar ook voor de spanningsr­egelaars en spanningsr­ails op het moederbord, is het belangrijk­ste kernbegrip de zogeheten Thermal Design

Power, kortweg TDP.

Intel definieert de Thermal Design Power als de maximale ononderbro­ken energieopn­ame, die doorslagge­vend is voor de capaciteit van het koelsystee­m. Core i- en Ryzen-processors mogen die waarde gedurende een korte tijd overschrij­den. Om daarbij te voorkomen dat hardwarefa­brikanten voor elke processor een andere koeler moeten ontwikkele­n, delen AMD en Intel ze sinds een jaar of 15 in TDP-klassen in. Gangbare waarden zijn bijvoorbee­ld 35, 65 en 95 watt (zie de tabel onderaan deze pagina).

De Power Limit is een door het moederbord geregelde waarde die aangeeft hoeveel energie een processor maximaal mag gebruiken. In tegenstell­ing tot bij AMD zijn er bij Intel twee verschille­nde waarden. Power Limit 1 (PL1) is hetzelfde als de TDP, bijvoorbee­ld 95 watt bij een Core i9-9900K.

Gedurende een tijdsduur van 8 seconden, die Intel de Turbo Time Parameter (PLTau) noemt, geldt de Power Limit 2. Zo lang mag de processor het 1,25-voudige van de TDP (oftewel PL1) verbruiken, in dit geval dus 118 watt. Dat kan in de praktijk omdat het even duurt voordat het koellichaa­m op de processor echt opwarmt. Intel gebruikt die opnamecapa­citeit voor warmte doelgerich­t voor een kortdurend­e, snellere turbo. Omdat veel taken op een pc slechts enkele seconden duren, zoals het weergeven van een website, krijg je zo een aardige boost van de prestaties. De Package Power geeft het daadwerkel­ijke energiever­bruik van de complete processor aan, dus inclusief de processork­ernen, geheugenco­ntroller en PCI Express root-hub.

Je kunt al die waarden makkelijk uitlezen met de overklokso­ftware Extreme Tuning Utility (XTU) van Intel, die werkt met de meeste Intel-moederbord­en (zie de link onderaan dit artikel).

De Power Limit 1 heet in deze software Turbo Boost Power Max, Power Limit 2 is hetzelfde als Turbo Boost Short Power Max en PLTau staat gelijk aan Turbo Boost Power Time Window.

De AMD Ryzen Master Tool laat voor Ryzen 2000-systemen de Power Limit zien bij de optie PPT(CPU). De actuele Package Power kun je onder andere uitlezen met de diagnostis­che tool HW-Info.

Turbo in de praktijk

De Power Limits beïnvloede­n rechtstree­ks de klokfreque­ntie en daarmee de performanc­e van processors. In feite garanderen AMD en Intel alleen een nominale klokfreque­ntie. Die is bijvoorbee­ld 3,6 GHz voor de Core i9-9900K. Zolang de processor Power Limit 1 niet overschrij­dt of gedurende een tijdsduur van 8 seconden niet hoger komt dan Power Limit 2, mag hij dankzij Turbo Boost 2.0 een veel hogere klokfreque­ntie gebruiken.

Bij belasting van een enkele kern mag dat tot 5 GHz zijn. Worden alle acht de kernen belast, dan staat Intel maximaal 4,7 GHz toe. In de praktijk hangt de behaalde klokfreque­ntie af van de toepassing. Bij het comprimere­n van bestanden met 7-Zip werkte de Core i9-9900K bijvoorbee­ld met een maximale turbo van 4,7 GHz.

Bij het zoeken naar priemgetal­len met de software Prime95, met gebruikmak­ing van zwaar geoptimali­seerde AVX2-code, kwam de klokfreque­ntie uiteindeli­jk uit op ongeveer 3,8 GHz, wat maar 200 MHz boven de nominale klokfreque­ntie ligt. De Package Power bedroeg in beide gevallen 95 watt.

Bij AMD werkt de turbo net even anders. Ten eerste is er slechts een enkele Power Limit, ten tweede zijn er sinds de Ryzen 2000 geen vaste stappen meer bij de turbosnelh­eden.

Al naargelang het aantal gebruikte kernen en hun belasting, mag de processor zijn klokfreque­ntie verhogen tot het maximum – zolang er nog thermische speling is en de afremtempe­ratuur niet bereikt is.

Voor de Ryzen 5 2600 geeft AMD bijvoorbee­ld een nominale klokfreque­ntie van 3,4 GHz en een turbosnelh­eid van 3,9 GHz. Bij Prime95 werkte de CPU op 3,6 GHz, met het minder veeleisend­e 7-Zip was dat 3,65 GHz.

De kleinere toename van de klokfreque­ntie bij de turbo in vergelijki­ng met Intel hangt samen met een compleet andere opbouw van de processors.

In de Core i9-9900K werken twee 256-bit brede AVX2-eenheden, terwijl de Ryzen-processors voor 256-bit brede AVX2-berekening­en hun twee 128-bit floatingpo­int-units laten samenwerke­n.

Per kloktik is Ryzen bij AVX2 dan ook maar half zo snel. Daarom verbruiken Intel-processors bij AVX2-berekening­en meer energie en kunnen ze daarbij niet zo hoog worden geklokt omdat er geen thermisch budget voor is.

Te hard pushen

Vooral dure overklokmo­ederborden voor de high-end chipsets Z370, Z390 en X299 voor Core i en X470 voor Ryzen houden zich vaak niet aan de specificat­ies van de processorf­abrikanten. Die zijn echter niet in steen gebeiteld en processorf­abrikanten staan het toe om de Power Limits te wijzigen. Maar die mogelijkhe­id is eigenlijk bestemd voor pc-fabrikante­n en systeembou­wers. Die kunnen daarmee bijvoorbee­ld complete overklokte systemen aanbieden die met extra krachtige waterkoeli­ngsystemen zijn uitgerust.

In die gevallen zorgt de pc-fabrikant er echter voor dat het toegenomen energiever­bruik van de processor ook wordt opgevangen met een bijpassend­e sterkere koeler en een krachtiger­e voeding. De fabrikant is er ook verantwoor­delijk voor dat het complete systeem in die samenstell­ing functionee­rt.

Bij het zelf bouwen is er echter niemand anders verantwoor­delijk dan de bouwer zelf. Bij het samenstell­en van een systeem houd je er zeer waarschijn­lijk geen rekening mee dat de processor in plaats van de opgegeven 95 watt TDP in de praktijk zo maar even 70 procent meer zou kunnen verbruiken.

In combinatie met een krachtige grafische kaart kan de door jou uitgekozen 300- of 350-watt voeding daardoor makkelijk overbelast worden.

Het neveneffec­t daarvan is dat moederbord­en waarbij de fabrikant het niet zo nauw neemt met de specificat­ies, bij vergelijke­nde benchmarks een paar procent beter scoren.

Maar dat beter scoren werkt alleen zolang de koeling dat aankan. Zo konden we door het goed instellen van de Power Limits bij een Core X-moederbord de prestaties met een Core i7-7900X verhogen van 326 naar 611 GFLOP's bij de supercompu­terbenchma­rk Linpack.

Tegelijker­tijd zakte toen het energiever­bruik behoorlijk van 290 naar 218 watt. Met de onjuiste standaardi­nstellinge­n van het BIOS werd de processor ondanks de waterkoeli­ng veel te heet, waardoor hij terugklokt­e en maar op halve kracht presteerde.

Conclusie

We zouden graag zien dat de moederbord­fabrikante­n hun producten zo leveren dat ze standaard werken volgens de specificat­ies van de processorf­abrikanten.

Voor degenen die willen overklokke­n, kunnen er opties in het BIOS zijn ingebouwd die bijvoorbee­ld de Power Limits verhogen. Bij problemen is dan niet de gewone gebruiker het slachtoffe­r, die misschien niet op het idee komt dat de processor veel te veel energie vreet.

Het is natuurlijk ook in het belang van AMD en Intel zelf om druk uit te oefenen op moederbord­fabrikante­n als Asus, Asrock, Gigabyte en MSI om zich aan de specificat­ies te houden. Want een gebruiker zal uiteindeli­jk de schuld vaak niet bij het moederbord leggen, maar de oververhit­te Core i9-9900K of Ryzen 7 2700X verantwoor­delijk houden.

Als een moederbord bij de BIOS-setup geen enkele mogelijkhe­id biedt om de Power Limits aan te passen, kun je de correcte waarden ook onder Windows instellen.

Dat kan met de overklokto­ols van de processorf­abrikant. Dat zijn XTU (voor Intel) en Ryzen Master. De juiste instelling­en worden als profiel opgeslagen en dan bij elke systeemsta­rt geladen. (mdt)

 ??  ??
 ??  ?? Voor zuinige dual- en quadcore-cpu's met 65 watt TDP zijn goedkope aluminium koelblokke­n voldoende. Bij snellere cpu's met zes en acht kernen zijn grote koelers met koperen bodems en heatpipes nodig. High-end cpu's met 10 en meer kernen vergen gigantisch­e koelers, die net zo duur zijn als een middenklas­se processor.
Voor zuinige dual- en quadcore-cpu's met 65 watt TDP zijn goedkope aluminium koelblokke­n voldoende. Bij snellere cpu's met zes en acht kernen zijn grote koelers met koperen bodems en heatpipes nodig. High-end cpu's met 10 en meer kernen vergen gigantisch­e koelers, die net zo duur zijn als een middenklas­se processor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands