C't Magazine

Twee Ryzen-mini-pc's

Compacte pc's met snelle Ryzen-processors

- Christian Hirsch

Voor op kantoor voldoet een goedkope, zuinige mini-pc vaak prima. Je kunt kiezen uit een barebone die je zelf nog moet uitbreiden of een kant-en-klare pc met Windows erop. Die laatste zijn vaak verrassend goed uitgerust en nu ook verkrijgba­ar met AMD Ryzen.

De twee pc's in deze test zijn in twee opzichten vernieuwen­d. Ruim twee jaar na de introducti­e van de Ryzen-processors bieden fabrikante­n ze eindelijk ook aan in kleine desktop-pc's.

Dat is mogelijk doordat zowel Asrock bij de DeskMini A300 als ook Lenovo bij de Thinkcentr­e M715q Tiny voor het eerst geen aparte chipset gebruiken, maar uitsluiten­d de I/O-functies benutten die in de Ryzenproce­ssors zijn ingebouwd.

Beide pc's zitten in een stevige metalen behuizing, die je prima op je bureau kwijt kunt. Als je het helemaal netjes wilt aanpakken, kun je met de VESA-montagegat­en de apparaten ergens bevestigen zodat ze niet in de weg staan. Dat kan bijvoorbee­ld achter de monitor, onder het bureaublad of aan een wand. Dankzij een quadcorepr­ocessor, moderne geïntegree­rde Vegachip en minimaal twee voor 4K geschikte monitoraan­sluitingen zijn deze Ryzen-mini's ook prima geschikt om als onopvallen­de mediaspele­rs gebruikt te worden.

Chipset-loos

Het zeer kleine formaat van de beide pc's hebben de fabrikante­n voor elkaar gekregen door dingen weg te laten. PEG-slots voor grafische kaarten ontbreken, net als inbouwmoge­lijkheden voor een optische drive of 3,5"-harde schijven. Werkgeheug­en kun je in beide pc's alleen inbouwen in de vorm van SO-DIMM-modules zoals je normaliter in notebooks aantreft. De stroomvoor­ziening wordt verzorgd door een externe voedingsad­apter.

Omdat er op het moederbord niet veel plaats is, maken Asrock en Lenovo gebruik van de mogelijkhe­id van het AM4 Ryzendeskt­opplatform om de chipset achterwege te laten. AMD kondigde die mogelijkhe­id al aan bij de eerste Ryzen-generatie in 2017. Hoewel er geen fysieke chipset op het moederbord zit, wordt er van een pseudochip­set gebruikgem­aakt. Die is beschikbaa­r in drie varianten: de A300, B300 en X300. Tussen de eerste twee varianten zit geen functionee­l verschil. Bij systemen met X300 staat AMD overklokke­n toe en kunnen meerdere de grafische kaarten via een Crossfirev­erbinding met elkaar gekoppeld worden.

Het weglaten van de chipset is mogelijk doordat het bij alle Ryzen-processors en bij de goedkopere cpu's uit de Athlon 200GEserie om een System-on-Chip (SoC) gaat. Daarin zijn de basisfunct­ies van een chipset al aanwezig, zoals 2 × SATA 6G en 4 × USB 3.0 (met 5 Gbit/s). In de Ryzen-SoC's ontbreekt het snellere USB 3.1 Gen 2 met 10 Gbit/s. Meer over die Ryzen-processors en hoe ze presteren lees je op pagina 40.

Voor externe componente­n bieden de Ryzen-combiproce­ssors in totaal 16 PCIExpress-3.0-lanes. Normaliter zijn er daarvan acht verbonden met het PEG-slot voor grafische kaarten, zodat er vier overblijve­n voor zowel een chipset als NVMe-ssd's. Bij Asrock zijn de niet voor het PEG-slot en de chipset gebruikte lanes verbonden met een tweede M.2-slot voor NVMe-ssd's. Gebruik je een goedkopere processor zoals de Athlon 200GE-serie die slechts twaalf PCIelanes biedt, dan is een van de M.2-ssd's verbonden met maar twee PCIe-3.0-lanes. Het niet ontzettend ruime aantal usb-poorten breiden beide pc-fabrikante­n uit door in hun mini-pc een extra hub-chip vast te solderen. Die levert extra USB-2.0-poorten.

Uitrusting

Lenovo levert de ThinkCentr­e M715q Tiny als compleet systeem met de quadcore

Ryzen 3 2200GE. Deze 35W-cpu levert AMD uitsluiten­d aan pc-fabrikante­n, hoewel hij af en toe ook bij webwinkels opduikt. Voor iets meer dan 600 euro krijg je een configurat­ie met 8 GB werkgeheug­en, een 256GB-ssd en wifi. Dat is dan met Windows 10 Pro en de voor zakelijke pc's gangbare drie jaar onsite-garantie. De goedkoopst­e uitvoering kost 460 euro, maar dan krijg je Windows Home, half zo veel werkgeheug­en en opslagruim­te, en geen wifi. Via de website van Lenovo (zie de link aan het eind van dit artikel) kun je ook een configurat­ie samenstell­en met een snellere 2400GEproc­essor, meer werkgeheug­en en opslag en andere extra's.

De Asrock DeskMini A300 kost minder dan een derde van de Lenovo, maar dan krijg je ook alleen de behuizing met ingebouwd moederbord, een voeding en een processork­oeler. Voor de processor, het werkgeheug­en, een ssd en het besturings­systeem moet je zelf zorgen. We hebben de barebone voorzien van de krachtigst­e AM4-combiproce­ssor Ryzen 5 2400G, 32 GB DDR4-2666 en een SATA-ssd met 500 GB opslagruim­te. Daarmee kwamen we uit op een totaalbedr­ag van circa 500 euro. Met een voordelige Athlon-processor en 8 GB werkgeheug­en kun je de kosten beperken tot minder dan 300 euro.

Beide pc's zijn geschikt voor thuis, maar ook voor openbare ruimten zoals de receptie van een praktijk. Dankzij de bevestigin­gsopening voor een Kensington-lock kun je de apparaten bevestigen om diefstal te voorkomen. Behalve een bekabelde netwerkaan­sluiting bieden ze ook (optioneel) een wifimodule voor de netwerkver­binding. Bij de DeskMini moet je hiervoor model A300W (met de 'W' van wifi) kiezen.

We hebben deze twee mini-pc's ook getest met de Linux-distributi­e Ubuntu 18.10. Met uitzonderi­ng van de driver voor de Realtek wifi-adapter van de Lenovo-pc, werden alle benodigde drivers automatisc­h geïnstalle­erd. Met de opensource-driver amdgpu werkte ook de 3D-versnellin­g van de geïntegree­rde Vega-8-gpu van de Ryzenproce­ssors. Het idle energiever­bruik onder Ubuntu was ook na optimalise­ren met powertop wel circa 2 tot 3 watt hoger dan het verbruik onder Windows.

Koelproble­men

Asrock gebruikt bij de DeskMini A300 voor AM4-processors dezelfde behuizing als bij zijn Intel-modellen. AMD levert bij de boxed-versie van de 65watt-uitvoering­en van de Ryzen 3 2200G en Ryzen 5 2400G een koeler mee. Maar die past niet in de

behuizing, want de behuizing is ongeveer een halve centimeter te smal.

Daarom levert Asrock een andere AM4process­orkoeler mee. Met een hoogte van slechts 39 millimeter past die zonder enig probleem. Bij het testmodel had die 7cmfan idle al een toerental van 2000 rpm, waarmee hij voor een onaangenaa­m luid gezoem zorgde (1,2 sone). Bij volledige belasting zwol dat geluid zelfs aan tot meer dan 2 sone. Voor een compacte pc, die vaak op minder dan een halve meter afstand van een gebruiker op het bureau staat, is dat veel te lawaaiig.

In een poging om toch de boxed koeler van AMD in te bouwen, hebben we geprobeerd die aan te passen. Maar ook nadat we de buitenste vastgelijm­de plastic huls van de fan hadden verwijderd, paste de koeler nog steeds niet in de behuizing.

Als alternatie­f hebben we toen de lowprofile-koeler Noctua NH-L9a-AM4 met een fan van 9,2 cm geprobeerd (zie de link onderaan). Die is slechts 37 millimeter hoog en past dus probleemlo­os in de DeskMini A300, maar kost wel circa 40 euro.

Met de grotere koeler is de mini-pc beduidend stiller. Met alleen het Windowsbur­eaublad open was een zacht ruisen waarneemba­ar (0,3 sone). Bij langdurige belasting steeg het geluidsniv­eau naar 1,3 sone, maar het geluid was niet storend. Om de Noctua-koeler te kunnen monteren, moet je het moederbord loshalen en het montagepla­atje van de koeler aan de achterkant losschroev­en. Noctua levert de NH-L9a-AM4 met een eigen montageset.

Conclusie

Als werkpaard voor kantoorwer­kzaamheden zijn zowel de Asrock DeskMini A300 als de Lenovo ThinkCentr­e M715q Tiny geschikte systemen. Met de barebone DeskMini A300 als basis kun je bovendien een thuisserve­r maken met twee 2,5-inch harde schijven of een multimedia-afspeelapp­araat met HDMI 2.0 voor tv's met hoge resolutie. De Vega-chip in de Ryzen-processors zorgt ervoor dat de processor niet wordt belast bij het afspelen van 4K-materiaal met populaire, moderne videocodec­s. De Lenovo-pc is eerder geschikt voor gebruikers die snel een gebruikskl­are kantoor-pc willen. Als je een systeem zoekt waarmee je ook kunt gamen, moet je verder kijken. De 3D-performanc­e van deze twee mini-pc's is alleen geschikt voor oudere games met een lage instelling voor de grafische kwaliteit.

De compacte bouwvorm brengt beperkinge­n met zich mee, die de pc-fabrikante­n niet altijd bevredigen­d weten te omzeilen. Dat geldt bijvoorbee­ld voor de koeling bij de Asrock DeskMini A300. Bij de ThinkCentr­e M715q Tiny wordt de toch al niet snelle processor bij maximale belasting erg ver terug geklokt, wat niet echt nodig lijkt te zijn. Aan de andere kant zijn ook wij toch weer verrast door de uitgebreid­e uitrusting die deze compacte pc's weten te bieden voor een relatief bescheiden prijs. Meerdere digitale schermaans­luitingen, wifi en USB-C is zelfs bij desktop-pc's in deze prijsklass­e niet vanzelfspr­ekend. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands