C't Magazine

Kleurenlas­erprinters vanaf 130 euro

Kleurenlas­erprinters met (W)LAN voor weinig geld

- Rudolf Opitz

Steeds meer printers voor thuisgebru­ik staan maandenlan­g niks te doen. Bij inkjets moet je minstens elke maand een testpagina printen. Anders is de kans groot dat je na verloop van tijd met ingedroogd­e printkoppe­n zit. Laserprint­ers zijn beter bestand tegen lange werkpauzes. Ook na een paar maanden printen ze prima zonder dure reinigings­procedures vooraf.

Als je maar weinig print en toch belang hecht aan kleur, moet je eens naar het profession­ele segment kijken. Daar vind je goed uitgeruste kleurenlas­erprinters voor verrassend weinig geld. We hebben zes apparaten getest met netwerkfun­cties en dubbelzijd­ig printen voor maximaal 300 euro: de Brother HL3150DCW, HP Color LaserJet Pro M252dw, Kyocera Ecosys P5021cdw, OkiC332dn, Samsung CLP-680DW en de Xerox Phaser 6510V_DN.

Voor privégebru­ik hebben alle geteste laserprint­ers wel een nadeel. Ze zijn groot en zwaar en nemen vooral veel ruimte in. Als je weinig print en ook wel zonder kleur kunt, vind je bij de goedkopere zwart-witlaserpr­inters kleinere apparaten.

Voor deze test hebben we kleurenlas­erprinters met een duplexfunc­tie gekozen – dat bespaart papier. Als tweezijdig printen voor jou niet nodig is, kun je bij dezelfde fabrikant vaak een zustermode­l vinden zonder duplex. Het is niet altijd goedkoper om slechter uitgeruste instapmode­llen te kopen. Zo betaal je voor de

Profession­ele laserprint­ers die goed zijn uitgerust met bijvoorbee­ld dubbelzijd­ig printen en netwerkfun­cties hoeven niet duur te zijn. Als je genoeg ruimte hebt om ze neer te zetten, kun je ze ook prima thuis gebruiken.

langzamere C321dn van Oki 60 euro meer dan voor de door ons geteste C332dn. Die laatste heb je al voor 130 euro.

Bij nieuwe printermod­ellen is het de moeite waard om naar de prijzen van voorganger­s te kijken. Die kunnen zomaar een paar tientjes goedkoper zijn, terwijl de functional­iteit helemaal niet zo veel verschilt.

De door ons geteste apparaten hebben profession­ele functies die bij de kleine en vermeend goedkopere instappers voor thuisgebru­ik ontbreken. Zo zit de papiervoor­raad bij allemaal in een cassette die compleet in het apparaat verdwijnt en zo beschermt tegen stof. Ook hebben ze een losse invoer voor speciale media, zoals enveloppen. Daar hoef je de papierlade dus niet voor leeg te maken. De instelling­en kun je bekijken en aanpassen met zwart/ wit-displays. HP's LaserJet heeft zelfs een kleurentou­chscreen.

Dure toner

Bij laserprint­ers van deze prijsklass­e is het helaas gebruikeli­jk dat een set originele cartridges bijna nog meer kost dan de printer zelf. Ook zijn de fabrikante­n zuinig met meegelever­de toner. Toch krijg je bij een printer in deze klasse altijd nog wel cartridges voor minstens 1000 pagina's volgens de ISO-norm. Om de paginaopbr­engst te meten wordt ISO/IEC 19789 gevolgd. Het bijbehoren­de testdocume­nt bestaat uit een combinatie van tekst, kleine afbeelding­en en grafieken en bevat veel wit. Als je veel paginavull­ende foto's print, moet je met hooguit een derde van het opgegeven aantal pagina's rekenen. De ISO-norm zorgt er alleen voor dat je de printers onderling kunt vergelijke­n en dat je de genoemde waarden altijd kunt controlere­n.

De tonerkoste­n liggen bij alle testmodell­en zelfs met de vollere XL-cartridges boven de printkoste­n van vergelijkb­are inkjets. Het apparaat van Samsung print het goedkoopst met 11,9 cent per ISOkleuren­pagina. Het zwartaande­el zit op bijna 2 cent. Aangezien de drums geïntegree­rd zijn in de tonercartr­idges, heb je geen extra kosten voor het vervangen daarvan. Alleen de opvangbak voor overtollig­e toner verhoogt de kosten per ISOpagina met een halve cent.

Ook bij de HP LaserJet krijg je elke keer dat de cartridges vervangt nieuwe drums. Met 17,7 cent per ISO-pagina print je met dit model het duurst als je puur naar de cartridges kijkt. Maar als je bij de Brotherpri­nter ook de kosten voor de aparte drums en andere slijtageon­derdelen meerekent, ben je met 18,4 cent per ISO-kleurenpag­ina nog net iets duurder uit. Kyocera kiest voor duurzame drums die een printerlev­en lang mee moeten gaan en zegt ook verder niks over slijtende onderdelen.

Als je maar af en toe een paar printjes maakt, kun je heel lang toe met de meegelever­de cartridges. Dan hoef je je dus ook niet druk te maken om de hoge printkoste­n. Speelt hoge kwaliteit voor jou geen grote rol, dan kun je ook nog eens de besparende modus inschakele­n in de driver. Mocht je dan toch een keer nieuwe cartridges nodig hebben, dan zijn er ook voor modellen die nu nieuw zijn inmiddels waarschijn­lijk wel goedkope alternatie­ve toners. Als een van de cartridges voor de basiskleur­en cyaan, magenta en geel leeg is, kunnen de printers allemaal nog wel verder met het meestal royaler meegelever­de zwart. Daarvoor moet je dan wel in de driver voor zwart-wit of grijstinte­n kiezen.

Ook de hogere energiekos­ten ten opzichte van inkjets spelen nauwelijks een rol als je weinig print. Laserprint­ers verbruiken wel een paar honderd watt, terwijl inkjetmode­llen vaak nog geen twintig watt nodig hebben. Bij het wachten op nieuwe opdrachten gaan de lasermodel­len in de test vaak al na een minuut in een zuinige slaapstand. Gebruik je ze niet, dan kun je ze met een schakelbar­e stekkerdoo­s makkelijk helemaal van de stroom halen. Verder schakel je alle apparaten met een powerknop in en uit. Bovendien schakelen ze allemaal na een instelbare tijd vanzelf uit. Alleen de Samsung heeft een echte stroomscha­kelaar.

Kantoorkwa­liteit

Bij het printen van tekst tonen de laserprint­ers hun sterke punten: scherpe letters op hoge snelheid. Anders dan inkjets zetten ze afdrukken in de beste kwaliteit

in de regel net zo snel op papier als concepten. In de test schakelde alleen de Kyocera in de hoogste resolutie een tandje lager. De Xerox printte in dat geval zelfs een tikje sneller.

Bij complexe grafieken, achtergron­den met structuur en foto's worden sommige laserprint­ers wel langzamer. Dan moeten ze namelijk eerst renderen. Andere apparaten laten het omrekenen van de printgegev­ens naar de benodigde printtaal volledig over aan de driver en daarmee aan de veel krachtiger desktoppc.

Op prints van grafieken en foto's vallen de duidelijk grovere rasters in vergelijki­ng met inkjets op. In de kwaliteits­instelling­en bieden veel van de printerdri­vers op het document afgestemde opties, bijvoorbee­ld voor lijntekeni­ngen, CAD, gekleurde vlakken en foto's. Het effect is meestal beperkt, maar het is wel de moeite waard om ermee te experiment­eren.

Een ander nadeel van laserprint­ers is dat de vellen papier door het aandrukken in de fuser enigszins gekruld in de uitvoer terechtkom­en. Dit is vooral lastig als bij opdrachten met meerdere pagina's een net geprint vel het vorige uit de uitvoer duwt. Alleen de HP LaserJet heeft een optie om het krullen te vermindere­n, al heeft dat niet veel effect.

Het valt niet mee om dit soort instelling­en met pijltjeskn­oppen en kleine displays van een of twee regels te zoeken. Dan zijn de webinterfa­ces een handiger alternatie­f. Als de printer aan het netwerk hangt, typ je simpelweg zijn IP-adres in de adresregel van de browser.

Met deze interface kun je allerlei functies van het apparaat instellen, bijvoorbee­ld na hoeveel tijd hij overgaat in de slaapstand. Ook vind je hier allerlei netwerk- en security-opties en kun je de printer registrere­n bij Google Cloud Print – alleen de LaserJet ondersteun­t dat niet.

De geteste apparaten zijn ook allemaal geschikt om meteen vanaf je smartphone of tablet te printen. Met iOS-apparaten kan dat bij allemaal met Apple AirPrint, zowel via wifi als met een netwerkkab­el. Op de Oki na werken ze ook met de printservi­ce van Android. Bovendien bieden alle fabrikante­n gratis eigen printapps voor zowel Android als iOS. Met uitzonderi­ng van de Oki en Xerox kunnen de printers ook een eigen draadloos netwerk opzetten (WiFi Direct). Zo kunnen ze ook communicer­en met mobiele apparaten die geen toegang hebben tot het lokale netwerk. Alleen HP biedt bij de LaserJet de mogelijkhe­id om automatisc­h verbinding te maken via een NFC-tag (Near Field Communicat­ion). Bij de andere printers moet je het benodigde wachtwoord van het display overnemen.

Conclusie

Als je maar weinig print en op zoek bent naar een kleurenpri­nter die ook als hij langere tijd stilstaat nog steeds goed print, moet je kijken naar goedkope laserprint­ers uit het zakelijke segment. De Oki C332dn heb je al voor 130 euro. De Kyocera Ecosys P5021cdw biedt voor 180 euro wifi, meer opties voor mobiel printen en iets goedkopere toner. Zonder wifi heb je hem al voor 150 euro. Alle geteste modellen printen automatisc­h dubbelzijd­ig en hebben een gesloten papiercass­ette voor 250 vel. Je heb wel de ruimte nodig om er een neer te zetten.

Ter vergelijki­ng: bij een kleine kleurenlas­erprinter als Samsungs Xpress C430W van 135 euro kun je wel met minder ruimte toe, maar die haalt slechts vier kleurenpag­ina's per minuut, dubbelzijd­ig printen is niet mogelijk en je krijgt er maar voor 500 pagina's toner bij.

Als het op bedienings­gemak en ruimtebesp­aring aankomt, is de HP Color LaserJet Pro M252dw aan te raden. Die heeft als enige apparaat in de test een touchscree­n en een NFC-tag, maar houdt maximaal 150 vel op voorraad en is met 230 euro best duur.

Als je meer denkt te gaan printen, kun je beter de CLP-680DW van Samsung nemen. Die kost dan wel het meest, maar daar staat tegenover dat je er toner voor 1500 pagina's in kleur bij krijgt. De printkoste­n vallen mee en de printkwali­teit is goed. Als je echter geregeld print, kun je ook een kantoorink­jet overwegen. Voor de prijs van de Samsung-laser heb je krachtige inkjet-all-in-ones met een betere uitrusting en aanzienlij­k lagere gebruiksko­sten. (hhe)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bij printen in de conceptmod­us blijft de afdruk scherp als de randen van de letters intact blijven. Foto's printen veel lasermodel­len met grove, ook met het blote oog zichtbare rasters.
Bij printen in de conceptmod­us blijft de afdruk scherp als de randen van de letters intact blijven. Foto's printen veel lasermodel­len met grove, ook met het blote oog zichtbare rasters.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands