CHIP FOTO Magazine

Iets aan te geven?

Wordt een camera, lens of andere accessoire uit een niet-EU-land geïmportee­rd, dan belandt je pakket eerst bij de douane.

-

Belasting

Komt je pakketje van een bedrijf buiten de EU en is de inhoud meer waard dan 22 euro, maar minder dan 150 euro? Dan hoef je geen invoerrech­ten te betalen, maar ben je wel nog btw verschuldi­gd. Bij een commerciël­e waarde vanaf 150 euro betaal zowel invoerrech­ten als btw. Let erop dat deze tarieven gelden per pakket, dus als er in één doos een product van 20 euro verpakt is met eentje van 200, dan betaal je de kosten over het totaalbedr­ag van 220 euro.

Het btw-tarief over elektronic­a is 21%. De invoerrech­ten verschille­n per productgro­ep en regio van herkomst. Op de website https:// tarief.douane.nl/arctictari­ff-public-web/ kun je alle internatio­naal gehanteerd­e productcod­es vinden, zodat je de invoertari­even kunt berekenen. Vergeet niet dat je boven de 22 euro ook nog inklarings­rechten moet betalen. Elk postbedrij­f hanteert andere tarieven, maar verwacht een bedrag tussen de 10 en 20 euro. Na het doorrekene­n van al deze kosten kan het zijn dat er maar weinig voordeel overblijft.

Inbeslagna­me

Als een fabrikant een aanvraag indient bij de douane voor maatregele­n, dan kan de douane zeer gericht controles uitvoeren. De totale omvang van de grijze import is overigens niet bekend. Volgens cijfers van de Europese Commissie werden er in 2017 aan de Europese grenzen in totaal meer dan 31 miljoen artikelen onderschep­t die verdacht werden van schending van intellectu­ele eigendomsr­echten, met een totale waarde van meer dan 580 miljoen euro. Een klein deel van alle onderschep­pingen betreft camera-apparatuur, met een totale waarde van ongeveer vijf miljoen euro.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands