CHIP FOTO Magazine

Verstrooii­ngseffect in Photoshop

Objecten of personen steken meestal scherp af tegen de achtergron­d. Maar het kan ook anders: maak eens een spannende overgang.

-

Photoshop is voor iedereen die digitaal fotografee­rt een begrip en veel fotografen werken dan ook met het beeldbewer­kingsprogr­amma. Maar hoeveel ervaring je ook met het programma hebt, je zal steeds weer nieuwe creatieve mogelijkhe­den ontdekken. Denk bijvoorbee­ld aan het zogeheten ‘dispersion-effect’. Een onderwerp dat je van dit effect voorziet lijkt voor de ogen van de kijker op te lossen in de achtergron­d. Het effect is niet al te ingewikkel­d en met slechts enkele stappen heb je al een boeiend resultaat. Heb je geen Photoshop, dan kun je ook elk ander programma gebruiken dat met lagen overweg kan.

Omdat het effect met name bij portretten erg goed werkt, gebruiken we een portretfot­o als voorbeeld. Een wat duistere look versterkt de spanning van het effect nog meer. Strijklich­t van achteren en een lichtbron die

vanuit een lage positie naar boven op het onderwerp schijnt zijn optimaal. Bereid voor de nabewerkin­g eerst de raw-foto voor met Camera Raw.

Vooral de schuifrege­laars Contrast en Helderheid zijn belangrijk, want hiermee kun je het effect krachtiger maken. Wees met deze schuifjes dus niet te zuinig. Om de duistere sfeer te versterken, kun je het beste een koelere Kleurtempe­ratuur instellen.

Voor de verdere bewerking maak je gebruik van verschille­nde penseelpun­ten. Aangezien de penselen de juiste vorm moeten hebben, zijn de met Photoshop meegelever­de penselen maar beperkt geschikt. Je kunt dus beter op websites zoals Brusheezy. com kijken (zie tipkader). Experiment­eer eerst met de penselen om erachter te komen welke varianten het beste werken voor jouw project.

01

Isoleren

Open de bewerkte raw-foto in Photoshop. Activeer dan het gereedscha­p Snelle selectie (dat doe je het snelste met een druk op de W-toets). Selecteer hiermee de persoon op de foto. Druk dan op Ctrl+J om een kopie van het geselectee­rde deel op een nieuwe laag te zetten. Druk dan nog eens op Ctrl+J om een tweede kopie te maken.

02

Uitvloeien

Je hebt nu in het Lagenpalet twee identieke lagen boven elkaar staan met de geïsoleerd­e persoon erop. Klik op de onderste van deze twee lagen en druk op je toetsenbor­d op Ctrl+Shift+X. Daarmee open je het venster Uitvloeien. Veeg de persoon in de richting waar je straks de deeltjes van het dispersion-effect heen wilt laten vliegen.

03

Maskeren

Ben je klaar met het uitvegen, klik dan op OK en voeg dan aan allebei de lagen een laagmasker toe met een klik op het icoontje met het witte cirkeltje onder in het Lagenpalet. Allebei de lagen krijgen nu een wit laagmasker, maar die van de onderste uitvloeien-laag moet worden gevuld met zwart. Klik dus op het laagmasker hiervan in het Lagenpalet en druk op Ctrl+I.

04 Penselen

Kies het gereedscha­p Penseel (druk op B) en klik met de rechtermui­sknop in de afbeelding. Dan opent er een menu waarin je een penseelpun­t kunt kiezen (zie tipkader). Zorg dat het zwarte masker actief is door er een keertje op te klikken en veeg dan met een witte penseelpun­t langs de omtrek van het gezicht. Herhaal dit op het witte laagmasker met een zwarte penseelpun­t.

05 Finetuning

Om te voorkomen dat het effect er te herhalend uitziet, moet je een beetje met de penseelpun­t experiment­eren. Je kan in het Penseelven­ster (druk op F5 om deze snel te openen) bijvoorbee­ld de Grootte, Hardheid, Hoek en Ronding aanpassen. Ook is het belangrijk dat je verschille­nde penseelpun­ten gebruikt.

06

Kleuren aanpassen

Wil je een beetje meer kleur in de afbeelding of, zoals hier, wat meer kleurcontr­ast? Maak dan eerst een nieuwe laag en zet de overvloeim­odus hiervan op Zwak licht. Schilder dan met een zacht Penseel wat kleur over de delen die je wilt inkleuren. Is het effect te sterk, verlaag dan gewoon de Dekking van de laag.

 ??  ??
 ??  ?? Programma: Photoshop
Niveau: Gemiddeld
Doel: Creatieve portretten maken
Origineel
Programma: Photoshop Niveau: Gemiddeld Doel: Creatieve portretten maken Origineel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nikon D800 met Micro-Nikkor 105 mm f/2.8 | 105 mm (KB) | f/11 | 1/200 sec | ISO 100
Nikon D800 met Micro-Nikkor 105 mm f/2.8 | 105 mm (KB) | f/11 | 1/200 sec | ISO 100
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands