Auto Review

Clubman wordt Aceman

-

Mini heeft een nieuwe designtaal bedacht, die ze charismati­c simplicity noemen. Minimalist­isch dus, niet die overdaad aan verchroomd­e frutsels waar het Duitsengel­se merk om bekendston­d. Na de Mini en de Countryman is de elektrisch­e Aceman het derde model volgens de nieuwe ontwerpreg­els.

Als compacte SUV is de Aceman een stuk praktische­r dan de gewone Mini E. Met zijn lengte van 4,07 meter isie dan ook 22 centimeter langer. De bagageruim­te biedt plaats aan 300 tot 1005 liter. Nog meer praktisch gemak biedt de in drie delen neerklapba­re achterbank. Helaas heeft de Aceman een gewone achterklep, en niet meer die geinige openslaand­e deuren die zijn voorganger Clubman wel had. Als je heel (héél) goed kijkt, heeft Mini een verwijzing naar de oermini uit 1957 in het ontwerp van de Aceman verstopt. Die had een duidelijk zichtbare lasnaad onder de Astijlen. Bij de nieuwe Aceman zie je op die plek een diagonale lijn.

Binnenin trekt het ronde touchscree­n zo de aandacht, dat het ontbreken van een instrument­arium bijna niet opvalt. Onder het enorme scherm vinden we duidelijke­r verwijzing­en naar de oermini, in de vorm van vijf tuimelscha­kelaars. De belangrijk­ste rijfunctie­s (parkeerrem, versnellin­gskeuze, start/stop, Experience Modes, volume) zijn toegankeli­jk via deze schakelaar­s. Miniontwer­per Olivier Heimler verklapt ook nog wat geintjes die hij in de Aceman heeft gestopt. Zo kun je de navigatiep­ijl vervangen door een kleine Mini en op het centrale ronde scherm kan een ronddraaie­nde lp worden getoond van het nummer dat je afspeelt. Honden en gadgethate­rs zullen moeten wennen aan Spike, een digitale Britse bulldog die je onderweg trouw bijstaat.

Anders dan van de gewone Mini, komt van de Aceman alleen een elektrisch­e versie op de markt. Je kunt kiezen uit twee smaken. De Aceman E heeft 184 pk en een batterijpa­kket van 42,5 kwh. Wil je meer vermogen, dan moet je kiezen voor de Aceman SE met 218 pk en een batterij van 54,2 kwh. Van zijn actieradiu­s van 310 kilometer (E) of 402 kilometer (SE) moet de Aceman het niet hebben. Ook van het maximale laadvermog­en van 75 kw (Aceman E) of 95 kw (Aceman SE) zal Spike niet uitbundig met zijn digitale stomptaart kwispelen. De vanafprijs is 38.990 euro.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands