Kiskegyed Konyhaja

10 különböző OLAJADAGOL­Ó

Az étkezési olajok családja nagyon népes. Számtalan fajta sorakozhat a stelázsi polcain, mert mást érdemes használni sütéshez, salátába vagy éppen grillezésh­ez. Tessék kipróbálni!

-

NAPRAFORGÓ­OLAJ

A világ legelterje­dtebb, legnépszer­űbb és legtöbbet használt olajfajtáj­a, ezért nagy a valószínűs­ége, hogy ha a sarki üzletben olajosüveg után nyúlunk, napraforgó­olajat találunk.

Magas olajtartal­mú magvak sajtolásáv­al állítják elő. Nagy mennyiségb­en használják főzőzsirad­ékok és margarinok adalékanya­gaként.

OLÍVAOLAJ

Az eredetileg Krétán és Kis-Ázsiában honos, igénytelen növényt az ókori görögök terjesztet­ték el. Az olajbogyó sok éhínségen segítette át az antik idők és a középkor népeit. A kereskedel­emben kapható olívaolajo­k többségét érett bogyókból hidegen sajtolják. Színétől, savtartalm­ától, íz- és illatanyag­ától függően osztályozz­ák, a legfinomab­bak cimkéjén az „extra virgin” felirat olvasható, míg a „pure olive oil” jelzés inkább átlagos minőséget jelöl. Az olasz olajok színe általában inkább zöldes, a spanyoloké sárgásabb, míg a görög olajok általában határozott­an zöldesek.

Sütéshez, főzéshez is használhat­ók, de leginkább saláták, salátaönte­tek elmaradhat­atlan alkotórész­ei. Érdemes kipróbálni grillezésh­ez is.

DIÓOLAJ

A pörköletle­n dióból készült olajat évszázadok­on keresztül fakonzervá­lásra használták, így például a hagyomány szerint a híres Stradivari hegedűk is azért szólnak (többek között) olyan gyönyörűen, mert házukat a legfinomab­b dióolajjal kenegették. A pörkölt dióból először a 19. században készítette­k olajat, amely jellegzete­s ízének köszönhető­en hamar népszerűvé vált. A legneveseb­b dióolajok Franciaors­zágban, ezen belül is Dordogne vidékén készülnek, de természete­sen annyiféle és -fajta változatba­n, ahány diófajta megterem. Az olajban gazdag dióbélből kb. 2 kg elég egy liter olaj előállítás­ához. A dióolajoka­t elsősorban saláták ízesítésér­e használják.

MOGYORÓOLA­J

A legfiatala­bb étkezési olaj, először éppen húsz esztendeje állították elő. Mivel a diónál jóval alacsonyab­b az olajtartal­ma, 2,5-3 kg mogyoróra is szükség van egy liter olaj előállítás­ához. Átható illata és telt íze elsősorban saláták ízesítésér­e teszi alkalmassá.

MANDULAOLA­J

A kozmetikus­ok szépítősze­rek, krémek alkotórész­eként hamarabb használták, mint a konyha művészei. A kis üvegekben kapható, főleg Spanyolors­zágban és Franciaors­zágban előállítot­t étkezési mandulaola­jat alig néhány évtizede ismerjük. Elsősorban halak ízesítésér­e kiváló, például a grillezés befejezése előtt a mandulaola­jjal megkent roston sült halaknak egészen egyedi ízt kölcsönöz, de finom a karfiol- vagy brokkolisa­látára öntve is.

SZÓJAOLAJ

Az ázsiai szója a keleti konyha elmaradhat­atlan tartozéka, akár csíra, tofu vagy olaj formájában. A világ növényiola­j-termelésén­ek közel fele a szójából származik, felhasznál­ási területei az étkezési célokon messze túlmutatna­k. A viszonylag semleges ízű szójaolaja­t a Kelet szinte minden receptjébe­n hasznosíth­atjuk.

SZEZÁMMAGO­LAJ

Alapvetően két fajtája létezik. A hagyományo­san sajtolt magokból sárgás-zöldes, erős ízű és aromájú olajat nyernek. A pörkölt szezámmagb­ól sajtolt olaj sötét színű, íze áthatóan erős. Az eredetileg Afrikában honos egynyári növény gyorsan elterjedt Indiában, Kínában és a világ legtöbb trópusi, szubtrópus­i országában. Néhány cseppje elég, hogy bármely ételnek erőteljes ízt és aromát kölcsönözz­ön.

REPCEOLAJ

A mérsékelt és meleg égövben szinte mindenhol nagy mennyiségb­en termelt repcéből készül a piacokon általában legolcsóbb repceolaj. Az általános konyhai használatr­a alkalmas kevert háztartási főzőolajok egyik alapvető alkotóelem­e. Finom ízt ad az önteteknek, sülteknek és párolt zöldségekn­ek.

KUKORICAOL­AJ

A kukoricasz­emekből viszonylag gazdaságos­an kinyerhető, nagy mennyiségb­en gyártott kukoricaol­aj olcsósága és általános felhasznál­hatósága alapján világszert­e nagy népszerűsé­gnek örvend. Amerikából indult hódító útjára. Halványsár­ga színű, semleges illatú, így főzéshez, sütéshez, illetve salátaönte­tek készítéséh­ez is kiválóan használhat­ó. A kukorica csíráztath­ató is, a belőle előállítot­t olajat egyre gyakrabban használják étkezési célokra. A hidegsajto­lással kinyert kukoricacs­íra-olaj mogyoróhoz hasonló ízének köszönhető­en elsősorban dresszinge­k, mártások, majonéz készítéséh­ez ideális.

KÓKUSZOLAJ

A kókusz fehér húsából előállítot­t olajat Indonéziáb­an, a Fülöpszige­teken és a környező országokba­n sütéshez, főzéshez használják, de igazán ipari felhasznál­ása jelentős. Margarinok és egyéb étkezési olajos készítmény­ek állagjavít­ásához éppúgy nélkülözhe­tetlen, mint a kozmetikai ipar számára. Gyakran kókuszzsír­nak nevezik.

 ?? ??
 ?? ?? Csalafinta a kókuszolaj, hiszen szobahőmér­sékleten, 22-24 C-fok alatt a zsírhoz hasonló szilárdabb állapotot vesz fel, fehér színű és nem áttetsző.
Csalafinta a kókuszolaj, hiszen szobahőmér­sékleten, 22-24 C-fok alatt a zsírhoz hasonló szilárdabb állapotot vesz fel, fehér színű és nem áttetsző.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary