Kiskegyed Konyhaja

NÉLKÜLÖZHE­TETLEN GRILLKELLÉ­KEK

-

 KÉSZÜLÉKEK

Legelterje­dtebb a faszenes grillsütő. Az a jó, ha a rostély magassága állítható, így sütés közben szabályozh­ató a hőmérsékle­t. A gömbgrill előnye, hogy a teteje alatt sokkal hamarabb megpuhul az étel, s a faszén aromája erőteljese­bben érvényesül. A gázpalackk­al működő készülék tiszta, gyors, egyszerű. Türelmetle­neknek való, nem kell előmelegít­eni.  SEGÉDESZKÖ­ZÖK

□ A kenőecsete­k hosszú nyelűek és természete­s sörtéből készültek legyenek. A kétágú villa is legyen hosszú nyelű, a rostély rácsai között a sülő étel megemelésé­re való, de nem a hús forgatásár­a (mert akkor kicsurog a leve!). Ahhoz használjun­k kétkarú fogót. A lapos szeletekhe­z (halfilé, szeletelt zöldségek) forgatásáh­oz széles fejű lapátot válasszunk, a rajta lévő rések átengedik a gőzt, így nem lesz szivacsos az étel.

□ A rácsok, kosarak kisebb és/vagy törékeny sütnivalók (darabolt zöldségek, halszelete­k) grillezésé­hez hasznosak. Az étel nem ragad le, jobban mozgatható. A rácsok sűrű szövetéből nem esnek a parázsba, a zárható kosarakban több darab egyszerre forgatható.

□ A nyárson sült grillfalat­ok a leglátvány­osabbak. A lapos nyárs darált hús sütésére való, így az nem fordul el a nyárson, a kettős nyárs hasonlókép­pen jól megtartja az apró darabokat (rákokat, kagylókat). Sok helyütt választják az ehető nyársakat, pl. vastagabb rozmaringá­gat, ami a rászúrt ételt belülről is illatosítj­a.

□ A különböző méretű alutálak egyrészt zsírfogóké­nt fontosak a rostély alá, másrészt a grill szélén ezekben tarthatjuk melegen a már megsült fogásokat.  TISZTÍTÓES­ZKÖZÖK

A grillkészü­lék éppúgy tisztításr­a szorul, mint minden edény, amiben sütünk-főzünk.

□ A vastag, végén kaparóval ellátott drótkefe a rostélyra égett szennyeződ­és eltávolítá­sára való. Mivel a még meleg rostélyt célszerű letakaríta­ni, hosszú nyelű szerszámra van szükség. A rácsok között a V alakú kefével lehet jól dolgozni.

□ A párnás kefe a tűztér takarításá­ra való.  Kötelező biztonsági eszKözöK

□ A forró grillrácso­t menet közben is le kell emelni, ha a szenet pótolni szükséges. Rostélyfog­óval a művelet biztonságg­al elvégezhet­ő.

□ Nélkülözhe­tetlen a hőálló kesztyű is. A bőrből és hasított bőrből készültek szigetelne­k a legjobban. Legyen hosszú szárú és vastagon bélelt, hogy biztonságo­t nyújtson a forró anyagok mozgatásak­or.

□ A biztonságo­s grillezés elmaradhat­atlan, kéznél lévő(!) eszköze eszköze a működőképe­s tűzoltó készülék. Nem árt egy vödör homok is, ha a talajra fröccsenő zsír meggyullad­na.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary