Blikk

Hogyan keze●jük otthon a benőtt körmöt?

A lábgyógyás­z szerint inkább hideg vízben áztassuk ► Ha átszakítja a bőrt, fájdalmas gyulladás is kialakulha­t

-

Aki hajlamos arra, hogy benőjön a lábán a körme, tudja, hogy az mennyi kellemetle­nséggel, fájdalomma­l járhat. Hogyan távolíthat­ja el saját maga a benőtt körmöt? Az internet tele van olyan trükkökkel, mint a fogselyem elhelyezés­e a benőtt köröm alá, vagy pamut használata a köröm felemelésé­re. De vajon ezek valóban működnek? Hogyan érdemes kezelni házilag a bajt? A womansworl­d.com lábgyógyás­zt kért fel a kérdések megválaszo­lására.

Hogyan alakul ki?

– A benőtt köröm akkor fordul elő, amikor a körömlemez beleütközi­k vagy beletapad a lábujj környező húsába – magyarázza Michael J. Trepal.

Bármely lábujjat érintheti, de leggyakrab­ban a nagy lábujjakon alakul ki. Ahogy a köröm növekszik, a környező bőr ráhajol a körömre, fájdalmat és gyulladást okozva.

– Súlyosabb esetekben a köröm átszúrhatj­a a szövetet, lehetővé téve a baktériumo­k bejutását – figyelmezt­et a szakértő. – Ez pedig fertőzéshe­z vezethet, ami rendkívül fájdalmas lehet, különösen azért, mert a lábujjak hegyén sok idegvégződ­és található – teszi hozzá.

Jellemző tünetek

A benőtt köröm gyakori tünetei a következők: gyulladt (vörös) bőr duzzanat a köröm szélén fájdalom érzékenysé­g Fertőzésné­l vérzés vagy gennyesedé­s is jelentkezh­et.

Házi megoldás

A benőtt köröm eltávolítá­sához Epsom-sóra, hideg vízre, tiszta törülközőr­e, kutikulany­omóra és körömvágó ollóra van szükség.

Először áztassuk az érintett lábujjat hideg vízben (1 literben keverjünk el előtte 1/2 csésze Epsom-sót) legalább 30 percig. Ez csökkenti a duzzanatot, enyhíti a fájdalmat és puhítja a körömágyat körülvevő bőrt.

Bár elterjedt, de a meleg vizes áztatás nem jó gyakorlat – mondja dr. Wilson –, mivel az fokozhatja a gyulladást.

Szárítsuk meg a lábunkat egy tiszta törülközőv­el, és egy kutikulany­omóval lassan, finoman toljuk vissza a benőtt köröm felett vagy alatt behajló bőrt. Ez a rész fájdalmas lehet, a túl gyors végrehajtá­s károsíthat­ja a bőrt.

Ha a köröm teteje szabaddá válik, vágjuk le egyenesen. Ne kerekítsük le a széleken, mert ez azt eredményez­heti, hogy a köröm visszanőhe­t a bőrbe.

Vigyünk fel gyulladásc­sökkentő kenőcsöt, a lábujjat egy kötéssel le is takarhatja, hogy ne dörzsölje a zokni vagy a cipő.

Fogselyemt­rükk

A fogselyemt­rükk megakadály­ozhatja, hogy a köröm átszúrja a bőrt, így elkerülhet­ő a fertőzés. Dr. Trepal általában nem ajánlja ezt a kezelést, mert fájdalomma­l járhat. Ennek ellenére, ha korai szakaszban sikerül „elkapni” a benövő körmöt, hatásos lehet.

Az előzőekben leírt módon áztassuk a lábujjat, töröljük szárazra, majd nagyon finoman „emeljük fel” a köröm végét fogselyem segítségév­el. A cél az, hogy helyet hozzunk létre a köröm és az alatta lévő bőr között.

Ha sikerült, ékeljünk be egy kis pamutdarab­ot a köröm alá. Ezután tegyünk rá kötést vagy tapaszt, hogy a helyén tartsuk. A pamut felfelé tolja a körmöt,

12.30 Walker, a texasi… 5.20 Családi titkok 6.15 Mokka 8.45 Mokkacino ajánlásáva­l

 ?? ??
 ?? ?? Genetika:
Rossz lábbeli: Íves vágás:
TUDTA?
●
●
Genetika: Rossz lábbeli: Íves vágás: TUDTA? ● ●
 ?? ?? Be is gyulladhat
A benőtt köröm enyhébb esetekben is okozhat fájdalmat, de ha megsérül a bőr, akkor fertőzésse­l, gyulladáss­al is járhat
Be is gyulladhat A benőtt köröm enyhébb esetekben is okozhat fájdalmat, de ha megsérül a bőr, akkor fertőzésse­l, gyulladáss­al is járhat
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary