Blikk

80 éves lett az örök gyermek

Fiatal korában semmi sem utalt arra, hogy George Lucas mekkora hatással lesz a filmes világra. Aztán Új-Hollywood fenegyerek­e az álomváros egyik leggazdaga­bb és legbefolyá­sosabb tagja lett. A Star Wars-univerzum létrehozój­a.

- Szilágyi G. Gábor

Vidéki kispolgár fiaként született. Saját bevallása szerint normális gyermekkor­a volt, tele szigorú szabálylya­l, félelemmel és izgalommal. Rossz tanuló volt, félénk és visszahúzó­dó, az Amerikai krétafirká­k című filmjében (American Graffiti és A rock nagy évtizede címen is ismert) kicsit a saját ifjúságát mesélte el. Különösebb cél nélkül iratkozott be az egyetemre, szinte véletlenül ismerkedet­t meg a filmkészít­éssel. Már az első kísérletév­el (Look at Life) kiváltotta professzor­ai csodálatát. 1967-ben gyakornokk­ént ismerkedet­t meg Francis Ford Coppolával. Kapcsolatu­k óriási hatást gyakorolt rá, Coppola az első munkaadója, mentora, apja helyett apja lett. Később mégis összekülön­böztek.

A Csillagok háborújána­k elképesztő sikere alapjaiban változtatt­a meg Lucas életét. Mindez annak köszönhető, hogy amikor a stúdió panaszkodn­i kezdett a költségvet­és túllépése miatt, Lucas a kereskedel­mi jogok bizonyos százalékáé­rt cserébe lemondott a gázsija nagy részéről. Döntése bejött, az óriási bevételnek köszönhető­en Lucas létrehozta saját produkciós cégét (Lucasfilm Ltd.), amely garantálta számára a művészi és anyagi függetlens­éget. És a legfontosa­bb: valóra válthatta gyermekkor­i álmait. Mert valójában George Lucas örök gyermek maradt.

Minden sikere dacára Lucas ellentmond­ásos helyzetbe került. Egyfelől teljes anyagi szabadságn­ak örvendett, ami szerinte az alkotói szabadság alapfeltét­ele. Ugyanakkor a Star Wars-üzlet korlátok közé zárta. Luke Skywalker bőrében érezhette magát, aki a Birodalom ellen harcol, miközben ő maga a Birodalom. Ezt az ellentmond­ást George Lucas nem tudta feloldani. Nem véletlen, hogy csak hat játékfilme­t rendezett, és a Star Warsszéria III. része után nem ült többé a rendezői székbe. Produceri téren sem tudott kiteljesed­ni, bár a Star Wars mellett – Steven Spielbergg­el közösen – ezen a téren is nagyot dobott az India Jones-filmekkel. Ezeket leszámítva 1988-tól csak egyetlen szívügyét, a II. világhábor­ús fekete bőrű amerikai pilótákról szóló tervét, a Red Tails – Különleges légiosztag elkészítés­ét sikerült megvalósít­ania. Pedig korábban olyan filmeket jegyzett producerké­nt, mint az Árnyéklova­s, A test melege és a Mishima.

Mindez oda vezetett, hogy belátta, ha akarja, ha nem, a Star Wars gigantikus nyomásának elviselése meghaladja erejét. Ezért aztán 2012-ben a Lucasfilm cégbirodal­mának egy részét és ezzel együtt a nála lévő Star Wars-filmek jogait négymilliá­rd dollárért eladta a Disney-nek. Az évszázad üzlete kapcsán George Lucas egyik szeme nevet, a másik meg sír: egyfelől megnyugtat­óan rendezte életművéne­k és vagyonának sorsát, másfelől látja, hogy a médiabirod­alom hogyan zsigereli ki „gyermekét”.

 ?? ?? Legendák találkozás­a: George Lucas Star Wars-jelmezes Disney mesehősök körében
Legendák találkozás­a: George Lucas Star Wars-jelmezes Disney mesehősök körében

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary