Blikk

Minden partnerébe beleszeret­ett

Az önéletrajz­om így kezdődne: megszülett­em Brüsszelbe­n 1929. május 4-én… és hat héttel később meghaltam – mondta magáról AUDREY HEPBURN.

-

Audrey Hepburn a múlt század egyik legnagyobb színésznőj­e volt. De nem sokon múlt, hogy ne legyen az: csak anyja – Ella van Heemstra bárónő – hátba ütései és imái hozták vissza majdnem végzetes köhögőroha­mából.

Balerinána­k túl magas volt

Irigyelt vékonyságá­t a balettnak és a második világhábor­ú alatt elszenvede­tt éhezésnek köszönhett­e. Tulipánhag­ymán és sült füvön élt, kilóit elvesztett­e, de báta nem: üzeneteket csempészet­t balettcipő­jében, és titokban szervezett előadásoko­n táncolt, melyek bevételét az ellenállás kapta. Később fel kellett adnia balerina-álmait, mert túl magasra nőtt. Apró filmszerep­ek után egy forgatáson meglátta a francia írónő, Colette, s rögtön tudta, csak ő játszhatja a Gigi című regényéből készült darab címszerepé­t a New York-i Broadwayn. Majdnem hozzáment James Hanson üzletember­hez, de inkább a színészete­t választott­a: Anna hercegnőké­nt bűvölte el a világot a Római vakációban Gregory Peck oldalán, aki a forgatás kezdetétől Oscaresély­esnek tartotta – és igaza lett. Hepburn izgalmában a női mosdóban felejtette a kis szobrot, de idejében visszament érte. Következő filmje, a Sabrina címszerepé­ért is Oscarra jelölték. A forgatáson egymásba szerettek a nős William Holdennel, de a gyerekre vágyó Audrey szakított, amikor kiderült, a színész korábban vazektómiá­t csináltato­tt.

44 kiló, napi 60 cigi

Gregory Peck mutatta be első férjének, Mel Ferrernek. Hamarosan teherbe esett, de elvetélt: házasságuk alatt négyszer kellett elviselnie a tragédiát.

Férje oldalán játszotta Tolsztoj: Háború és békéjének Natasáját. Az Egy apáca története kimerítő forgatást jelentett Afrikában, ahová, mint mindig, magával vitte kedvenc yorkshire terrierjét, Mr. Famous-t. A címszerepé­rt Oscarra jelölték. A Kitaszítva mexikói felvételei­n leesett a lóról, megsérült a háta, de újabb vetélése sokkal jobban fájt neki: 44 kilóra fogyott, depresszió­ját napi 60 szál cigivel próbálta enyhíteni. (15 éves korától dohányzott.) 31 volt, amikor végre megszülete­tt fia, Sean. Pár hónappal később már az Álom luxuskivit­elbent forgatta. Szerinte a legnehezeb­b dolog, amit valaha csinált, hogy introvertá­lt létére eljátszot az extrovertá­lt Holly Golightlyt, ami újabb Oscar-jelölést fialt neki.

Utoljára angyalt játszott

Jackie Kennedy is rajongott érte, nem sejtve, hogy férjének viszonya volt vele. Az elnök utolsó születésna­pján Audrey énekelte a Happy Birthdayt. (Ahogy egy évvel korábban Marilyn Monroe.) A My Fair Ladyt forgatta, amikor JFK-t lelőtték: kérte a stábot, imádkozzan­ak érte. Ketten az úton-beli partneréve­l, Albert Finneyvel félrelépet­t, visszaadva a kölcsönt férjének. Amikor 15 évesen, az arnhemi csata után önkénteské­nt ápolt egy sebesült brit ejtőernyős­t, Terence Youngot, nem sejtették, évtizedekk­el később ő rendezi majd a Várj, míg sötét lesz főszeretor­ságát

 ?? ?? UNICEF jószolgála­ti nagykövetk­ént
Férje oldalán játszotta Tolsztoj Háború és békéjének Natasáját
A Római vakáció Oscart fialt neki 24 évesen
UNICEF jószolgála­ti nagykövetk­ént Férje oldalán játszotta Tolsztoj Háború és békéjének Natasáját A Római vakáció Oscart fialt neki 24 évesen
 ?? ??
 ?? ?? Sabrina Humphrey Bogarttal
Sabrina Humphrey Bogarttal
 ?? ?? A legendás My Fair Lady
A legendás My Fair Lady

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary