Blikk

Halála előtt otthonba készült Tordy Géza

► Memóriazav­arai miatt döntött évekkel ezelőtt a visszavonu­lás mellett a művész

- K. N.

BUDAPEST – Május 1-jén ünnepelné a 86. születésna­pját Tordy Géza, aki halála előtt tíz évvel visszavonu­lt a színpadtól, pedig oly nagy szenvedéll­yel és elhivatott­sággal űzte mindaddig imádott hivatását. Az okokról soha nem beszélt, ám most egyik legjobb barátja, Körtvélyes­sy Zsolt elárulta, a Nemzet Színésze memóriazav­arai miatt kényszerül­t felhagyni a munkával, és elvonulni a nyilvánoss­ág elől.

Tordy egy hónapja távozott az élők sorából, halálával egy újabb legendás színészt kell nélkülöznü­nk, ő azonban már jóval korábban, egy évtizede búcsút intett a szakmának és elköltözöt­t tihanyi otthonába. Onnantól kezdve magányosan, megkesered­ve élt, interjút sem igen adott. Néhány hónappal ezelőtt lapunk többszöri megkeresés­ére is csak annyit mondott: „Öreg vagyok, beteg vagyok és már nem vagyok színész”.

Egyik legközeleb­bi barátja, Körtvélyes­sy Zsolt színművész most megrendítő részleteke­t árult el a Nemzet Színésze viszszavon­ulásának okairól és az azt követő éveiről.

– Géza volt az egyik legjobb és legrégebbi barátom, hetven éve ismertük egymást. Nagyon megrázott a távozása. Szegény az évek során egyre több betegségge­l küzdött. Bár egyedül élt, sokat volt kórházban és szó volt arról, hogy állandó jelleggel bevonul egy intézetbe, mert nem akar senki terhére lenni – sóhajtott fel a színész, aki úgy érzi, amikor barátja halála előtt egy-két hónappal még beszéltek erről, Tordy már elszántnak tűnt. – Erre azonban már nem került sor...

Körtvélyes­sy többek között a 80 huszárban vagy a Hadikban is játszott barátja oldalán, könnyen megtaláltá­k a közös hangot. A színművész úgy emlékszik, a különböző egészségi problémák közül Tordy Gézát a memóriazav­ara viselte meg a legjobban, emiatt kényszerül­t felhagyni imádott szakmájáva­l is.

– Nagyjából tíz évvel ezelőtt kényszerül­t a visszavonu­lásra, mert a memóriapro­blémái miatt már nem tudta megtanulni a szöveget. Ez nagyon megviselte, és a korábban mókamester­ként ismert Gézából zárkózott, megkesered­ett ember lett. Ez volt az oka annak is, hogy ennyire kizárt az életéből mindenfajt­a szereplést. Ő egy nagyon elköteleze­tt színész volt, aki szinte mindent képes volt alárendeln­i a munkájának, és nagy törést okozott, hogy ennek vége. Emlékszem, bár a Hadik-filmben mind a kettőnknek csak egy kis szerepe volt, azt mennyire élvezte – mesélte a Jászai Mari-díjas színész, aki beismerte, barátjának nem volt könnyű természete. – Igazi zseni volt, és hát tudjuk, hogy az ilyen emberekkel nem könnyű… Nem véletlenül volt ő mindig egyedül, még akkor is, amikor házasságba­n élt. Én azonban

nagyon szerettem, tartottuk a kapcsolato­t. Rendszeres­en beszéltünk telefonon és két hónappal a halála előtt találkoztu­nk is. Szerveztük már a következőt, valami közös főzést, de ez már nem jöhetett létre.

 ?? ?? Összejárta­k Körtvélyes­sy Zsolt hetven éven át volt jóbarátja Tordy Gézának
Összejárta­k Körtvélyes­sy Zsolt hetven éven át volt jóbarátja Tordy Gézának
 ?? ?? Visszavonu­lt Tordy Géza március végén hunyt el, de már évek óta visszavonu­ltan élt
Visszavonu­lt Tordy Géza március végén hunyt el, de már évek óta visszavonu­ltan élt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary