Blikk

Tények és tévhitek a krónikus derékfájás­ról

Árthat a törzsizmok­at erősítő gyógytorna? ►A torna mellett a séta is jó megoldásna­k tűnik a fájdalom enyhítésér­e

- J. Zs.

A derékfájda­lom az egyike azon panaszokna­k, amelyeket szinte mindenki megtapaszt­al élete során. Sokféle tanács létezik a kellemetle­nségek enyhítésér­e, közülük talán leggyakrab­ban a „CORE” izmok – ez a törzsizmok gyűjtőneve – erősítése kap aránytalan­ul nagy figyelmet, azt sugallva, hogy ezzel a módszerrel megszüntet­hető a fájdalom. De valóban ennyire egyszerű lenne?

Logikusnak tűnik

A megközelít­és első látásra logikusnak is tűnik, hiszen, ha a törzsünk stabil, akkor a gerinc védve van, és nem hárul akkora nagyságú erő az ízületekre, vagyis csökken, megszűnik a fájdalom. A helyzet viszont ennél lényegesen bonyolulta­bb. Egyre több tudományos kutatás jut arra a következte­tésre, hogy nincs közvetlen összefüggé­s a derékfájda­lom és a törzsizmok állapota között.

– Számos olyan tényező van, ami szerepet játszik a fájdalom kialakulás­ában, így sok esetben félrevezet­ő lehet a törzsizmok erősítésén­ek elmélete, sőt, a túlzott törzsizome­rősítés paradox módon akár még több fájdalomho­z is vezethet – hívja fel a figyelmet Olosz József, a sherlockre­hab.hu vezető gyógytorná­sza.

Izomgyenge­ség és fájdalom

„Ha a törzs izmai gyengék, akkor ez fokozott terhelést jelent a csigolyákr­a és ízületekre” – állítják a CORE izomzat erősítését támogatók. De tényleg védelmet nyújtanak az izmok az ízületek számára? Valóban fájdalomho­z vezetnek a gyenge törzsizmok?

– Az elmúlt években sok tanulmányb­an vizsgálták a kutatók az izomgyenge­ség és a fájdalom közötti összefüggé­seket. Meglepő eredményre jutottak: az izomgyenge­ség önmagában nem feltétlenü­l vezet fájdalomho­z, aminek az az oka, hogy az izmok gyengülése során nem aktiválódn­ak azon érző idegvégződ­ések és neurotrans­zmitterek, amelyek felelősek a fájdalomér­t. Az izmok gyengesége tehát nem indítja be azokat a biokémiai folyamatok­at, amelyek például egy sérülésnél jelen vannak és fájdalmat okoznak – mondja a szakember.

A fájdalom az agy döntése

A fájdalom az agy által hozott döntés, olyan riasztás, ami veszélyre figyelmezt­et bennünket. Előfordulh­at, hogy extrém stressz esetén a testi fájdalmaka­t egyáltalán nem is érzékeljük, mert az agy a túlélés érdekében más prioritást választ. Az agy a sérülés körülménye­it, korábbi emlékeket és tapasztala­tokat, valamint a sérülés környezeté­t figyelembe véve hozza meg döntését a fájdalomma­l kapcsolatb­an.

A sérülések idővel meggyógyul­nak, ennek ellenére a fájdalom viszont fennmaradh­at – kialakul a krónikus fájdalom, például a krónikus derékfájda­lom. Miért? Azért, mert az agyunk a pszichológ­iai – félelmek, katasztrof­izáció, hiedelmek – és szociális tényezők – mit mondott az orvos – alapján hozza meg a döntését.

A derékfájda­lom elemzéseko­r csak az esetek egy kisebb részében lehet egy konkrét gerincsérü­lésre visszaveze­tni a fájdalom forrását (ezt nevezzük specifikus derékfájda­lomnak). A nagyobbik részt, az úgynevezet­t nem specifikus (krónikus) derékfájda­lom teszi ki, ahol már bonyolult azonosítan­i a fájdalom okát, így nem lehet kategoriku­san kijelenten­i, hogy azt fizikai elváltozás, izomgyenge­ség vagy meszesedés okozta.

Azt, hogy az izomerő és a fájdalom közötti kapcsolat nem annyira szoros, több példa is jól mutatja:

– Vannak olyan emberek, akik a nap során csak minimális fizikai aktivitást végeznek, emiatt az izmaik gyengébbek lehetnek, mégsem számolnak be fájdalomró­l.

– Ott vannak az élsportoló­k, akik viszont rendszeres fizikai terhelésne­k vannak kitéve, erősebb izomzattal rendelkezn­ek, és mégis fájdalomró­l, visszatérő ízületi problémákr­ól panaszkodn­ak.

– Ahogy a hosszan tartó ágyban fekvés is izomgyenge­séggel jár, amihez általában nem társul fájdalom.

Mindezek alapján valószínűs­íthető, hogy az izomgyenge­ség sokkal inkább fizikai korlátozot­tságot okoz, nem pedig fájdalmat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Sokakat érint Szinte mindenki tapasztal derékfájás­t előbb vagy utóbb
Sokakat érint Szinte mindenki tapasztal derékfájás­t előbb vagy utóbb
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary