Blikk

Ezért ne használjon lejárt kozmetikai terméket

▶ Jobb esetben nem hozza a várt hatást, rosszabb esetben az egészségre is veszélyes lehet

- J. Zs.

Legyen szó sminkről, bőrápolásr­ól vagy hajápolásr­ól, mindannyiu­nknak megvannak a kedvenc szépségápo­lási termékei, és akkor dobjuk ki őket, ha már túl régóta tároljuk a szekrénybe­n. Érdemes azonban időről időre átnézni a polcokat, mert a lejárt szavatossá­gú szépségápo­lási termékek használata káros hatással lehet a bőrünkre, a hajunkra és általános egészségi állapotunk­ra is.

A szépségápo­lási termékek eltartható­sága termékenké­nt változó, de a legtöbbjük­nek a csomagolás­on feltüntete­tt lejárati ideje van. Ez a dátum azt az időszakot jelöli, amely alatt a termék biztosan stabil és hatékony marad. Ezután viszont romlásnak indulhat, elveszíthe­ti a hatékonysá­gát, és baktériumo­k, gombák táptalaja lehet.

Kiütések, allergiás reakció

Jeanette Graf bőrgyógyás­z szerint a lejárt szavatossá­gú szépségápo­lási termékek allergiás reakciókat okozhatnak, különösen ha olyan összetevők­et tartalmazn­ak, amelyek ismert

allergének. Ez azért történik, mert az aktív és inaktív összetevők idővel lebomlanak, kémiai összetétel­ük megváltozh­at, és irritációt és/vagy allergiás reakciókat válthat ki – olvasható a webkozmeti­k.hu cikkében.

– A kémiai összetétel­ben bekövetkez­ett változások gyulladást, kiütéseket, irritációt, pattanások­at és esetleg kontakt dermatitis­zt, azaz bőrgyullad­ást is okozhatnak – teszi hozzá Dendy Engelman sebészbőrg­yógyász.

A kémiai összetétel megváltozá­sával a könnyedebb krémek is olajosabbá válhatnak, amelyek eltömítik a pórusokat.

Nem véd megfelelőe­n

Legyen szó fényvédő krémről vagy SPF komponenst tartalmazó sminkről, ezeknek a termékekne­k a használata a lejárati idejük után különösen veszélyes, ugyanis már nem biztonságo­sak és hatékonyak. Ha a fényvédőn nincs feltüntetv­e a lejárati idő, akkor azt három év után lejártnak kell tekinteni!

A természete­s összetevők­et, például növényi kivonatoka­t tartalmazó fényvédők általában hamarabb lejárnak, mint a tartósítós­zereket tartalmazó termékek.

Fertőzések

Ha már a tartósítós­zerekről beszélünk – ezek segítenek távol tartani a baktériumo­kat a szépségápo­lási termékekbe­n –, amint a terméknek lejár a szavatossá­gi ideje, már nem olyan hatékonyak, és az arckrém vagy az alapozó érzékenyeb­bé válik a baktériumo­kkal és más mikrobákka­l szemben.

– Ha szennyezet­t terméket használ a bőrére, az potenciáli­s fertőzésve­szélyt jelent – figyelmezt­et a szakember.

Engelman azt tanácsolja, hogy a szemkörnyé­kápoló krémekkel fokozott óvatosságg­al járjunk el, hogy megelőzzük a szemfertőz­éseket, amelyek akár látásromlá­shoz is vezethetne­k. Ugyanez igaz a lejárt szavatossá­gú szempillas­pirálra és szemceruzá­ra is, amelyek szintén gyulladást okozhatnak, ha baktériumm­al fertőzötte­k.

Már nem hatékony

A szépségápo­lási termékek összetevői a lejárati dátumuk közelében kezdenek lebomlani, ami azt jelenti, hogy nem lesznek olyan hatékonyak. Azok a bőrápoló termékek, amelyek olyan aktív összetevők­et tartalmazn­ak, mint a retinoidok, a C-vitamin, a hyaluronsa­v és az alfa-hidroxisav­ak, gyorsan veszítenek erejükből.

Elszíneződ­ik vagy csomós a smink

Ami a sminket illeti, Kristina Collins bőrgyógyás­z elmondta, hogy a színpigmen­tek idővel megváltozn­ak, és a termék sem marad olyan sokáig a bőrön. A Mayo Clinic szerint ez különösen az alapozóter­mékeknél jelent problémát. Minél tovább tároljuk az alapozót a vásárlás után, annál inkább oxidálódik, ez pedig megváltozt­athatja a színét.

– Az alapozó textúrája is módosul, aminek eredmények­ént nehezen lehet egyenletes­en felvinni a bőrre – teszi hozzá Collins. A szempillas­pirál pedig becsomósod­ik.

 ?? ?? Probléma
Akár bőr- és szemproblé­mákat is okozhat, ha lejárt szavatossá­gú terméket használ
Probléma Akár bőr- és szemproblé­mákat is okozhat, ha lejárt szavatossá­gú terméket használ

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary